sümela manastırı 

adana çık aradan

1. trabzonda bulunan ve çıkan herkesin "ulan bu taşları buraya kadar nası çıkardılar" diye geçirdiği zirveye yaklaştıkça "ulan buraya neden bir teleferik yapmazlar" diyer sinirlendiği görülesi mekan
    (dumur, 30.03.2004 00:25)

2. duvar resimlerinden bir örnek.
    http://www.isidore-of-seville.com/...
    o yavuz'la yılmaz'ı verecekler elime. o yazının aynısını götlerine kazımazsam şerefsizim.
    (easy company, 10.07.2005 12:16)
  3. bu manastır halk arasında meryamana manastırı olarak bilinir. siyah anlamına gelen melas kelimesinden dolayı, sümele adını aldığı söylenmektedir. ismi de dahil olmak üzere bu manastıra, dair çeşitli efsaneler üretilmiştir. ve en çok bilinen efsane ise, iki atinalı rüyalarında hz.meryem'i görürler, ve meryem onlara bu manastırın yerini ve buraya nasıl gideceklerini anlatır.manastırın yapılış nedeni kadar hangi tarihler arasında yapılmış olduğu konusunda da kesin bilgiler yoktur.
    (benbirküçükcezveyimköşebucakgezmeyim, 16.08.2005 11:57)
  4. tüm fresklerinin üzerlerine türkçede ve yunancada ne kadar isim varsa kazınmış, ikonalarının gözleri oyulmuş, büyük bir kısmı restorasyon nedeniyle yıllardır kapalı olan zavallı manastır, mimari şaheser, v.s.

değişik zamanlı ve değişik kökenli mimarilerin bir potada karıştığı enteresan bir yer. ilk gördüğümde burası böyleyse, acaba minas trith gerçek olsaydı ne kadar etkileyici olurdu acaba diye sordum kendi kendime. minas irith'in isminin beyazdan, sümelanınkinin ise siyahtan gelmesi başka bir mizansendir.

edit: el insaf. hadi bir kere bir hata yaptın. ikincisinde ne diye hata yapıyorsun? yok minas trith miş yok minas irithmiş.. .hayır efendim akağacın şehrinin ismi minas tirith
    (tuygun, 30.07.2007 18:11 ~ 09.07.2008 17:24)
  5. giriş kapısının üstündeki merdivenlere çıkmak iyi bir fikir değildir. çünkü o basamakların bir de inişi vardır.

(bkz: tecrübelerle sabittir)
    (tuygun, 30.07.2007 18:13)
  6. yapım aşamasında taşların domuzlarla yukarı taşındığı, dolmuşla çıkarken aşağı bakmanın yürek istediği manastır.
    (munequita, 30.07.2007 18:17)
  7. çok kalabalık bir ziyaretçi akınına uğrayan turistik mekan.
    evet gitmeden önce gözümde çok büyütmüşüm bunu anladım ben.
    evet çok güzel belki, uzaktan o duruşu, haşmeti. göz kamaştırıyor.
    ama içindeki çoğu yerin restorasyon adı altında mahvedildiği gerçek.
    ne yapmışlar efendim biliyor musunuz, şu meşhur ikonalar var ya tavanında..
    onların üstüne aynılarının yenisini çiziyorlar.. arkadaşlarla epeyce hayret etmiştik.. yenisini çizerek koruyorlar..
    süper fikir tabi...
    bir de kalabalıklığından ne yaptığınızı şaşırıyorsunuz, sessiz sedasız bir fotoğraf çekmek nâmümkün..
    neyse efendim..
    en güzel kısmı arabayla çıkılamayan o güzelim yollarda alelacele de olsa yürümekti bana göre..
    kaç asırlık ağaçların kökleri de olmasa basılacak tutunacak yeri olmayan o patikalar..öyle güzel ki..
    (ness, 30.07.2007 18:27)
  8. adam gibi tanıtımı yapılamayan, dolayısıyla da kültür turizmi adına kardan zarar ettiren turistik mekan.
    (akort, 30.07.2007 18:29)
  9. maçka belediyesi tarafından osmanlı mimarisine uygun olarak restore edildiği söylenen, osmanlının dalda portakal bile olmadığı yıllarda yapılan heybetli yapı. restoransyonu ticari rant, göz boyama, talan, saygısızlık ve cahillik kokan manastır.
    (deltay, 31.10.2007 12:13)
  10. herkesin görülesi olarak bildiği tarihi mekan olmasına karşın,çocukluğumda köyümüze 16 km uzaktaki sümela manastırından rahmetli babaannemin sırtında odun taşımak zorunda kaldığı fakirlik dönemlerini anlattığı yer.
    (kemenche, 31.10.2007 13:03)
  11. isimlerini fresklere kazımaya and içmiş yurdum insanının piç ettiği güzellik.

(bkz: ayşe mahmudu seviyor)

ayıp...
    (pvh, 17.12.2007 23:24)
  12. tarihe bir nebze saygısı olmayan insanların akın ettiği etraftaki iğrenç yazılardan belli olan ancak kesinlikle görülmesi gereken bir yapıt. sürekli yağmurlu ve sisli bir havanın hakim olduğu bu manastır, insanı gerçek dünyadan alıp mitoslar alemine daldırıyor onca yüzyıllık azametiyle.
    (papazeriği, 17.12.2007 23:31)
  13. "gavur yapımı" diye anlatıp, 8 yıllık ilköğretim boyunca çocuklara tek kelime öğretmediğimiz yerlerden biri. sonra bu gençlerden bir bok olamayanı ikonların üstüne aşkını yazıyor, bir bok olanı da inancına karşı olan gavur icadı yazıları sildiriyor.
    (thedewil, 17.12.2007 23:35 ~ 23:39)
  14. arabayla belli bir yere kadar gidebiliyorsun zaten.asıl güzellik o nacizane eseri aşşağıdan bütünüyle görmek. vay be diyorsun adamlar nasıl taşıdı o taşları diyorsun. ama orası karadeniz 1 gün hava açıksa 6 gün kapalı. yani o manzaraya bakmak için gidiyosun kilometrelerce yolu. ama sisten hiç birşey göremiyorsun. neyse diyorsun yukarı çıkıyımda en azından içerden bakıyım bu harika esere. o yolu tırmanıyorsun çıkıyorsun bir amacın var sonuçta o eseri görmek. o yüzden dayanıyorsun o zorluğa. çıkmayı başarıyorsun. içeri bir giriyorsun. resterasyon var. yerlere yeni taşlar döşüyorlar. tarihi eserdi di mi bu? ama taşlar gıcır gıcır.. neyse diyorsun. demekki baya bi hasar görmüş o yüzden bu taşları döşüyolar diyorsun. devam ediyorsun gezmeye. resterasyon yüzünden her yeri kapalı. sadece küçük bir bölümü açık. neyse diyorsun idare edelim. bir bakıyorsun. hz. isa'nın gözlerini oymuşlar. üstüne nurten,yılmaz ve buna benzer birçok isim yazmışlar. gelde o yılmazı o nurteni ordan aşşağıya atma. eser bir harika muhakkak gidilmesi lazım. ama önce hava durumundan başlanarak bir araştırma yapılmalı. yoksa eliniz boş olarak geri dönebiliyorsunuz.
    (noomeckriel, 30.12.2007 03:44 ~ 03:46)
  15. kar yağarken asla gidilmemesi gereken mekan, donmak falan değil mesele, patika yollar bildiğiniz buz, bi şekilde çıkılsa da inerken allahın emri kaya kaya inmek lazım..
    o da çok afedersiniz popo diye tabir ettiğimiz alana zarar veriyor.
    bunu bilir bunu söylerim, baharda gidin, ne işiniz var kışın dağ tepelerinde!
    (kitiara uth matar, 19.02.2008 01:44)
  16. çıkarken acayip yoran fakat o güzelliğe eriştiğinizde bu yorgunluğu unuttuğunuz trabzon'un alamet-i farikası.
    (una furtiva lacrima, 28.06.2008 16:01)
  17. maçkadan o yolları çıkıp muhteşem vadide yol alırsınız ama asıl güzellik manastırı gördüğünüz o ilk andır, 10 dakika boyunca bakakalırsınız oraya nasıl o kadar taşı taşımışlar neden başka yer değil de bu dağların tepesi, bu kadar büyük bir binaya gerçekten ihtiyaç var mıydı tarzı sorular aklınıza gelir, içinde pek enteresan bir şey yoktur ama doğu karadenize yolu düşenlerin kesinlikle gidip görmesi gereken bir tarihi eserdir.
    (peoples, 28.06.2008 16:11)
  18. çok yüksekte bulunan manastır. aşağıdan mükemmel gözüken fakat manastıra ulaştıktan sonra iştihamını yitiren yer. saçma ama cidden böyle oluyor.
    (asla asla deme, 28.06.2008 16:16)
  19. büyük beklentilerle gitmeyin. çok can sıkıyor içini gördükten sonra. "önemli olan iç güzellik" sonuçta.
    (spotless mind, 28.06.2008 16:19)