istanbul'da köprü geçişlerinde elden ele dolaşan para.sahte parayı siz gişeye verirsiniz,o da arkadan gelen birine verir.paranın yeni sahibi durumu çakar,bir sonraki geçişte o da parayı gişeye iade eder;o para ya da paralar sürekli olarak gişeye giriş çıkış yapar.(nedense aklıma askerden yırtmak için almanya'da evlenip arada sırada türkiye'ye giriş çıkış yapan yurdum delikanlıları geldi.
ne alaka deyip uzatmayım...).
üretim maliyeti yaklaşık 1,78 ytl olan sahte paradır.
(bkz:
laz kalpazan)
sadece minibüsçü ve bankacıların anladığı(!) diğer esnafın görmezden geldiği para birimi.
ortasındaki sarı kısım yerinden çıkan para.japonla yapıştırılıp yapıştırılıp kullanılanları vardır.
(karaca, 07.07.2006 20:37 ~ 20:38)
o değil de, "
2 avro yerine 1 ytl kullanmak" vardır ki o da candır.
orta kısmı gerçek 1 ytl'den daha koyu olan ve ittirildiğinde çıkacak gibi duran paralardır.sarı minibüs şoförleri para eline geçer geçmez tanır bu paraları.mıknatıs tutulduğunda mıknatısın çektiği paralardır ayrıca.
sahtenin de sahtesidir. devlet sahte 2 avroluklar basmış, vatandaş da onun da sahtesini basmıştır. bu sahte 1 ytller kullanılırda avro yerine daha bir kışkırtıcı olur.
kalpazanların deneyim kazanmak uğruna sahtesini yaptıkları para
önce küçük küçük dikkat çekmeden sonra yüzlükleri yaparız dediklerini sanıyorum ayrıca laz olabilecekleri kanaatindeyim.
19 ytl'ye alınan bir sahte
lacoste tişört için satıcıya verilen sahte 20 ytl'nin
para üstü.
hakının bokunu ödemedeği, damlaya damlaya göl olur mantığıyla çalışan kalpazanların ytlsi.
benim bir türlü anlamadığım ama mahhaledeki marketçinin bir bakışta anladığı sahte para.
genelde içteki sarı tabakayla dıştaki metal rengi tabakanın arasının açık olması veya sarı tabakanın çıt çıt ederek oynamasıyla anlaşılacak durum...
her 1 ytl'de 238 kuruş kazandıran para.
tuvalete vermek için cebimden çıkardığımda farkettiğim metal obje. tek parça metalden üretilmiş üstüne baskı ile iki parçaymış efekti verilmiş. hafif paslanmış görünümlü muhtemelen boya ile sağlanmış bu etki. tuhaf olan fethiye otogarında bunu farkettiğimde;
- aaa bu sahte para bunu vermeyeyim.
tuvaletçi;
-para olsun da sahtesi olsun ver sen onu bana abi.
ben daha ne diyeyim. bir para tedavül bulmuşsa sahteliği mi kalır.
gerçeğinden daha fazla miktarda piyasada bulunan para.
azimle ama yavaş ve sağlam adımlarla yırtmak isteyen kalpazanların eseridir.