|
|
- bu filmdeki otobüs sahnesi izlemeye değerdir.
- -nerde o hergele kendi ellerimle geberticem
-korktu abi. arka kapıdan kirişi kırıp kaçtı.
- -ne o lan marlboro kazım. sende arpa nanaydı. bakıyorum nevaleyi düzmüşsün. yoksa biyeri mi haşamat ettin haa?
- kemal sunal'ın natuk baytan yönetimindeki en komik filmidir belkide.ancak bu filmde diğer bir komik adam daha vardır onun'da payını vermek lazım ki o da gardrop fuat rolündeki ünal gürel'dir.film amcasının mirasını almak için kasabadan şehre gelen şakir'in hacı amcasıyla arasında geçen komik maceraları anlatır.kemal sunal'ın küvetteki telefonu gerçek telefon sanıp amcasıyla konuşmaya çalışması,ünal gürel'in şapkasına işemesi ve ona çektirdikleri gibi kareler bu filmi unutulmaz kemal sunal klasikleri arasına sokmuştur.ayrıca filmde ali şen,adile naşit,necdet yakın,ayfer feray ve macit flordun gibi oyuncular da kemal sunal'a başarıyla eşlik eder.
- en komik kemal sunal filmi olmasının yanı sıra, sakar şakir seinfeld ile rahatça kafa tutabilecek hatta hastalık derecesinde absürdlükte sahneler içerir.
aklıma ilk gelen otobüste bakraç yoğurdun dökülme anı ve unutulmaz hıyar yeme sahnesi. (o tohuma kaçmış şeyi yerken çıkan hart hurt seslerini de unutmamak lazım.) meşhur patlama sahnesini de keza. sırf bu üç sahne değil gardrop fuat ve ali şen'in mimikleri ve replikleri de bin kere izlenilse de hala komiktir.
"ver lan bakracımı! versene lan bakracımı!"
''al , hıyar! hıyar yer misin?"
"işemiş!!!"(iao, 20.02.2007 17:13 ~ 17:16)
- kemal sunal ın cebinden çıkardığı kolum kadar hıyarı yanındaki gardrop fuat a uzattığı sahne ile beyinlere kazınan en çok güldüğüm türk filmi
- otobüs sahnelerinde çalan dilo dilo yaylalar adlı parça, zafer dilek'in oyun havaları adlı long play çalışmasından araklanmıştır.
- memleketinde, muavinin ikaz etmesiyle şoförün gaza basmasına aldırış etmeden otobüsün ardından koşup iki üç kere binme teşebbüsünde başarılı olamaması, muavinin kerhen elini uzatması ile biner gibi olurken bu sefer de muavini dışarı savuran şakirin yolculara iftiharla : 'gördünüz mü, amma kolay bindim' demesi...yani buna gerçekten inandığına bizi inandırması, filmi en yönetmen gözüyle izleyen serinkanlı eleştirmenlere bile :'vay salak' dedirtmiştir sanıyorum ki merhumun performansı bu sahnede hakikaten de üst düzeydedir.
- bir çok sahnesiyle kırıp geçiren, kemal sunal'ın en iyi filmlerinden biri. bir sahnesi:
bakkal hacı (ali şen), gardrop fuat (ünal gürel)'ı sakar şakir'e boş bir kağıda parmak bastırması için 15.000 lira karşılığında ikna etmiştir. sakar şakir kahvede diğer mahalle sakinleriyle içmektedir, gardrop fuat gelir:
gf - ben de sizinle içebilir miyim?
sş - içemezsin. içemezsin, çünkü sen içince sapıtırsın. sonra seninle kavgalıyız yüzsüz herif.
gf - artık senle barışmak istiyorum.
sş - demek pes ettin he? bunların yanında pes de bakiim.
gf - pes abiciğim
sş - afferin lan şişko. bi daha akıllı ol, ayağımın altında dolaşma, ezerim ha.
gf - dolaşmam
sş - beni gördüğün yerde köpek kovalar gibi kovalama tamam mı?
gf - kovalamam.
sş - yani şimdi biz ahbap mı olduk?
gf - evet. ahbaplığımızı bu kağıtla mukavele haline getiricez. arkadaşlar da şahit olacaklar.
sş - o zaman senle hiç kavga etmeyecek miyiz?
gf - etmicez. yalnız, bi parmak basıcaksın. kuvvetli bir parmakla aramızdaki herşey hallolmuş olacak.
sş - nasıl olur yav? parmak atarsam gene kavga ederiz.
gf - parmağı at.
sş - ya kızarsan?
gf - ı ıh. kızmam
sş- bana bak. yav şişkocum, sahiden kızmaz mısın?
gf - kızmam canım kardeşim.
sş - yok yani belki kızabilirsin
gf - kızmam şeker kardeşim. bas parmağı
sş - o zaman benden günah gitti güzel kardeşim benim
(orda parmağını ağzına sokarak güzelce yalar, fuatın götüne caarrtt diye sokar. gardrop fuat'ın zıplayışı görülmeye değerdir.)
gf - ııaaaaaahhhhh!! bana ha! sen bana nasıl parmak atarsın ulan?
sş - sen at demedin mi ya? biz de attık.
gf - yüz bin lira avantam bile olsa parçaladım seni. gel lan buraya!
kovalamaca sahneleri de süperdir.
ayrıca (bkz: bu yangın istanbul un yarısını götürür)
- filmin hafızalara kazınan en can alıcı repliklerinden biri için;
(bkz: yanıyorsun fuat abi)
- 1977 yılında çevrilmiş başrollerini kemal sunal ali şen ve adile naşit in oynadığı filmdir.
- bu filmle ilgili diğer bir anektod ise kemal sunal'ın patlıcandan büyük hıyarı yeme sahnesidir. öyle bir hıyarın o yıllarda nasıl yetiştirildiğini hÂlen anlayamadım, özel bir tür olmalı.
- http://video.google.com/...
|