meyhanelerde içki veren elemanlara verilen isim. aynı zamanda selami şahin bu isimli bir şarkı da yapmıştır ki rakı ile birlikte kalıcı psikolojik sorunlara* yol açabilir bu şarkı*.
rakı masalarında içki şişesi yanında duran karakter. cin gibidir. masada en son o sarhoş olur ama hep bir ayık tarafı vardır. çünkü birinin rakısı biter bitmez rakı doldurur. sakinin göz kararı çok önemlidir. her bardağa koyduğu içkinin kesinlikle aynı olması gerekir. saki olmak gerçekten bir sanattır.
divan şiirinde içki sunup insanların sarhoş olmalarına sebep olmalarından ötürü sevgiliyle özdeşleştirilen kişi. şöyle ki, çünkü saki mecliste ya da meyhanede içki sunan ve böylece aşığı sarhoş eden kişidir, sevgili ise güzelliğini sunarak aşığı sarhoş eden bir bir nevi sakidir.
vakit çok geç donemem ki
yarilanmis yolum saki
bana öyle mahzun bakma
gidecek sen misin sanki
hayat bir gemi dünya bir liman
her limanda inen de olur
binen de olur inan ki
tanrim bana bir dünya ver
yesil pembe rüya gibi
biktim artik yasamaktan
son kadehte zehir sun saki
hayat bir gemi dünya bir liman
her limanda inen de olur binen de olur inan ki.
masada "içki merti susturur, puştu çoşturur!" mottosuna uygun olan kişidir saki. sofra süresince tempoyu ayarlar, olaydan kopan dostların rakısını azaltmaya başlar kalp kırmadan kimse alınmadan. işine katiyetle karışılmaz illa bir damak tadınız var ise en başta kendisine söylersiniz.
gerçek adı hector hugh munro olan, müthiş bir öyküleme tekniğine sahip ingiliz yazar. en çok bilinen öyküsü durumdan hikaye çıkarmada usta bir kızı anlattığı öyküsü "the open window": http://www.eastoftheweb.com/...
bu bahtsız şahsiyet birinci dünya savaşında yanındaki askerin sigarası nedeniyle bir alman keskin nişancısının kurşunuyla henüz kırkaltı yaşında hayatını kaybetmiş maalesef.
annesini çok küçük yaşlarda kaybettiği için huysuz teyzeleri tarafından büyütülmüştür. saki'nin sınırsız hayvan sevgisine karşın bu gudubet kadınlarda da anlaşılmaz bir hayvan düşmanlığı vardır.
bu nedenlerden olsa gerek, saki'nin öykülerinde muzip hayvanlar ve huysuz, mendebur orta yaş üstü kadınlar bulunur ekseriyetle.