insanlar çok garip cidden. kimi savaş oluyor canlar yanıyor der, duyurur millete olayı. haber verme niyetindedir belki, eyvallah. kimisi, bilmem kim şurayı haritadan silerken sol frame in reytingini ölçüp insanların nelerle uğraştığını anlatır. ne kadar şerefsiz insanlarsınız lan siz demeye getiriyordur belki, ona da eyvallah. kimisi filistin yalnız değil diyerek bir nevi tepkisini ortaya koymak istiyordur belki. hepsine eyvallah. yorum farkı olmasaydı bu sözlükler olmazdı bu bi gerçek. mesela bana göre de en güzel yorum
ırak a sessiz kalıp gazze de coşan islami kesim'den geldi. neyse, ama kimse burda gelip de ironik embesilliğin nasıl bişey olduğunu göstermesin.
bu ironi denilen şey gerçekten çok pis bi kavram. tanımlamaya kalksan beceremezsin, anlatsan anlatamazsın. ama çok güzel örneklendirilebiliyor. mesela bir anarşistin ölen masum insanları savunması ironidir. çünkü anarşistin bildiği tek şey vardır, o da sisteme karşı gelmek. tabi bunu yaparken de olması gerekeni ya da şöyle olsa daha iyi olur kısmını atlar, çünkü hiç bişey onu tatmin etmez. anarşist sisteme karşı gelir, bu duruşunu sokak çatışmalarıyla gösterir, ortalık kan gölü olur, ama sonuç alınamaz. işte bu yüzden ölen masum insanlara acıması falan ironidir. anladınız umuyorum ironiyi.
anlamadıysanız bir örnek daha vereyim. gene anarşistten gidelim hatta günceli de katalım işin içine anlayabilmeniz için. yunanistan karışık malum. bi çocuğa olanların ardından halkın buna tepki göstermesi falan. ilk başlarda gerçekten helal olsun dediğim bi tepkiydi o da ayrı bi konu. ama malum daha sonraları olay büyüdü kavgalar, çatışmalar, kanlar... bu kadar büyümesinin altında yatan tek sebepse bana göre anarşistlerdir. adamlar kargaşa istiyolardı ve istediklerini aldılar. işin ironi kısmı ise şurda : bir anarşistin yunanistandaki olaylara üzülmesi ironidir.
ha tabi, işin bir de şöyle bi boyutu var ki en bayıldığım noktasıdır. her anarşistim diyen ya da öyle takılan anarşist midir? tabiki hayır. ama malesef bu bana göre ironi değil, iki yüzlülüktür.
neyse, zirve diyoduk dimi? gidilesi görülesi bir ortam olacağı kesin. hoplayıp zıplamayı seven, kurtlarını dökmek isteyen, hatta hayatın tüm dertlerinden gına gelmiş "lan yeter bi nefes alalım beh" diyenlerin zirvesi olacağı da kesin. ha benim gibi "dens dens" sevmiyorsanız ya da dıptıs dıptıs abi çok dandik yea diyosanız zirve menümüz çok geniş.
insanlar çok garip cidden. hoplayanlar zıplayanlar falan. (ahah ironi çok pis bişey hakkaten, sevin onu ama ciddiyetten uzak sevin)