belki ilginizi çeker
  1. · hide n seek
  2. · saklambaç oynayan kaleye mum diksin
  3. · gece saklambacı
  4. · sokakta oynarken eve sıçmaya gitmek
  5. · sokak oyunları
  6. · çocukluk oyunlarının olumsuz etkileri
  7. · kaleye mum dikmek
  8. · evcilik
  9. · çamlak çömlek patladı
  10. · fasulye
gündem
  1. · annelerin yakışıklı anlayışı
  2. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  3. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  4. · itü sözlük
  5. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  6. · aşk
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · mehmet aslantuğ
  9. · korku filmi klişeleri

saklambaç  

1. genelde ilköğretim çağındaki çocukların mahalle aralarında zevkle ve şevkle oynadıkları oyun. toplu saklambaç ve normal saklambaç olmak üzere ikiye ayrılır. toplu olanı, sadece erkek çocuklar kendi aralarında oynuyorlarsa tecih edilir.
    (kaptan mağara adamı, 04.05.2004 06:13)
  2. (bkz: gece saklambacı)
    (jaded, 28.10.2004 19:44)
  3. eğerki gece oynanıyorsa çocukların kız-erkek çiftler halinde saklandığı doktorculuk benzeri bir oyun.
    (kokusmusdunyaninkokusmamayacalisanbiruyesi, 19.03.2005 02:42)
  4. (bkz: hide n seek)
    (kornish, 19.03.2005 02:43)
  5. iki tür saklanacak yer vardır.
    oldukça gizli, ebenin sizi bulması zor olan yerler; ancak ebelemek için duvara koşmak oldukça zahmetlidir. ebeyi oyalamanızı, bu esnada başkalarının onu ebelemesini sağlayabilir.
    bir de bulunması daha kolay; ama duvara direkt erişim sağlayan yerler vardır ki ebe sizi zahmetsizce bulabilir; ama en ufak dalgınlığında duvara koşarak ebeleyebilirsiniz.
    hem gizli, hem de kolayca ebeleyebilmenizi sağlayabilecek bir yer gerçekte yoktur, varsa da ebe ilk olarak buraya bakacaktır.
    not: bu giride 8 defa ebe lafı kullanılmıştır.
    (twinkle, 14.03.2006 10:59 ~ 10:59)
  6. akşam ezanından sonra oynaması zevk veren oyundur. zira sokak lambaları ve evlerin ışıklarının gölgesinde çanak çömlek patlatmak çok kolay olur.
    ve sağım, solum, önüm, arkam ebe sobe şeklinde ebenin işkencesi başlar.
    (gülümsün, 14.03.2006 11:03 ~ 11:04)
  7. ebe için işkence olurken, saklananlar için muhteşem zevkli olan oyundur. hele hele saklanma alanı 4-5 sokaktan oluşuyorsa tadından yenmez.
    (darkenfact, 11.06.2006 17:44)
  8. saklambaç oynayaaaan elime mum diksiiiiiiiin...
    şeklinde,herkesi oyuna davet eden,ebe sizseniz ağlatmalı olanı çok sinir bozucu olan ,güzel bir çocuk oyunudur.
    (no628, 15.01.2007 12:50)
  9. ebe birden üçe sayıncaya kadar, onun göremeyeceği bir yere saklanmış olmak gerekir.
    (bkz: mahrem)
    (bkz: elif şafak)
    (bkz: nazar sözlüğü)
    (saçmaladı yine bu, 08.02.2007 11:07)
  10. vakti zamanında nurseli idiz'in sunduğu çöpçatanlık programı. mehmet ali erbil'in şu sıralar bokunu çıkardığı format'ın ilk versiyonuydu. paravan'ın arkasına geçen bir erkeğin 3 kızdan birini ve daha sonra bir kızın 3 erkekten birini sorduğu sorulara verilen cevaplara göre seçmesinden oluşurdu bu program. daha sonra çiftler kaynaşsınlar diye ünlü bir restorantta yemeğe gönderirlerdi..
    (benikoyupgitmeneolursun, 08.02.2007 11:23)
  11. ebe olan kişinin gözü kapalı bir şekilde bir yere yaslanıp tercihen 100'e kadar sayması, o sayarken diğer elemanların saklanması üzerine kurulu oyun.
    ebe kişi 100'e kadar saydıktan sonra ''önüm arkam sağım solum saklanmayan sobe'' der ve aramaya koyulur. bulduğu insanın adını da söyleyerek saydığı yere koşturur ve sobe der. eğer yanlış kişiyi söylemişse çanak çömlek patladı olur. çok sevimsiz bir durumdur, tartışmalar yaratır.
    saklanan kişinin amacı ebeye çaktırmadan, ebenin saydığı yere sobelemektir.
    ebe tüm saklananları bulduğunda saklananlar arasında parmak tutuşmaca ya da bir şey tutmaca ( çiçek, araba markası, renk...vb) yapılır. tutulan şeyler ebeye sunulur. ebe bunlardan birini seçer ve yeni ebe artık o olur.
    (muhabirkedi, 16.03.2007 21:44)
  12. (bkz: kurtsun çık)
    (damda deli var, 16.04.2008 19:52)
  13. kesin bilinmemekle birlikte kelimenin /saklanmaca > saklanmaç > saklambaç/ şeklini aldığı düşünülmektedir.
    (ageylan, 28.05.2008 08:03)
  14. dizideki bağdagül karakterinin, bir bölümünde "abilerim hep demişti zaten dünya kadar malın olacağına fındık kadar..." deyişini kullandığı, beni benden almış götürmüş eski bir atv dizisi.
    (glomerulus, 29.05.2008 17:39)
  15. saklambaç oynarken beraberdik seninle
    biz ikimiz saklanırdık mesuttuk elele

yıllar sona yine saklambaç oynuyorsun
    benden ayrı kimselerle hep saklanıyorsun

sen istemiyorsan vazgeç bu oyundan
    ben yalvarmıyorsam inan bu gururdan

saklanma ne olursun bıktım olmaktan ebe
    başka aşkın varmış artık biliyorum sobe

söz :fecri ebcioğlumüzik : henry mancini - johnny mercer
    seslendiren:ajda pekkan
    (serpil barlas, 03.11.2008 11:08)
  16. küçükken başkalarından, büyüdüğünde kendinden gizlenme oyunu. ilkindeki yakalanma heyecanı, ikincisinde korkuya dönüşür.
    (heidi, 18.12.2008 18:23)
  17. çakallığın bünyeye minnik yaşlardan beri enjekte edilmesi oyunlarından sadece biridir bu da. her kötü şey gibi bu da zevkle zaman geçirmemize olanak verir. bütün katılımcılar da memnundur halinden ebe haricinde. ebe kelimesi her türlü kullanım alanıyla bile sakattır zaten. söz bazında ilk sikilenler genelde onlardır. bir kesim insanın "ha ebemi mi? sik canım önemli değil" şeklinde güya lafın kendisini doğurtan ve tanımadığı kadına gittiğini varsayar ancak kimse "ebeni sikeyim" derken onu düşünmez, ebe açıktır, genelde de anneannedir. büyük küfürlerin de başında gelebilir bazı açılardan bakıldığında. neyse lafı dolandırmadan ebe olmak kötüdür. yapılan onca fitnebazlığa elin kolun bağlı bakmaktır. neymiş efendim, saklambaç! saklanmaca dersek yanılmış olmayız sanırım, blöf yani. daha küçücük çocuklar birbini aldatıp ayakta sikmeye çalışıyor, böyle oyun mu olur hiç? zaten çocukların en iyi küfür öğrendiği oyun futbol, sonra basketbol. saklambaç da daha sonraki sıralarda geliyor tabii ki, çünkü sürekli sahtekarlık yapan insanlar oluyor bu tür oyunlarda. saklambaç oynarken ebe nin arkasında beklemek bu olayın nası bir boyuta geldiğini gözler önüne sermektedir zira, çakallığın kaşarlısı. çamlak çömlek patladı mevzuunu da vardır aranızda hatırlayan sanırım. neymiş efendim, iki kişi tişörtlerini değiştiriyor, (ki bir kız ve bir erkek değiştirdiği zamanlar da oluyordu bunu, daha küçük yaşta şu yapılanlara bakın) sonra biri ortaya çıkıyor, ebe de diğeri sanıp sobeliyor, (sobe ne aq olayına hiç girmeyeceğim) sonra herkes elleri şaklatarak ebenin üstüne yürüyor, "çamlak çömlek patladııı, çamlak çömlek patladııııı" naraları ile, melodisi hâlâ kulaklarımda lanet şeyin. ulan zaten kendinizi gizliyorsunuz, sahtekarlık gırla, bir de üst değiştirme neyin nesi?

işte tüm bu yüzlerden çok tehlikeli oyundur, bence 18 yaşından küçüklere oynatılmamalıdır, 18 yaşını geçip senede birden fazla saklambaç oynayan tanıdığınız varsa da bundan sonra görüşmeyin zaten. şaka bir yana da ne zevkli oyundu lan saklambaç, ne çamlak çömlek patladırdım ama amına kordum adeta ortalığın, özledim lan.
    (yaşlı çocuk, 20.12.2008 16:38)
  18. bazen kimsenin beni görmedigini sandigim bir yerde
    tipki cocuklugumdaki gibi sokagin sessizligine karisip bu oyunu oynuyorum
    hani olmaz ya
    birisi cay ictin dese bile cikma ihtimalim yok saklandigim yerden

bazen de ben kimsenin beni görmedigini sandigim o yerde
    kendi kendime ömrümün sonuna kadar ebe olmayi kabul ediyorum
    üstelik ürkütücü o sokak aralarinda hickira hickira seni ariyorum
    görsem seni o sokaklardan birinde sobe deme ihtimalim bile yok

cünkü artik senin hayal olduguna tüm benligimle inaniyorum
    aslinda ben hala cocuklugumdaki o hep saklandigim yerden cikamamisim
    yavas yavas kabul ediyorum....ama hala bıkmadan usanmadan saklambaç oynamaya devam ediyorum.
    (dreamofhh, 15.03.2009 11:56)
  19. somut işlem dönemindeki çocukla oynandığında komik hadiselere yol açabilen oyun.

a: sayıyorum şimdi, 1-2-3.....20. sağım solum bıdı bıdı ebeee!
    b: (gözünü kapatmış a'nın dibinde duruyor)
    a: niye saklanmadın sen?
    b: yokum ben.yeaaa yokum..

(bkz: aslında ben yogum)
    (mental retardasyon, 04.06.2009 02:47)
  20. küçükken çok sevdiğim oyun. ilkokulda son ders hoca bahçeye bırakırdı. oynardık. bir gün bir arkadaşımız en bulunmaz yere saklanmak istedi. okulun kaloriför dairesine giren bu körpecik çocuk ışığın yetersiz olmasından dolayı ters bir hareketle kaloriför kazanının içine düştü. neyse ki 2 kişi gitmişler de diğer arkadaş hocayı çağırdı. bu bizim son saklambaç oyunumuzdu okulda ki. allah'tan kaloriför yanmıyordu o gün. arkadaşımızı kurtaran hocamız dışarı çıkarttıktan sonra afrikalılardan bir farkı kalmayan arkadaşımızı bir güzel dövdü.

her saklambaç oynayışımda, saklandığım yerde kendi kendime gülmeme sebep olan olaydır ve bunun yüzünden hep sobelenirim. "dollidolli sobe" diye çığlık çığlığa koşan ebeyi sallamayan ben güle güle ortaya çıkar yerlere yatarım.

(bkz: o zaman komikti)
    (dollidolli, 09.08.2009 13:12 ~ 13:14)
  21. her akşam, eve girmeden önce oynadığımız son oyundu saklambaç. oyunun sonu hep benim sobelenmemle gelirdi . bi kere bile 'sobeee' demeden çocukluğum bitti be. babam saolsun; zamanlaması harikadır. ne zaman saklansam adımı duyardım babamın sesinden. ilk zamanlar çıkmıyodum ama sonraları baktım babam meraklanıyor çıkıyodum yerimden, babamın sesini duyar duymaz. tabi arkadaşlarımda boş durmak yok. hemen ' sobe sobe sobe ' .. bi durun ya bekleyin demi oyunun sırası mı babamla bişey konuşuyorum şurda hallah hallah derdim hep.

hey gidi günler hey..
    (yalnız insan merdivendir hiçbir yere varmayan, 22.08.2009 17:59)
  22. en sevdiğim çocuk oyunu. anağm olsa da oynasak valla. herkes bi büyümüş asil olmuş anacım "gelin be saklambaç oynayalım" diyorum "ya kızım ne saklambaçı gel şurda bişeyler içelim" diyorlar ühü. ama koydum kafama sözlük 67890 saat boşum olduğu bi gün okulun orta yerinde geberene oynamazsam çeriçeri değilim. nokta bitti.

(bkz: saklambaç oynayan kaleye mum diksin)
    (chericheri, 14.09.2009 01:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil