görseller
sami paşazade sezaisami paşazade sezai

belki ilginizi çeker
  1. · sergüzeşt
  2. · pandomima
  3. · samipaşazade sezai
  4. · tanzimat edebiyatı
gündem
  1. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  2. · her yerinden öpüyorum rüştü
  3. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  4. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  5. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  6. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  7. · demokratik sol halk partisi
  8. · dini imanı para
  9. · itü sözlük için ne dediler

sami paşazade sezai*  

1. batılı anlamda ilk hikaye olan küçük şeyler'i yazmıştır."sanat için sanat " görüşünü savundu.
    (odaman nehapak, 01.03.2006 23:14)
  2. 1881'de londra elçiliği 2. katipliğinde dört yıl kaldı. istanbul'a döndükten sonra sergüzeşt'i yayımladı. bu roman dolayısıyla takibata uğrayınca 1901'de paris'e kaçtı. paris'teyken şura-yı ümmet gazetesinde yazılar yazdı. 1908'de istanbul'a döndü. 1909-1914 yılları arasında madrid'de elçi oldu. 1914-1921 yılları arasında isviçre'de bulundu. sonra tekrar istanbul'a döndü. tiyatro eserleri yazdı. asıl şöhretini sergüzeşt romanı ve küçük hikayeleri ile sağladı. edebiyatımızda realizmin öncülerinden biri sayılır. sergüzeşt, küçük şeyler, şir, rumuzü'l edeb, iclal adlı eserleri yazdı.
    (mon cher, 02.01.2007 09:39)
  3. hikayelerinde realist bir tutum sergilemiştir. ayrıca edebiyatımızdaki ilk realist roman olan sergüzeşt'i yazmıştır.
    (freier, 19.06.2007 01:34)
  4. 1860-1936 yılları arasında yaşayan yazarımız. özellikle sergüzeşt adlı romanıyla tanınır. ilk romanı sergüzeşt nedeniyle gözaltına alınmıştır. jön türklere katılarak ittihat ve teraki cemiyeti'nin paris merkezinde görev üstlenmiştir. namık kemal ve abdülhak hamit tarhan gibi yenilikçi yazarların etkisinde kalmıştır. tanzimat dönemi yenilikçi edebiyatın öncülerinden biridir.
    (red cancer, 01.01.2009 15:43)
  5. şir isminde bir tiyatro oyunu vardır.
    (hürrem, 01.01.2009 19:21)
  6. kusura bakmayın ama mnakoyim ben bu adamın hacı ya... lan lisede az terlemedi kıçım bunun yazdığı kitap hangisiydi hatırlayayım diye... yazma kardeşim kitap yahu... hepsi de birşeyzade , hatırlayamıyorum da... hayır bana kitap ver ne anladığımı sor... sokarım zade'sine yahu...

dip not: yazar burada sami paşazade sezai üzerinden eğitim sistemine giydiriyor.
    (marchus, 30.06.2009 12:14)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil