belki ilginizi çeker
  1. · kolaya kaçmak
  2. · çalışmayan simulasyonu çalışıyor gibi göstermek
  3. · yeni başlayanlar için itü
  4. · ölçmede hata
  5. · sabun mühendisliği
  6. · küsuratlı sayı verince inandırıcı olmak
  7. · işi kitabına uydurma sanatı
  8. · mühendis hataları
  9. · sadece rakamları değiştirdim
  10. · sabunlama
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  2. · galatasaray
  3. · domuz gribi
  4. · dersim katliamı
  5. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  6. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  7. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  8. · bedrettin dalan
  9. · türk ün amerika dan başka dostu yoktur

sabunlamak  

1. çizim yaparken uymayan ölçüleri uydurmanın kesişmeyenleri kesiştirmenin el yordamı ile yapılmasına verilen ad. bir nevi ben yaptım oldu vakası. (bkz. ben yaptım oldu)
    (gofstatic, 19.03.2004 00:24)
  2. çizimin yarısına gelmiş ve sıkılmışsanız, artık iş el yordamına kalmıştır, ki biz buna sabunlamak diyoruz... çizim sonu "hay elimin ayarını seviyim bea" demeden de geçilmez...
    (tyrael, 01.04.2004 00:50)
  3. hesaplarda bulunulması gerken sayıya göre hesabı tersten yapma ve haliyle doğru sonuç bulma eylemi. bu işe baş koyanların makul ölçüde bir hata payı bırakması hesapların inandırıcılığı açısından salık verilir.
    (deccal, 06.07.2004 01:35 ~ 08.07.2004 01:26)
  4. hamama gitti feyzullah, sabunda bitti feyzullah, 30 da kaldı feyzullah dedirten yegane araç...
    (geyik, 06.07.2004 18:09)
  5. ev yapımı bir regresyon analizidir, korkmaya gerek yoktur.
    (wondrous, 20.11.2005 22:48)
  6. bir poligon kapanmak istenmiyorsa ya da rölöve yaparken detaylar aslıyla birebir uymuyorsa kaçışı yok, bu eyleme başvurulur. ha bu nerece yapılan mühendislik yeminine uyar? uymaz tabi. o yüzden öğrenciler yapsın bu sabunlama işini.
    (gülümsün, 27.01.2006 15:26)
  7. yapılan bir hesap hatasının doğurduğu neticeyi gerçek veya kabul edilebilir değerine yaklaştırma işlemi. bu tanıma göre iki durumla karşılaşılır:

1) gerçek değerine yaklaştırma işlemi: "eğer gerçek değeri biliniyorsa neden hata yapılır ki" demeyin. böyle durumlarla karşılaşmak olasıdır. hesaplama aşamaları sonunda ulaşılacak sonuç başka bir veya birkaç yöntemle bulunmuş ve bu değere başka bir yöntemle ulaşma zorunluluğu oluşmuş olabilir. burada sabunlama yapmak yerine yöntemi gözden geçirmek daha akıllıcadır.

2) kabul edilebilir değerine yaklaştırma işlemi: burada iki alt kola ayrılmak gerekir.

2-a) başkalarının kabul edebileceği bir değere yaklaştırmak: buradaki "başkaları"ndan kasıt patron, üniversitedeki hoca vs olarak çeşitlilik arz eder. burada teknik doğruluk, mühendislik yemini gibi bütün değerler bir kenara atılmış ve eldeki işin bitmesi için karşı tarafın görmek istediği değere doğru yaklaşılmıştır. dinen caizdir; zira hadis-i şerifin dediği gibi "insanları sevindirmek sevaptır".

2-b) teknik mevzuatların kabul edebileceği bir değere yaklaştırmak: işte en çok dikkat edilmesi gereken kısım budur. mühendislik hesaplarında hemen hemen her alanda ölçümden, malzemeden vs kaynaklı hataların oluşması kabul edilebilir bir hadise olduğundan her zaman neticelerin tolerans payı vardır. burada önemli olan, bu tanımlanmış hata sınırları içerisinde gezinmek, dışına çıkmamaktır. eğer ki "durum zaten ekstrem" deyip sınırların biraz daha dışına çıkmayı hakkınız olarak görüyorsanız bir daha durup düşünün derim.
    (eksiksizuyum, 12.06.2006 23:15 ~ 20.08.2009 00:00)
  8. (bkz: el terazi göz kantar)
    (delilah, 12.06.2006 23:56)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil