|
|
- benim ilk kayıtlı okur olduğum günden beri gözlemlediğim kadarıyla "sözlüğün güldürebilitesi" seviyesinin çok altında kalan değer. ki bunun kesinlikle en büyük nedeni itü sözlükteki yazarların entelektüelitesinin düşük olması değil, bütün yetenek, bilgi ve zekalarını mizah yapmak amacıyla harcamalarıdır. elbette ki zaten bu "sözlük" dediğimiz ve bir çok varyasyonu bulunan kavram mizahla bütünleşmiş bir kavramdır. zaten bu kadar eğlenceli ve mizahi bir tutumu olmasa vikipedia dan ne farkı kalır? sorun bu da değil. sadece dozu biraz kaçıyor gibi geliyor bana. elbette ki (sol frame den rastgele seçiyorum) "plazma tvsiz öğrenci evi olur mu", "yaran hoca öğrenci diyalogları", "sevgilinin motor olduğunu anlamak" gibi sözlüğün eğlence dozunu ayarlayacak başlıklar da olmalı. olacaktır da. onlar olmasaydı burada azlığından yakındığımız şey sözlüğün eğlencesi olurdu. ama korkarım bir artı oy yumağı yakalama sevdasıyla bütün yazarları "aman sözlüğe iki kelime bilgi de ben katayım" düşüncesi yerine "öherherhey dur yine kasıp kavurayım ortalığı gülmekten altına sçırtayım milleti" kaygısı bürümüş. bu yüzden de bilgilerini paylaşmak gibi bir zahmete girişmiyorlar. bakın binlerce yazar var bu sözlükte ve kültür/eğitim seviyesi belli bir değerde olan insanlar hepsi. kuşkusuz ki herkesin uzman olduğu, hakkında fazlaca teorik veya tecrübeye dayalı bilgi sahibi olduğu konu var. herkes "ben bu konunun uzmanıyım" dediği konuda her yerde kolay kolay bulunamayacak bilgilerden veya en temel bilgilerden oluşan 20 giri girse anasınınmı gibi ansiklopedik arşiv olur burda. ama olmuyor! neden? çok açık! bunun herkes farkında! aynı şeyi bende yaşıyorum çünki. ne zaman ansiklopedik, tematik bir giri çalışması yapsam en fazla aldığı oy, konunun ilgilisi olan bir kaç kişinin verdiği tepki oluyor. ama ne zaman insanları güldürecek bir şeyler yazsam en sevilenlerin baş köşesine oturuyor.
bir ikinci sebep şu bir türlü kurtulunamayan forum zihniyetidir sanırsam. yani artık (bu sefer baya baya atıyorum) "sevgiliden ayrılmak","buruna ot kaçması","yolda giderken eski mantık hocasıyla çocuk parkında karşılaşmak" gibi forum tandanslı, bilgi vermekten çok herkesin şahsi yorumunu dile getirdiği başlıklara çok zaman ayrılması. bakın yine söylüyorum. bunlar bir sözlüğün olmazsa olmazıdır ve tarzını üslubunu ortaya koyan değerlerdir. yani bir insan x sözlüğe değil de y sözlüğe gidiyorsa bunlar sayesindedir.buna bir şey demiyorum. ancak unutulmaması gereken bunlara bu kadar çok vakit ayırırken sözlüğün ansiklopedik niteliğinin gelişmesine ait sorumluluklarımızın farkına varmaktır.
ve tabii ki bir üçüncüsü bir klasik olarak anket zihniyetidir. bunun hakkaten elle tutulacak savunulacak hiçbir tarafını göremiyorum. ya "xler" diye bir başlık açıp altına xleri sıralamanın, insanın kendini, önüne gelen herkesin yazıp atıp tutabildiği seviyesiz bir forumdaymış gibi hissetmesinden başka ne gibi bir etkisi olabilir. ki bunlar artık bilgisel olmaktan çok çok uzaklara çıkıp tamamen geyik(bakın mizah bile değil)amaçlı saçmalıklara dönüşmüşken...
ben artık bir konuda gerçekten ancak ve ancak bir sözlükte bulabileceğim nitelikli ve samimi bilgilere ulaşmak istediğimde ekşi sözlüğe değil itü sözlüğe başvurmak istiyorum. çünkü ben orayı değil burayı seçtim ve bunun bir sebebi var. zaten hepimiz bu yüzden burada değil miyiz?(değil miyiz?)(evet benim de son 35000 kişilik çaylak alımından sonra bir ekşi sözlük hesabım oldu ama kullanmıyorum arkadaş. çünkü ben burda olamayı ve burda yazmayı seviyorum.) burada sadece başka yerlerde yazamıyor olduğundan dolayı yazan varsa rica ederim derhal terketsin. yok eğer herkes benim gibi hissediyorsa lütfen artık bu konuya biraz daha özen gösterip itü sözlüğün saygınlığını hakkettiği seviyeye taşıyalım. ha "bu kadar ötüyosun sen ne yaptın godoş" dediğinizi duyar gibiyim. ben elimden geldiğince bahsettiğim konuda duyarlı olmaya çalıştım ilk günden beri. ha ama nedir, burda sövüp sayarken elbette ki çuvaldızı kendime baıtırıyorum. elbette benim de hatalarım ve eksiklerim olmuştur. lütfen şahsi algılamayalım.
tekrar saygılarımı sunuyorum ve hepinize keyifli giriler bol artılı günler diliyorum.
(yok espri mespri bu sefer. hadi. kapattık.)
|