sözlük günlük periyodik bakım işlemleri sebebiyle az sonra kısa süreliğine servis dışı kalacaktır
gündem
  1. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  2. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  3. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  4. · aşk ı memnu
  5. · disko kralı
  6. · beşiktaş
  7. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  8. · final ve seks arasındaki benzerlikler
  9. · oy verenlerin gözükmesi

sanat ahlaki olmalıdır sorunsalı  

1. kaç zamandır içinde bulunduğum sorundur.
    efendim bir edebiyat sever olarak ve sanat sever olarak sanatın ahlaki olma zorunluluğunun olmadığını düşünüyorum.
    neden olsun ki ...
    karşımızda bir (bkz: françois villon) örneği varken kim iddia eder ahlak meselesini sanatta...
    (sandaletli seyyah, 12.04.2009 20:14)
  2. sanatı kalıba sokmanın sorunsalıdır. kalıba sokulan sanatta nerde yaratıcılık, nerde ilham, nerde farklılık ve nerde öznellik demeye sebep olan sorunsaldır.
    (deniszeki, 12.04.2009 20:29)
  3. _ çıplak poz veren bayanın ressamı arzulaması
    _ ressamın bayanı çizerken etkilenip ellerinin titremesi

işte tam "sorun bu iki cümlenin kıyaslanması" derken;

bizim ressam ile çıplak bayan birbirlerine yanaşırlar. ressam heyecandan tuvalin üzerine mürekkebi döker. bu mürekkep damlası yarım kalmış bayan resmini bozdu derken bir de bakılır ki o damla bir çiçeğe dönüşmüş, çiçeğin ortasında da belden yukarısı görünen bir bayan...
    bu şahaser resmin adı da sanattır.
    (ssw, 12.04.2009 20:49)
  4. sözün oscar wilde'a bırakılması gerektiği sorunsal
    (archi, 12.04.2009 20:52)
  5. (kerrigan, 12.04.2009 20:53)
  6. ahlak anlayışı kişiden kişiye göre değişebildiği için sorunsal olmayan sorunsaldır..
    (bacanga, 12.04.2009 21:00)
  7. bir çok filozofun evrensel ahlakı reddetmesine karşın sanat felsefesinde ahlakı aramadan karar vermek ve de ahlakın greceliğini unutarak davranmanın sonucudur.
    (gargusuzabdal, 12.04.2009 21:01)
  8. her köşeyi döndüğünüzde bir eserle karşılaşıcak kadar sanatçımız varken bunların değerini bilmeyerek , bu işleri önemsemeyen bir lider partinin işe yaramıcak çocuklarının bu görevi üstlenmeleri sonucu ahlaki bir sanat oluşmuş olması olasıdır.

sanatta sınırların olmuyacağını bilmek için 7 yaşında olmak yeterlidir. günümüzde sanatın ve sanatçının konumunu, yerini hepimiz biliyoruz. siyasi bir düşünce yazmak değil amacım ama artık önemsenmeli..

''hepiniz millevekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz ; fakat sanatçı olamazsınız''..-m.k. atatürk
    (leon de bruxelles, 12.04.2009 21:07)
  9. (bkz: @3299800)
    (noluyoruz yahu, 12.04.2009 21:30)
  10. sanatın sınırları yoktur aslında,çıplak bir insanı çizmek/çizebilmek yetenektir,kimi içinde sanat, boya tüplerini tuvalin üzerine sıkmak yada paleti tuvale yapıştırmak olabilir(ha onu seviyomuyum?tabiiki hayır).ama o,onun sanatıdır.şayet nü resimlere kötü niyetle bakıldığını ve %90 ihtimalle yatak odalarına asıldığını düşünürsek,ben amacını saçma buluyorum.
    (galadrielll, 12.04.2009 21:47 ~ 21:48)
  11. "araplar bedeviyet sayesinde kadınlarla muaşaka (aşk yaşama, sevişme) edebilmişler, hakikaten müessir (dokunaklı) ve muhrik (yakan, yakıcı) şiirler vücuda getirmişlerdir. bizim[yazarın notu:(ömer seyfettin'in değil benim notum)yani sizin valla benim değil bak yemin verdim ha] medeni islamiyetimiz kadınlarla erkekleri şiddetle birbirinden ayırdığından hakiki ve mariz (hasta) aşklara meydan kalmamış. hakiki aşklar olmayınca şairler hayalleriyle muaşakaya (sevişmeye) başlamışlar. şiirlerinde hakikatin o basit sadeliğine mukabil(karşılık); hayatın mutantan (tantanalı, gösterişli), alacalı, boş suniliği meydana gelmiştir. samimi hareket edenler, hakikati yazmak isteyenler de ahlaksızlıkları bizans hislerinden imal edilen heykeller dikmişlerdir. nedim'in hamamnamesi, fazıl'ın hubanname'si, vehbi'nin şevk-engiz'i rahmi'nin name-i dil'i gibi... yüzlerini doğu'ya çevirerek yazan şairlerin hitaplarını, ahlarını, ohlarını, gazellerini umumiyetle kadınlar için zannedenler bir sünnet çocuğu kadar masumdurlar."

demiştir ömer seyfettin yeni lisan makalesinde. vakti zamanında edebiyatımızda bu gibi eserlerin verilmiş olduğu gerçeğiyle yüzleşince en azından ülkemizde varolan "sanat ahlaki olmalıdır sorunsalı" komiktir, enteresandır.

(bkz: lut kavmi)

(bkz: olm bu ne lan!)
    (die for morrison, 12.04.2009 21:55 ~ 21:56)
  12. sanatın tanımının, ahlak tanımı gibi belli kurallarla yapılamadığından, sanatın amacının toplumdan bir adım önde olmak ve toplumu yönlendirmek olduğundan, ahlaktan ve diğer durumlardan bağımsız olması gerekliliğinden dolayı olmaması gereken sorunsaldır. toplum sanata, sanat eseri gözüyle bakmalıdır. çizilmiş bir kadın resminde, elbisenin içinden meme ucu belirmiş mi diye bakan insanların ahlaklı olduğu varsayılıyosa, o zaman sanatın var olması mümkün değildir. bu durumda da insanı eğlendiren, şak şaklanan her şey sanat ve yapanlar da sanatçı olur, zamanımızda olduğu gibi. sanat özgün ve özgür olmalıdır.
    (merlot, 12.04.2009 22:05)
  13. nu resim yapıyorum ayağına karı kız dikizleyen yada düdüklemeye çalışan abaza
    ressamların da çokça katkısı olduğu sorunsal.
    (nickealdanma, 12.04.2009 22:09)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil