belki ilginizi çeker
  1. · an it harm none do what ye will
  2. · polis dövmek
gündem
  1. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  2. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  3. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  4. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  5. · 15 kasım 2009 galatasaray fenerbahçe basket maçı
  6. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  7. · okan bayülgen
  8. · gilmore girls
  9. · anotherday

sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma  

1. sana yapılmasını istemediğin şeyi,o sana yapmadan önce,sen ona yap.
    (adrian, 24.06.2007 22:52)
  2. iyilik yap denize at benzeri anlamlar içeren cümle,özlü söz..
    bu tür kavramların arkasında büyük eksiklikler vardır kanımca..misal;benim yapmayacağım şeyin,bana yapılmayacağını kim garantileyebilir diye sorarım en basitinden..

üstelik,iyiliği biri için,bir hedef için yapmıyorsam niye yapıyorum ya da bana yapılmasını istemediğim şey aslında benim yapmak isteyip de içimde bastırdığım birşey midir ki,sonra başıma bela olsun istemem,vazgeçerim(birileri* * * farkına varır da ödetmeye kalkar diye tırsmaktayım aslında..)

yaptıklarının sorumluluğunu almayan,kararlarının geleceğini düşünmeyen insanlara söylenmiştir bu sözler diye düşünmekteyim..eğer öyle ise,bu kadar basit cümleler ile beyin yıkamak mı doğru olandır yoksa hatanın nereden kaynaklandığını gözler önüne sermek mi..

arada kaynayanlar;o iyimser bakışı korumaya çabalarken,gerçeklerle uyuşamadığını hissedip acı çekenler olur..
    (pyramid, 06.09.2007 17:21)
  3. wicca kuralıdır. pagan inancında eyleme geçirilmesi şart ruhani temizlenmedir. bireysel ritüeldir.
    (bkz: an it harm none do what ye will)
    (sadomasochistic, 06.09.2007 17:23 ~ 17:32)
  4. (bkz: benim hakkımda ne düşünüyorsan allah belanı versin)

uğraşma benle..
    (allahına kadar ateistim bacım, 06.09.2007 18:18)
  5. empatidir bir nevii. bunu başarabilen insan, hayatın ona vermek istediği bir çok erdemi alabilme kapasitesine de sahiptir ayrıca.
    (iii, 06.09.2007 18:52)
  6. eğer zamanında herkes tarafından en önemli ilke kabul edip uygulanmış olsaydı, dünya tarihini değiştirirdi diye düşündüğüm cümle.
    çünkü insanlar genellikle kendilerine yapılmasını istemedikleri ne varsa başkalarının üstünde deniyolar gördüğüm kadarıyla.
    (undeuxtrois, 06.09.2007 19:09)
  7. "sana yapılmasını istediğin şeyi önce sen ona yap" daha mutlu olmamızı sağlar gibi geliyor bana.belki de yanılıyorumdur.
    (headfucker, 06.09.2007 19:12)
  8. benim hayat felsefemi anlatan sözdür.
    (cruiser, 06.09.2007 19:18)
  9. klasik bir anne sözüdür.
    (portakalda vitamin, 06.09.2007 19:21)
  10. hz. muhammed tarafından söylenmiş hadis-i şerif.
    (patheticpoet, 06.09.2007 20:54)
  11. herkes hayat felsefesi haline getirip öyle hareket etse insan ilişkilerini daha bir güzelleştirecek söylem
    (chocolattes, 06.09.2007 21:32)
  12. ilişkilerde uygulanması, günümüzde yaşanan birçok mantık dışı sorunun kendiliğinden çözülmesini sağlayacak önermedir. bir erkek nasıl ki arkadaşları ile dışarı çıkıp eğlenmek isterse aynı şeyi kadının da isteyebileceğini bilir, yani kendisine yapılmasını istemediği limitlemeyi başkasına da yapmamış olur. bu önermeyi benimsemiş kişi aldatmadan önce düşünür: "eğer kız/erkek arkadaşım bana bunu yapıyor olsaydı ne hissederdim?" ve kendine yapılmasını istemediği şeyi başkasına da yapmaz. bu önerme ilişkiye eşitlik ilkesi getirir. kişi unutmamalıdır ki başkasıyla birlikte olduğu her an, sevgilisini yalnız bırakmakta ve ona da aynı şansı tanımaktadır.!
    (pendulum, 06.09.2007 22:11 ~ 22:14)
  13. saçma. insan nesli buna kulak asmaması sayesinde türünü devam ettiriyor lan.
    ağız tadıyla seviştirmiyorsunuz ibneler.

(en azından cinsiyet sınırlaması yapmak lazım. kendi cinsiyeti içinde. o olur bi nebze)
    (hataliysam pm at, 19.09.2008 23:47 ~ 23:47)
  14. empati kur demenin başka yoludur.
    (yalnız insan merdivendir hiçbir yere varmayan, 03.07.2009 02:13)
  15. empati kur demenin türkçesidir.
    (hayattaki ücüncü tekil sahıs, 03.07.2009 02:20)
  16. ama her zaman yaparız bilinçaltımızda oturmuş bir davranıştır o ...
    (zıplayan toz, 03.07.2009 02:22)
  17. kendine acı çektirmeyi seven insanlar tarafından uygulanırsa halimiz harap olur.
    (merhemsiz kel, 03.07.2009 03:17)
  18. ikimizin de aynı şeyi istemeyeceği varsayımına dayanılarak edilmiş bir laftır. halbuki bana yapılmasını istemediğimi sen kendine yapılsın isteyebilirsin. empati denmiş. bu lafın empati ile alakası yoktur, tam zıttıdır hatta. empati bir an için karşındaki olabilmek, onun gibi düşünüp, onun gibi hissedebilmektir. karşındakinin ne isteyip ne istemediğine kendin üzerinden karar vermek empati değildir. biri ötekinden daha iyidir falan demiyorum, yazıyorum işte öyle...
    (nikmikyok, 03.07.2009 10:36 ~ 10:38)
  19. öyle davran ki senin davranışın bir başkası için hareket yasası olsun.

kant
    (sakura, 03.07.2009 10:57)
  20. (bkz: nasıl bulmak istiyorsan öyle bırak)
    (acayip biri, 03.07.2009 11:01 ~ 11:02)
  21. ülkemizde gerçekleştirilemez olan ahlak olgusu. aslında sadece ülkeyi ele almak elbette yanlış olur. lakin, ne kadar emin olsam da, yabancı bir ülkede bulunmadığım için herhangi bir tespitte bulunamam. şunu söyleyebilirim ki, "tanıdığım" turistler içinde böyle bir şeye rastlamadım. gülhane parkı'nın girişinde, ingiliz bir turist kafilesinin içine girdim. aslında ben sabit durmuş makinemle ilgilenirken, onlar üstüme üstüme geliyorlarmış. her neyse, neticede çarpıştık. 20 saniye falan özür dilediler. 20 saniye. dile kolay. hemen bitecek bir anmış gibi geliyor değil mi? ama yok. hanginiz omzuna çarptığınız adamdan "adam gibi" özür dilediniz?
    elbette üstte verdiğim örnek ile başlığın arasında sağlam bir bağ yok. ama istemeden yaptığı bir şey için, 20 sn özür dileyen bir turist var.

genelde arkadaş çevresinde sık görünür bu konu; kız arkadaşının yanında "naber lan yarraam?" diyen kankadır bazen. bazende, öğretmenin sorduğu soruya doğru cevap verecekken, arkadan pandikleyen "arkadaştır", "kankadır"

enseye şaplatmalar, kafaya vurmalar, doğru bir söz söylenince "sus lan salak!" demeler...

öküz değil, insan yetiştirmeliyiz. bunun temelini ilkokul, anaokulu artık hangi okulsa verin, yeter. bunlar eğitimle çözülecek şeyler. anne-babadan yanlış öğrenilen şeylerin düzeltilebileceği yerler bu eğitim kurumları.

(bkz: sevecen)
    (ursus, 03.07.2009 11:29 ~ 11:34)
  22. "'sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.'

bu, can sıkıntısından patlayan hımhımların ahlakıdır.

sana yapılmasını istediklerini sen de başkasına yap.

bu hazperestlerin, fırlamaların ve piçlerin ahlakıdır."

emre yılmaz şeytanın fısıldadıkları
    (suskungeveze, 03.07.2009 11:31)
  23. bu ifadenin karşıt tersi ya da ona benzer bir şeyi(mantık terimlerinden pek çakmam) "sana yapılmasını istediğin şeyi başkasına yap" gibi bir şey oluyor. ben de bundan hareketle önüme gelen bütün kızları zorla öpüp mıncıkladım fakat henüz bir tanesinden bile aynı karşılığı alamadım. ters bi şeyler var.
    (ntcik, 03.07.2009 11:33)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil