görseller
sakız 

belki ilginizi çeker
  1. · sakız çiğneme adabı
  2. · para üstünün sakızla tamamlanması
  3. · mutluluk veren küçük şeyler
  4. · eker sütlü tatlılar
  5. · dişleri sıkmak
  6. · vivident delete
  7. · tipi tip vari insan tipi
  8. · küfür edip kaçan çocuk modeli
  9. · dursunbey
  10. · mut
gündem
  1. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  2. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  3. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  4. · zongul ducks
  5. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  6. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  7. · öğretmenler günü
  8. · quod me nutrit me destruit
  9. · edith cowan university

sakız  

1. yolda yürürken, spor yaparken, ders dinlerken, otomobil sürerken ağzımızda çiğnediğimiz, ingilizcesi (bkz. chewing gum) olan nesne.
    (bkz. kaybolmayan sakız)
    (sensey, 11.05.2004 10:12 ~ 10:17)
  2. ciklet mi çiklet mi diye bizi kaosa sürükleyen çene oyalayıcı.
    (pudra, 11.05.2004 14:42)
  3. teknik direktörlerin yada futbolcuların küfür etmesini ya da stres yapmasını en aza indirmeye çalışan, büyük bir hırsla çiğnenen ve böylece hırsın çıktığına sizi inandıran lastiğimsi madde
    (pudra, 11.05.2004 14:44)
  4. yunanistana bağlı bir ada
    (bkz. sakız adası)
    (wise, 11.05.2004 15:20 ~ 15:21)
  5. (kerrigan, 11.05.2004 15:21)
  6. bazı insanlara* ileri derecede antipatik gelen nesne
    (mavio, 02.06.2004 19:40)
  7. düzgün çiğnenmediği takdirde karşı taraftan sıkça uyarılmaya neden olan ve bazı kesimlerce çiğnenmesi saygısızlık olarak algılanan, özellikle sınavlarda strese çok iyi gelen nesne. ayrıca yüz kırışıklıklarının gecikmesine yardımcı özelliği de vardır.
    (dydm, 15.06.2004 21:08)
  8. kaybolmayanı makbul eğlence aracı.

"kaybolmayan sakız istiyoruz" diyenler şaşmış sapkın dışında bir şey değildir. bakın uzmanı söylüyor: "doğada bin yılda kaybolmaz". 5 dakkada kaybeden süpermenlere acıyla duyurulur.

(bkz. bir sakız olarak et)
    (chete, 15.06.2004 23:19)
  9. bazı kızların ağızlarını açarak ve ses çıkartarak çiğnerken belirli bir meslek grubuna ait oldukları hissini yaratan nesne
    (greeen, 15.06.2004 23:33)
  10. (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 21.10.2004 18:58)
  11. (dr conners, 01.02.2005 01:19)
  12. bazı tezgahtarların bir yandan size ürünü tanıtırken bir yandan geviş getirme hareketi yapmasına neden olan nesne.
    (pembe cekirge, 09.04.2005 00:02)
  13. halen bazı kadınların ağda niyetine de kullandığı aslında oral yolla kullanılması gereken çiğneme aygıtı...
    (azami kırk çöp, 09.04.2005 01:07)
  14. orucu bozup bozmadığı konusunda çok ciddi spekülasyonlar var, alo diyanet'e de sormak lazım; bu ara meşguldürler, bugüne kadarki muhtelif değerlendirmelere değinelim biz..

-şekersiz sakız oruç bozmaz
    benim için temel kriter budur işte.. bundan seneleeer, seneler evvel, beyaz hoca bir vesileyle, bir şekilde bu cümleyi ekranın karşısında duran şahsıma ilettiğinden beri, ironi var mı yok mu, aslında hiciv mi yapıyor, cümlenin kalanında ".. bozmaz ha? sizi gerizekalılar sizi" dedi mi umursamadan, umarsızca destur ilan edilir bu.. bu cümle der ki; "sakızın şekersizi oruç mu bozar lan.. saman gibi mnkym zaten.. ıyk"

-sakız niyetine çiğnenen şey oruç bozmaz
    yine sakız üzerinden, biraz deist bir yorum izenimi uyandırıyor; lakin açıklaması şu şekilde "oruç anlam bakımından böyle ufak-tefek detaylara eğilmeyecek kadar kutsaldır, allah ile kul arasındadır, amele bakar.."
    pek ihtimal vermiyorum açıkçası, neyse..

-sakız orucun amana bile kor, bozmak ne kelime
    sakız vesilesiyle dilde yer alan sinir hücreleri uyarılıp midede salgıya neden olacağından, sakız orucu bozar.. üstüne aç karna sakız zararlıdır, at onu..

-sadece şekerli sakız oruç bozar
    mide salgılarından bağımsız olarak, ağzın tadına etkidiğinden sakızın orucu bozduğu ifade edilir.. bununla beraber şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz, falı okuyun, son kelimeyi söylemeyin; ben tahmin edicem..

velhasıl, henüz bir mutabakat sağlanamadığı gibi, bu gibi basit meseleleri gurur yapıp iyiden iyiye kayser sozer'e vuranı var..

"-dana? şekersizse bozmaz.."

ömer çelakıl'dan "sakız"a ilişkin bir beyan bekliyorum..
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 13.09.2007 17:24)
  15. kimi bakkallarda para üstü olarak kullanılıyor.
    (coban, 28.09.2007 18:26)
  16. acıktırır. diyet yapan bayanlar "ağzımı meşgul etsin de yemek yemeyeyim." diye sık sık çiğnerler ama daha çok acıktırır genelde.
    (çılgın orman meyvesi, 06.01.2008 17:02)
  17. annemin en sevdiği örtüsüne ve pc'nin(notebook) kıçına yapışmış hede. allah'tan yarın evden kilometre uzakta olacağım da, azarlarını duymacağım annemin.

(bkz: sıçmak)
    (maia, 06.01.2008 20:38)
  18. mühendislik ilmi temelli bakarsak tanıma dayalı yaklaşım esası işimizi bir cümle ile kolaylaştırır.

dünyanın birim gramı en pahalı plastik malzemesidir.*
    evet, plastik.
    (subaquatic, 07.08.2008 02:36)
  19. fiyatlandırması çok zor. şimdi, aklı başında bi sakızın marketlere geliş fiyatı yaklaşık 4 kuruştur ve çoğu yerde 10 kuruşa satılır. maliyetinin arttığını düşünelim ve geliş fiyatı 5 kuruşa yükselsin, fiyatı 11 kuruş yapamazsın, yapsan da satılmaz, satsan da para üstü vermekte zorlanırsın v.s. o yüzden mecburen yine 10 kuruşta kalcak. bir sonraki fiyat ancak 15 kuruş olabilir. sakızı 15 kuruşa satmak için geliş fiyatının 7-8 kuruşa yükselmesi lazım. çoğu ürün için fiyat değiştirmek kolay, misal gelişi 1 liradan 1,10 liraya çıksa fiyatı 1,50 den 1,65 e çıkartabilirsin. küsürat problemi yok. esas sorun geliş fiyatı 4 ten 8 doğru gelirken doğan kardan zarardır. fiyat değişemediğinden satıcıların karı gittikçe azalmakta, ta ki 8 e vardığında fiyat 15 kuruşa çıkana kadar. acaba maliyet artınca üretici karından mı feragat ediyor yoksa zararı direk satıcıya mı aktarıyor. diyelim maliyet de 1 kuruş olsun, 2 kuruşa çıkınca yoksa yine 4 kuruşa mı satacak, yoksa satıcıya 5 ten kakalayıp karını sabit mi tutcak, ya da 4,5 tan satıp zararı paylaşcaklar mı? bunlar diyebilir ki ‘olum nasılsa uzun vadede 15 kuruşa satıp kar oranını arttırcaz, o yüzden kısa vadede anlaşırız’. ama ya enflasyon sakız fiyatlarındaki artıştan daha fazla olursa? bi de eğer bi şekilde sakız satıyorsanız 15 kuruşa bir sakız verip 5 kuruş para üstü vereceğinize, 2 tane satın, daha fazla kar edersiniz, hem çocuk da sevinmiş olur. bunu bi yetişkin yapıyorsa ayıp zaten. üçün beşin hesabı mı olur. ama ona da 2 tane satın tabi, kar kardır.
    (dot, 01.07.2009 21:43)
  20. ağza bi kere girdi mi çıkamayan şey. garip bi şekilde çıkarılıp atılamıyor çene kasları yoruluyor, çiğneyecek derman kalmıyor ama insan ağzında sakız olduğunu unutuyor adeta; çıkarıp atamıyor bir türlü. benim için böyle en azından.
    (chericheri, 25.07.2009 14:16 ~ 14:17)
  21. uykuyu dağıtmak için birebirdir kendiisi. tecrübeyle sabittir ki gecenin dördünde bile çiğneseniz gözleriniz fal taşı gibi açılır.
    (bir umuttur yaşatan insanı aldım elime sazımı, 25.07.2009 14:32)
  22. plastik ihtiva ettiği öne sürülen şekerleme.
    (elano baros keita üçlüsü, 07.10.2009 20:39)
  23. çocukken yuttuğumda "bağırsaklarına yapışceeek" diye korkutulup saatlerce ağlamama sebebiyet vermiş madde.
    ayrıca bir keresinde "aman kaybolmasın, yarın kalkınca gene çiğnerim" düşüncesi ile avucuma saklayıp(!) uyumuşluğum da vardır ve sonrası kazımaktan derisi aşınmış bir çocuk eli..
    (hristov ciklipaf, 07.10.2009 20:48)
  24. küçükken anneme inat sakızla yatardım.
    hep saçıma yapışırdı tabi.
    hiç sevmezdim, ta ki big bubble tanışıncaya kadar.
    canım benim ne güzel şeysin sen öyle.
    (bkz: reklamlar)
    (l k, 07.10.2009 20:56)
  25. ağzımdan yemek yemediğim ve uyumadığım sürece çıkarmadığım,çıkaramadığım şey..ulan üniversiteye geldik her ders uyarı alıyoruz ama bırakamıyorum ya
    (nicksiz adama kız verilmez bizde, 27.10.2009 22:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil