miting alanına yaklaşınca buram buram bir hacı misi kokusunun sizi karşıladığı parti.
erbakan bu partinin mitinglerinde halka hitap etmekten çok oturduğu yerden masalcı dede modunda 28 şubat sürecini şu şekilde anlatmaktadır: ".........sonra 23ünde demirel geldi bana dedi ki vidvdivdi ben de ondan sonra gittim çilleri aradım genelkurmayın durumunu sorunca önce bana şöyle bir şey dedi............."
şu sıralar adı gibi olamayan parti. akp nin daha radikal olanı ve değişmemişi(!). 90'lı yıllarda iktidar oldukları dönemden hatırladığım şeyler 28 şubat dönemi, kaddafiyle çadırda rezillik ve sincanlı belediyenin laiklik karşıtı tiyatro oyunundan sonra sincanda tankların gezinmesidir. şu sıralar derin suskunluk içindedirler. ilginçtir akp ile saadet partisi arasındaki diyologlar. erbakan her fırsatta bilindik hafif espiritüel üslubuyla akp'ye laf sokarken, akp çoğunlukla sessiz kalmaktadır. bu sene gözlemlediğimiz diğer bir olay ise akp'nin çıkardığı bir kanunla erbakan'nın hapiste yatmaktan kurtulmasıdır. ev hapsiyle yırtmıştır. yaman çelişkilerdir bunlar. bu sene akp'nin bir kısım oylarının saadet partisine kayacağı kesindir çünkü akp verdiği türban sorununu çözme sözünü tutamamıştır. gelenekçi partidir efendim bunlar. vizyon sabittir. nasılmı ? geçenlerde ankarada'yım balgatta bu amcaların genel merkezi var. bir cuma günü. genel merkezin hemen yanında bir cami vardır. bilenler bilir saadet partisinin siyasi cemaatı o camide namaz kılar hep. tam namaz çıkışı bende ordan geçiyorum. baktım erbakan efendi yavaş yavaş çıkıyor camiden hemen yandaki genel merkeze geçecek. ordan oraya yürüyene kadar bir grup genç topluluktan tezahüratlar geliyor, o aşina olduğumuz iki kelime:"mücahit erbakan". çocukluğumdan beri aynı iki kelime...neyin mücahiti bu adam. 28 şubatı görüpte bu adamın isminin önüne mücahit getirilmesi, hala inanılarak haykırılması...anlamıyorum sizi ilahi bir inanış sanırım(!).
milliyetçilik-mukaddesatçılık sentezini, mukaddesat merkezli savunan siyasi partidir. bbp ile göbekten kardeş sayılabilir; nitekim bbp de bu sentezi milliyetçilik merkezli olarak savunmaktadır.
edit: atlamamak gerekir: bbp milliyetçiliği saf/millici bir milliyetçilik iken, milli görüş milliyetçiliği ümmet esasına dayalı bir milliyetçiliktir. lord of the words dosta teşekkür.
ahaaha eski komşum. üç yıl boyunca bir yanımda parti binası, diğer yanımda camisi* geçinip gittik. öğrenci evi şeklinde tabii ki de. güzel anılarla dolduk taştık birlikte. kimi zaman ağzına sıçılası komşu modeli oldu bizim için, kimi zaman da ağzına sıçılası komşu modeli... hayır ama en iyi yanı ağzına sıçılası komşu modeli olmasıydı!
geçen dönem şimdi saadet zamanı sözlerinin geçtiği seçim şarkısı ciddi anlamda kulaklarımı tırmalamıştı. ilginç bir nokta da ciddi anlamda
oylarını yükselttiğini iddaa etmiş olan bu parti 2002 yılında %2.49 olan oyunu 2004 de %3.99 oranına getirmiştir. yüzde yüz arttırdık gibi sözler
duymuştum ama haklılar ortalama yüzde %75 arttırmışlar eğer bu hızla gidilirse 5 seçim sonra tek başına iktiddarlar!!! yaşasın refah yol:)
haberdeki "mini etekli fusün yücel" lafına takıldım. başörtülü füsun, türbanlı füsun, çarşaflı füsun, başı açık füsun, mini etekli füsun. bu kadar işte bizim erkekliğimiz, centilmenliğimiz, siyaset yapış şeklimiz.
29 mart 2009 yerel seçimleri için birçok önemli ilde ciddi ve daha önceden halkın seçmiş olduğu kişileri aday göstermesi sebebiyle akp'nin oylarını önemli ölçüde çalacağını düşündüğüm siyasi parti.
muhsin yazıcıoğlu'na olan vefa ve saygılarından olsa gerek, göksun belediye başkan adayını seçimlerden çeken parti. ha sivas'ta adaylarını çekseler, bbp'ye daha çok yarardı bu durum o ayrı.
vefa ve saygıdan olduğunu zannetmediğim bir aday çekme işlemi yaptılar. bölgeyi bilen biri olarak bir konuya açıklık getirelim. muhsin yazıcıoğlu'nun uğruna gelip de kazanmamız muhtemel dediği ve son mitingini yaptığı yer kahramanmaraş'ın çağlayancerit ilçesidir. göksun ise bu hikayede sadece helikopterin düştüğü yerdir. balans ayarına alışık saadet timi göksun'da iddiasız olan adaylarını geri çekip bbp'ye yüklenerek sadece siyaset yapmıştır. biraz önce şeref malkoçhabertürk'te "son mitingini yaptığı yer olan göksun'da adayımızı bbp adayını desteklemek adına geri çektik" diye bir demeç verdi. bu kesinlikle halkı yanıltmaktır.
işin acı yanı da 8000 oyun bulunduğu çağlayancerit ilçesindeki muhtemel (kesine yakın) oy dağılımıdır.
bu tabloda, muhsin yazıcıoğlu'nun uğruna öldüğü ilçede saadet partisi'nin adayının çekilip bby adayı'nı desteklemesi sonuca ulaşacak bir hamleydi ama saadet partisi adamın kemiklerini sızlatırcasına üzerinden siyaset ve yalan dolan dolu bir karar aldı. iddiasız bir yerdeki adayını geri çekti. üzerine de "son miting yapılan yerdeki aday" denerek halkı kandırdı. sanırım türkiye'de siyaset böyle pis bir şey.
akp'nin birçok ilde az farkla seçimi kaybetmesine neden olmuş partidir.tamam siyasette her zaman iki kere iki dört etmiyor ama etki ettiği de kesin.örneğin:
adana-(mhp %29.7 oyu 237.198 ,,ak parti %29.53 oyu 235.811,, sp %1.6 oyu 12 794) bunun gibi olan iller gümüşhane(31 oyla ak parti alamamış sp nin oyu 314)---- yalova( ak parti 900 oyla kaçırmış sp'nin oyu 1357) -----aydın(ak parti 1000 oyla kaçırmış sp'nin oyu 1348)------ ve ist/büyükçekmece( ak parti 246 oyla chp'ye kaptırmış sp'nin oyu 874)