-----------------------------------
spoiler---------------------------------------
filmdeki her şey ilk filmde grandma death'in yazdığı
the philosophy of time travel kitabına uygun şekilde gerçekleşiyor. yine kararsız olan bir paralel evren oluşuyor(tangent universe) . bu evren esas içinde bulunduğumuz evreni oluşturacağı kara delikler vasıtasıyla yakın bir gelecekte yok edecek ve bunu durdurmakla görevli bir yaşayan alıcı var(ilk filmdeki donnie). paralel evrende ölmüş ve dünyanın yok olmasını engellemek için alıcıya yardım edecek kişiler de var(ilk filmdeki frank. gretchen da buna dahil edilebilir) her şey kitabına uygun işliyor , anlayacağınız.
etraftaki herkes yine seçilmiş olana(aslında seçilmiş olan denilemez) yardım edecek şeyler yapıyorlar. en sonunda alıcı tuzağa düşüyor. ona yol gösterenler onun sevdiği birinin yok olmasını sağlıyor ve alıcının dünyayı kurtarmaktan başka çaresi kalmıyor. artifact'ı( ilk filmde uçak motoru) primer evrene gönderiyor . bütün bu olanlar yaşanmasın diye de alıcı kendini feda ediyor. işte bize onların kahraman olduğunu düşündüren de bu.
donnie darko 'da
richard kelly'nin kısıtlandırılmış sinema gösteriminde seyirciye bıraktığı pekçok nokta vardı. bu filmdeyse bu noktalar bir şekilde doldurulmuş. ilk filmde tüm bu olanların ölümle yaşam arasında gidip gelinen o anda yaşandığını düşünmek mümkündü. bir twilight zone bölümüne benzer bir şekilde her şeyin ölmek üzere olunan anda yaratılmış bir gerçeklik olduğunu farz edebilirdik(
stay adlı filme bir göz atmakta fayda var) . genel kanı ise her şeyin bir paralel evrende gerçekten yaşandığıdır. kitap gerçek, zamanda yolculuk gerçektir. s. darko da işte bunu kabul ediyor.
s. darko ,
donnie darko'nun seksenler göndermeleri ile yakaladığı havayı doksanların dejenere gençliği , körfez savaşı gibi konularla yakalamaya çalışmış(alıcının ismi iraq jack) . yine hristiyanlık öğeleri işin içine sokulmuş. yalnız karakterlerin o kadar sağlam olmaması yüzünden bunu becerememiş.
bu filmi batıran, sırf bir döngüden ibaret bırakan şeyse herkesin kahraman olması! ilk filmde donnie'nin yaptığını herkes yapmaya kalkar olmuş! samantha'nın ilk filmdeki trambolin tutkusu, tek boynuzlu at hikayesi vs.. bunlar hep güzel şeyler ama filmi yüzeysellikten uzaklaştırmıyor. ayrıca hikaye o kadar yavan, o kadar yenilikten uzak ki! ilk filmi izledikten sonra bunu neden izleyelim? ben bir sebep bulamıyorum. gidip çizgi film falan izleyin, daha iyidir.