batılı anlamda ilk
hikaye olan küçük şeyler'i yazmıştır."sanat için sanat " görüşünü savundu.
1881'de londra elçiliği 2. katipliğinde dört yıl kaldı. istanbul'a döndükten sonra sergüzeşt'i yayımladı. bu roman dolayısıyla takibata uğrayınca 1901'de paris'e kaçtı. paris'teyken şura-yı ümmet gazetesinde yazılar yazdı. 1908'de istanbul'a döndü. 1909-1914 yılları arasında madrid'de elçi oldu. 1914-1921 yılları arasında isviçre'de bulundu. sonra tekrar istanbul'a döndü. tiyatro eserleri yazdı. asıl şöhretini sergüzeşt romanı ve küçük hikayeleri ile sağladı. edebiyatımızda realizmin öncülerinden biri sayılır. sergüzeşt, küçük şeyler, şir, rumuzü'l edeb, iclal adlı eserleri yazdı.
hikayelerinde
realist bir tutum sergilemiştir. ayrıca edebiyatımızdaki ilk realist roman olan
sergüzeşt'i yazmıştır.
1860-1936 yılları arasında yaşayan yazarımız. özellikle sergüzeşt adlı romanıyla tanınır. ilk romanı sergüzeşt nedeniyle gözaltına alınmıştır. jön türklere katılarak ittihat ve teraki cemiyeti'nin paris merkezinde görev üstlenmiştir. namık kemal ve abdülhak hamit tarhan gibi yenilikçi yazarların etkisinde kalmıştır. tanzimat dönemi yenilikçi edebiyatın öncülerinden biridir.
şir isminde bir tiyatro oyunu vardır.
kusura bakmayın ama mnakoyim ben bu adamın hacı ya... lan lisede az terlemedi kıçım bunun yazdığı kitap hangisiydi hatırlayayım diye... yazma kardeşim kitap yahu... hepsi de birşeyzade , hatırlayamıyorum da... hayır bana kitap ver ne anladığımı sor... sokarım zade'sine yahu...
dip not: yazar burada sami paşazade sezai üzerinden eğitim sistemine giydiriyor.