son günlerde sözlükte daha da belirginleşen durum *  

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. dört seneye yaklaşan itü sözlük tarihçesinde sürekli gözlemliyorum, ne zaman ki biri sözlüğün sol frame'inde boy gösteren okuduğu üç-beş giriyle ilgili bir tespit aklına gelirse münasip bir başlık açıp (örn. "sözlüğü kokojamboların basması") altına bu cümleyle başlayan bir iki paragraf karalıyor.

bunu yazarken hani iki sene sonra biri açar da okursa burada anlattığımdan bir şey anlar mı kaygısı güdülmüyor. bu yolun sonu da "şu an ne dinliyorsun topiği" açmaya doğru gidiyor. çünkü bu tür kafalarda oluşmuş sözlük algısı sözlükten başka her şeye benziyor.

bir gün her durum 15 dakikalığına sözlükte belirgin olacak.
    (wondrous, 30.12.2007 01:37)

2. (bkz: şu an içinde bulunduğum durum)
    (thedewil, 30.12.2007 01:42)
  3. bazen de sözlükte tematik olarak tanımlanan bilgi içerikli giriler yazılmaya başlandığında türetilir bu cümleyle başlayan başlıklar. örneğin bir yazar tıpla ilgili giriler mi yazıyor, cevval kurnaz yazar açar bir başlık, misal "sözlükteki tıp furyası". döşer altına girisini, aklı sıra sözlüğü kurtaracak. sonra bakar ki tepki çekiyor, sözlükte işler onun sandığı gibi yürümüyor, siler ilk giriyi. başlık açıldığıyla, altındaki giriler başlığa verilen cevaplarla dolu kalır. daha önce de belirtildiği gibi, aylar sonra başlıkla karşılaşılınca anlamsız gelir o günlük çatışmalar. çok mu farazi geldi? buyrun bir örnek, anlayabilen beri gelsin, anlatırım:

(bkz: sözlüktekilerin havalimanı takıntısı)
    (misuf, 30.12.2007 03:21)
  4. kendimizi kandırmayalım, bu durum uzun zamandır hissediliyordu fakat hiç bu kadar su yüzüne çıkmamıştı. yine de çoğu kişi nasıl bir durumla karşı karşıya olduğumuzun farkında değil. durumu farkeden az sayıdaki insan ise doğal olarak ellerini çabuk tutuyorlar. bazı şeyler netleşene kadar benim de elle tutulur bir şey söylemeye niyetim yok. bu şekilde ne kadar devam edebilirim onu da bilmiyorum. zaman gösterecek.
    (ördeklerindomatestabanfiyatlarınaetkisi, 30.12.2007 03:27)
  5. özellikle yeni yıl arifesinde gerginliğin had safhaya tırmanmasıyla vuku bulmuştur. kafamı nereye çevirsem bir polemik, bir tartışma, eski tartışmalara göndermeler... son derece kritik dönemlerden geçiyoruz. insan yeni yıla nasıl girerse tüm yıl öyle geçer derler. şu önümüzdeki 2 günde öpüşüp barışırsak 2008 çok farklı olabilir.
    (recai pengül, 30.12.2007 11:31)
  6. facebook denen olay iyice yayılmaya başladıktan sonra sözlükteki okur oranlarının azalması. ama facebook artık insanları baymaya başladığı için ordan kaçan insanlar tekrar itü sözlüğe geri döndüler. işte tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır hesabı. kimse bildiğinden şasmasın. tek yol itü sözlük.
    (noomeckriel, 30.12.2007 13:26 ~ 06.01.2008 02:11)
  7. bugün itibariyle iyicene zıvanadan çıkmış, ipini koparmıştır artık.

moderasyonun bu duruma ilişkin pasif duruşunu görerek umutsuzluğa kapılmış kimi itü sözlük yazarları var. duyuyorum, daha da fenası; biliyorum. ara ara "farkındasın sen de değil mi" yazan mesajlar geliyor bana da. inanın mesajın altında nick bile yok, neyin farkında olup olmadığımı sunmuyorlar dahi, tüm muhtevası bu. yanıtlayamıyorum dolayısıyla da, 3 tanesini arşivledim duruyor, ama ankesörlü telefondan kısa mesaj atılarak cep telefonuma ilişenlerden sonra artık moderasyonun acziyeti karşısında birtakım seri önlemler almak kaçınılmaz oldu.

ilerleyen günlerde, durumun iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hal alması durumunda yönetime el koymayı düşünüyorum. amatör olarak moderatörlükle uğraştım ilkokulda, tecrübem var. yeter ki arkamda durulsun. yeter ki "bugüne kadar 24 kez denenmiş, yeni bir müdahalenin lüzumu ne? hem sözlükteki barış ortamına darbe vurmaktan başka bir sonuç vermez. seni batağa çekmeye çalışıyorlar." denmesin. bu bela bitecek, sonlanacak. öyle ya da böyle.

siz, böyle bir durumun varlığından şüphe duyanlar. kavminizin üzerine fil mi düşürelim, ebabil kuşlarını üstünüze mi salalım illa? artık akıllanmanızın vakti geldi. farkındalık halini almanız için 48 saatiniz var, yoksa olacaklarla ilgili sorumluluk kabul etmiyorum.
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 11.01.2008 14:30 ~ 17:50)
  8. (bkz: genç arılar rahatsız)
    (sıracalı, 11.01.2008 15:34)
  9. herkes dertlidir bu finallerden, ders çalışamamakla ilgili başlıkları görüp görüp bunu anlıyorum.
    (yedinin yedincisi, 11.01.2008 22:42)
  10. oldu olmadı yerlere "son günlerde sözlükte daha da belirginleşen durum" referansı verilmesi de son günlerde epeyce belirginleşen bir durum olmuştur sözlükte. evet. (an itibariyle kafam karıştı.)
    (tembel, 18.01.2008 16:03)
  11. (bkz: paradoks)
    (horasco, 18.01.2008 16:25)
  12. içerisinde ironiler barındıran durumdur.

(bkz: ironistan)

(bkz: benim embesilime ironik diyemezsiniz)

(bkz: tesettürlüler toplama kamplarına alınmalıdır)
    (diazepam, 28.01.2008 16:01)
  13. bulundukları ortamın farkında olamayışları gibi durumlardır.kendilerini forum gibi oluşumlarda olduklarını zannettikleri için ''aha bu bana ayar verdi ben de gidip kendi nick altında ona bir cevap yazayım ki tüm sözlük bu adam neymiş görsün.'' tadında davranışlara yöneliyor. açıkçası bu davranışlar çocukluktan öte bir şey ifade etmez.ve sözlük veritabanına yük olmaktan başka bir işe yaramaz.

herkes kendi çapında süper yazar kimse kimsenin yazısını beğenmiyor; beğenenler de niye böyle basit yazıları beğeniyorlar diye topa tutuluyor.benim girilerim daha güzel ama oy bile alamıyor ama onun yazdıkları sözlükte çok kankası olduğu için seviliyor en beğenilenlere giriyor.bu duruma en güzel cevabı yine atalarımız vermiş: kuzguna yavrusu şahin görünürmüş.

bunlar benim dışında olan olaylar ancak sözlükte bir yazar olduğum için daha doğrusu burası benim de katkı sağladığım bir oluşumsa ben burda huzur duymak isterim kavga değil.bu benim en doğal hakkımdır.burası çoğu zaman bilgiye ulaşılmada -az biraz da eğlence yönlü- bir araçsa kişisel çekişmezlik ve kavga için formata uygun olarak kullanmak dahilinde hakları değildir.
    (jugador, 11.02.2008 17:36)
  14. (bkz: ulan o kadar belli ettik mi)
    (labarba, 11.02.2008 18:18)
  15. beşinci nesil ca'nım* yazar. nickine bayıldığımı belirterek selam eder gözlerinden öperim.
    (şapşal lanu, 23.03.2008 13:29)
  16. "an itibariyle" ilebaşlayan tüm başlıkların altına yakışan durumdur.ne kadar dikkat edilse de dayanılmaz hafifliğidir sözlüğün.iyidir güzeldir candır bazen.verdiğimiz "geçici" rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.
    (dereotundannefretederim, 19.04.2008 01:12)
  17. 2007 kasımdı. dün gibi hatırlıyorum, sözlüğe ilk kaydım 1 hafta içerisinde yazar olmam ve ardından dördüncü nesil yazar alımının kapanması. "ulan en son beni aldılar heh heh" diye eyleşmiştim kendi kendime. ne yazsam nasıl yazsam ki diye düşünürken atraktif oluvermiştim bir anda, hem de haftanın birincisi. nasıl mutluydum, nasıl heyecanlı. hele azwepsa'nın nick altıma birşeyler karadığı gün yok mu vallahi çocuklar gibi sevinmiştim biri beni fark etti diye. aldanmayın yaş olmuş 34! ama çocuk her yerde çocuk işte, sözlüğün tıfılıyız daha.

her gördüğüm başlığa bir şeyler karalıyorum, eksi alınca çocuk gibi hüzünleniyorum, artı alınca beden dersinde amuda kalkmayı başarmış öğrenci gibi seviniyorum. çok artı eksi bağımlısı olmasam da fikirlerimi paylaşan insanların olması çok hoşuma gidiyor. birileri beni okuyor! birileri beni okuyor!

bu değil mi sözlüğün anlamı? bir şeyler paylaşmak. mizah olsun, bilgi olsun, müzik, sinema, tiyatro, politika, ne olursa olsun, paylaşmak değil mi burada bulunuş amacımız! "sözlükte bu nasıl bulunmaz ekolü" nedir sanıyorsunuz? akıl akıldan üstündürün bir işaretidir o. aradan yıllar geçmiş kimsenin aklına gelmemiş sen yazmışsın, işte güzel kardeşim biz seni onun için aldık sözlüğe zaten niye şaşırıyorsun.

dördüncü nesil geldi, sözlüğü küfür manyağı yaptılar dediler, kim dedi şimdiki kankalarımız. kanka diyorum çünkü konuştuk biz, yazıştık, çiziştik, 1 nesile mesaj attık, kıvırdık, ayar yedik, ayar verir gibi olduk tartıştık ama sonunda kanka olduk biz. bakmayın bu kadar uzun şeyler dediğime 2 haftada olup bitti bunlar. ne atışmalar gördük, arkadaşlarım kızmasın ama ali kamber ile recai pengül'ün şiirsel atışmalarını özledim bile ben, ya sarhoş ejderha ile takışmaları? hiç kavga ediyor lan bunlar demedim. hiç birbirlerine sikindirik beyinliler dediklerini okumadım. kayser sozer!! ah kayser sozer bakmayın iç geçirdiğime okumam ben bu adamı, sevmem de ama onsuz itüsözlük çorak kalır. o bambaşka bişey, buraların efsanesi. neler denmiyor ki hakkında. ama yazıyor, okutturuyor kendini. sözlükten gitsin diye kampanya açıldı ama 5 bin yazar arasında bir elin parmaklarını geçmez gitsin diyenlerin sayısı.

neyse efendim geldik bugünlere bakmayın böyle dediğime, sanki yılların yazarı gibi daha 8-9 aylık yazarım ben, 4. nesil. şimdi "nedir ulan sözlükte son günlerde belirginleşen durum" derseniz, kimse alınmasın gücenmesin ama cevabım tek kelime ile "seviye düşüklüğüdür" derim (biliyorum iki kelime oldu ama tek kelime ile ifadesini deyim olarak alıyorum). "5. nesil geldi böyle oldu" gibi bir basitliğe girmeyeceğim ama maalesef 5. nesil içerisinde bulunan bazı arkadaşlarımız harbiden forum havasına iyiden iyiye girdiler. diyelim "a" yazar bir giri girdi sövdü saydı ki artık bu moda oldu. kayser sozer'i çok okumuşlar belli ama nasiplenememişler üslubundan. ona buna küfür etmeyi, aşağılamayı bir bok sanıyor bazıları. ne diyorduk "a" yazar "beynini siktiğimin kolu kıllı kızlarına yaltaklanan amına soktuğumun ibne erkekleri" diye bir başlık açıp birlşeyler yazdı (biliyorum 50 karakteri aşıyor!) hemen iki başlık sonrasında bakıyorum bir başlık "a" nick altı döşeniyor. yok şöyleymiş yok böyleymiş. açtığı saçma başlığın altına bakıyorum, hastasın sen, salaksın, geri zekalısın. kusura bakmayın ama siz biraz salaksınız. o başlığı açan yazarcık (sezercik gibi) sanki gerçekten o düşüncedeymiş, amacı ilgi çekeyim değilmiş gibi giriler döşüyorsunuz. değmez o başlıklara giri girmeye değmez, şahsen ben girmiyorum.

kimse beni yanlış anlamasın, ben hiçbir özelliği, istatistiki başarısı olmayan sıradan bir yazarım. kendimi övüp bazılarını yerin dibine sokmaya çalışanlardan da değilim. ama sözlükte nereye gittiğini bilemediğim bir gidiş var ve bu gidiş iyi değil. bu olay 5. neslin öncesinde de vardı ama bu kadar uzun ve bu kadar rahatsız edici olmamıştı. 5. neslin içerisinde çok güzel adamlar, kızlar var (msn isterim!) ama kötüsü de bambaşka kötü.

neyse aslında yazıyı okuyunca görücem ki bok gibi olmuş, zaten kimse yardırıp da bu kadar uzun yazıyı okumaz biliyorum ama sözlüğünü seven bir yazar olarak bir şey diyeyim istedim. rahatsızlığımı dile getirdim. herkese daha iyi giriler temenni ediyorum. ben mesela şimdi en beğenilenlere girmek için kastırıcam, saat olmuş 12.17 hanım yatağa gel hadi diyor ama olmaz ben biraz daha takılacağım. öperim cankuşlar.
    (diazepam, 03.05.2008 00:15)
  18. beşinci nesil bir yazar. enteresan nick sahibi.
    (yakışıklı değil ama karizmatik, 18.05.2008 00:58)
  19. bazı yazarların düşünceler arası yarattığı gerilimden kaynaklanan durumdur şu günlerde. gereksiz yerlere sapmaktadır. bazı yazar arkadaşlar dikkat çekmek için sığ düşünceleriyle diğerlerine sataşmakta, aldığı cevaplardan haz duyup, daha ileri götürmektedir. evet, elbette br tartışma ortamı olmalıdır ama yok efendim bunların girileri niye bu kadar uzun, onlar niye böyle, bunlar niye şöyle gibi dikkat çekme amaçlı olduğu belli olan ve gereksiz yere tartışma yaratan girilere cevap verilmemeli ve sözlük bu saçma durumdan kurtarılmalıdır kanımca.
    (chubbchubb, 06.06.2008 01:24)
  20. am, göt, yarak eksperi yazarların uzmanı oldukları konular hakkında başlık açmaları.
    (pristique, 02.07.2008 23:26)
  21. 11 temmuz itibarıyla sütyenle herkesin bir iç hesaplaşması olduğu iyice belli olmuştur.
    (kelevra, 11.07.2008 17:31)
  22. (bkz: ork soykırımı)
    (bkz: sözlük akıllı olsun akıllı)
    (bulletproof, 13.07.2008 20:02)
  23. şu tarihler için ışık fetişizmidir.
    aslında "daha da belirginleşen" yerine "ortaya çıkan" demem daha uygun olabilir.
    (ntcik, 13.07.2008 20:22)
  24. (bkz: gündemi sözlükten takip etmek)
    (ahmet karaca, 16.07.2008 00:35)
  25. son bir kaç gündür zaten tanıdığım sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek yazarların günbegün uçurulması. hayır sırf benim tanıdıklarım mı uçuyor yoksa geniş bir kanatlandırma harekatı mı var çözemedim.. hayırlısı..
    (lastrose, 20.07.2008 14:41)
 sayfa  / 2