formda olduğu senelerde* otobüsü trafik kazası geçirip teknik direktör ve 3 futbolcusu ölen, birçok futbolcusu ağır yaralanan ve kazadan sonra sahalara veda eden, bu olaydan sonra maçlara çıkamayıp 2. lige düşen güzide takımımız. kırmızı ve beyaz olan renklerine kazadan sonra siyah da eklenmiştir.
ligin en centilmen kulübüdür, zira 25 ocak 2004 beşiktaş samsunspor maçıında beşiktaş sahada 7 kişi ile mücadele ederken beşiktaş'a gol atmamış, kendi yarı sahasına çekilip maçın bitmesini beklemiş ve tarih yazabilecekken 4-1'lük galibiyeti yeterli görmüştür.
seksenlerin başarılı takımlarından biriydi.iki kere ligi 3. sırada bitirmişlikleri bile vardı. tanju'nun forvette olduğu o takım menteşoğlu'nun başkanlığında özellikle feneri dörtlediği maçlarla hatırlanmaktaydı.bu dörtlük maçlardan sonra samsun'da minübüs şöförlerinin arka koltukları dörtlemek yerine "arkayı fenerleyelim" versiyonunu kullandıklarına bile şahit olunmuştur.
2007-2008 sezonunda evinde oynadığı ilk iki karşılaşmaya gidip kahrolduğum hatta yağmurlu olan ikinci maçta kapalı diyerek maraton tribününe girdiğim fakat nasıl olduysa ıslandığım, evinde oynadığı üçüncü maça ise gitmediğim ve neticesinde orduspor'u 7-5 gibi bir tarihi skorla yenen takım.
20 ocak 1989'da bir trafik kazasıyla kadrosunun değerli 4 futbolcusunu ve teknik direktörünü yitiren takımdır. fatih uraz'ın anlatımıyla, cnn türk'te oradaydım adlı programı; zamanın futbol karakterlerinin ne kadar tertemiz insanlar olduklarını gözler önüne sermiştir. 19 sene sonra anıyor, allahtan rahmet diliyoruz.
yalan olacak diye endişe ettiğim orta karadeniz'in efsane takımı.
bir de para yok deyip kayseri'de hilton otelinde kalınması, otelde akşam yemeğinde şarkıcıya şampanya patlatılması gibi olaylar olmasa daha iyi olurdu.belki yönetimden biri özel olarak karşılamıştır ama bu paraya kulübün ihtiyacı var.
şu anda tff 1.lig'de şampiyonluğa dahi oynayacak kadrosu olmasına rağmen küme düşme tehlikesiyle karşılaşan takım.
bu takım her zaman iyi futbolcular yetiştirmeyi bilmiştir.fakat bu futbolcuları kullanacak yönetim ve teknik kadrodur önemli olan en son ismail uyanık döneminden sonra ne yazıkki byle bir yönetim yakalanmamıştır.takımın hali malum ancak yeni gelen başkan bişeyler için çabalamakta...
sol frame'de görünce 2.ligden de çekildiklerini sandığım futbol takımı.aklıma hep böyle mi olacaktı adlı diziyi getiriyorlar.bir yerlerden maddi gelir ve adam gibi bir başkan bulamazlarsa kaderi göztepe gibi olmasından korkuyorum.
dünya üzerinde bu kadar büyük klüplere futbolcu satıp hiçbir zaman mali krizden kurtulamamış tek takım. takımım. (tam bu esnada yusuf ziya'nın kulakları çınlar...)
sporx te bulunun puan durumuna göre küme düşmüştür. fakat bu seneyide idareten geçirmiştir son maçla kurtulmuştur. seneye bu şekilde olmaz inşallah....
kulüpteki borç batağı yüzünden geçen sene bank asya'dan düşmekten son anda kurtulan takım. borçlar nedeniyle kulüpte transfer yasağı olduğundan 2008-2009 sezonunda transfer yapamamış ve gençlerle zar zor ligede kalmıştır. hiç bir iş adamının, vekilin, bakanın sahiplenmediği takım içler acısı hale düşmüştür.
transfer yasağının bu sezon kalktığı söylenmektedir. eğer ki bu yasak kalkmazsa bu sezon samsunspor bank asya'dan da büyük ölçüde düşecektir. hazırlık maçları bunu göstermektedir. nice takımlara yardım yapan kişiler samsunsporumuza hiç bir şekilde el atmamış bazı takımları ise kollamıştır. geçen sezon süper lige çıkan bir takım mali krizde iken bir anda 10 larca transfer yapmıştır. nasıl yapmıştır orasını karıştırmayalım.
sonuç olarak türk futboluna nice hizmetler veren samsunspor bu haldedir.