·yakmayacak derecede ısısı olan, yakmayacak kadar ısı veren, soğuk karşıtı.
·ısısı yüksek olan, çok ısınmış.
·<isim>havadaki yüksek ısı.
·<isim>sıcak yer.
·<isim>hamam.
·<mecaz>dostça olan, sevgi dolu.
ısı sözcüğü ve üzerine getirilen "cak" isimden isim yapma ekiyle türetilmiş ve daha sonra türeme esnasında vurgusunu kaybeden ilk hecedeki ı sesinin düşmesi sonucu bugünkü haline gelmiş isim. aynen ısıtma sözcüğünün ilk ses ı'sını kaybedip sıtma haline gelmesi gibi.
arttıkça insanı zıvanadan çıkartan, delikanlıyı bile bozan, sinir stres olaylarını üst kademelere taşıyan vahim ve bir okadarda komik durum.zamanında etkileşimine girmiş biri olarak şiddetle kaçmak gerekir diyorum. sıcakların 'zıbovnn' diye son raddeye vurduğu bir zamanda iş başında yaptığım manyaklıkları hatırladıkça gözüm daha bi kararıyor. herşeyin başında fazla terleyen bi bünyeye sahip olduğumdan zaten darlantı sebebi olması üstüne üslük su kıtlığında türlü rezilliklere başvurmamla sonuçlanmıştır. iş saatinden çok su damacanası başında durduğum için ve sıcaklardan azmış bünyemin dayanılmaz saldırganlığı üzerimdeyken ayaküstü takıldığım hatunlar sıcak havalarda şahsım adına kavga sebebi olmuştur.
ne istediğini bilmez memelilerden insanın kış aylarında ay çok soğuk yaz gelsin ısınalım, yaz gelince pöf çok sıcak soğusun biraz deyip maymuna çevirdiği güzide his. bir dalgasından* yeni kurtulduğumuz şu dönem uzun sürmeyecekmiş zira yeni bir tanesi önümüzdeki günlerle birlikte tekrar bizlerle olacakmış.
meteoroloji haberlerimle yine karşınızda olacağım. iyi geceler, saygılar...
metabolizmayı yavaşlatan ve beraberinde getirdiği peltelik hissi ile sıcak kanlı canlılar için hayatı kimi zaman adeta bir cehenneme çeviren, fakat buna karşılık soğuk kanlı yaratıklar için ise bulunmaz bir nimet olan termodinamik hadise.
soğuk bunun yanında çok masum kalıyor. insanoğlunun giyinme konusunda herhangi bir sınırı yok, ancak bir yere kadar soyunabiliyoruz. donumuzu da çıkardıktan sonra elden başka bir şey gelmiyor. evde başkası varsa da don oluyor bunun sınırı. o "başkası"nın hüviyeti mühim değil artık gerçekten. ben annemin bir arkadaşını donla selamladım en son. geçen hafta birkaç saatlık bir iş için evine gittiğim hiç tanımadığım bir adam da donuyla ağırladı beni. kafamızda tartıyoruz onurumuzu ve sıcağı, sıcak galip geliyor. samimiyet galip geliyor, dostluk kazanıyor.