|
|
- zülfü livaneli nin mutluluk romanında geçen bir hikaye.
saf gelinin annesi ve babası onun dışarı çıkıp diğer çocuklarla oynamasına, kızlar ve erkekler arasında geçen ayıp şeyleri öğrenmesine izin vermemişler. hiçbir şeyden haberi olmayan saf bi kızcağız olan saf gelin 15 yaşına geldiğinde köyün çobanı hasanla evlenmiş.
evlendiklerinde saf gelinin hiçbir şey bilmediğini bilen hasan onun bu saflığını masumiyetini korumak için ona yalan söylemiş. evlendikleri gece
-sana bi sır vereceğim saf gelin. ben senin bildiğin diğer insanlara benzem, bende diğerlerinde olmayan bir fazlalık var (açıp gösterir)
+aaa nedir o, ne işe yarar?
-ne işe yaradığını sana göstereyim
hasan bütün gece sadece kendinde bulunan fazlalığın marifetini kanıtlamış. mutlu mesut yaşarlarken yıllar sonra hasan askere çağrılmış. sarı geline iki yıl ayrı kalacaklarını, döndüğü zaman kaldıkları yerden devam edeceğini ve uslu uslu onu beklemesi gerektiğini söylemiş.
hasan askere gittikten sonra saf gelinin yüzü gülmez, konusmaz olmuş. birgün hasanın arkadaşı mehmet safın yanına gelmiş
-üzülme saf gelin kocası askere giden ilk kadın sen değilsin.
+ama o kimselere benzemez..
-nasıl kimselere benzemez?
+onun önünde hiçkimsede olmayan bişey var.
hasanın yaptığı kurnazlığı anlayan mehmet aynı fazlalığın ondada olduğunu söyleyip göstermiş. daha sonra işlevinide göstermiş saf geline.. o günden sonra saf gelinle mehmet hergün bulusup koklaşmışlar. derken hasan askerden dönmüş ama evine geldiğinde o saf gelin kocasına yüz vermiyor, konuşmuyormuş. daha fazla dayanamayan çoban hasan sormuş
-ne oldu sana saf gelin, ne oldu?
+sen yalancısın, hani o acayip şeyden sadece sende vardı?
hatunun elden gittiğini anlayan çoban başka kimde olduğunu sormuş. saf gelinde mehmetle olanları anlatmış. çaresizlikten ne yapacağını şaşıran hasanın aklına bişey gelmiş
-bak saf gelinim bende ondan iki tane vardı ama birini ona verdim
bunun üzerine bağıra bağıra ağlamaya başlamış
- ne oldu saf gelin, niye ağlıyosun?
+sende iki tane vardıda iyisini ona niye verdim hasanım...(bambuk, 01.08.2006 18:04 ~ 18:42)
|