vize/final hakkında pekte teferruatlı bilgiye sahip olmayan, hatta kasmamış çalışmamış kimselerin rast geleceği bir pozisyondur, 45dk. dolmuştur fakat kişi ilk çıkmamak için sınava dişini sıkma gayreti içindedir, bir yerden sonra sabır tükenir ve asistana saat sorulur ardından da elveda vize/final, nitekim bugün başa gelmiştir, en acısı da senin gibi bekleyenin çok olması, ardından da bir bir dökülmeleridir..
ulan simerjin bile bile bekledin benim çıkmamı değil mi..
ikinci kağıdın geç gelmesi ve bu arada hocanın sizin kağıdınızı incelemesi ihtimali göz önüne alındığında oldukça tehlikeli bir durumdur. bin bir saçmalıkla doldurduğunuz kağıdınızın ifşa edilmemesi için şiddetle kaçınılmalıdır.
tüm bu riskleri göze almamanız, bunun yerine kafanızı sıranın üzerine koyup bir saatlik bir uyku çekmeniz tavsiye olunur.
aslında sınavınız iyi geçmiş olsa bile dezavantajlı bir durumdur. eğer ilk verilen kağıt, kağıtlar toplandıktan sonra en altta kalacaksa - ki genelde öyle olur- kağıdınız okunacak en son kağıt olacaktır. bu da hocanın "şu kağıtlar da bitse artık" dediği, sabır ve anlayışının en az olduğu zamanda okunacak demektir. hoca, artık gına geldiğinden, takdir hakkını rakipten yana kullanacak, hakettiğinizin biraz altında alma olasılığınız artacaktır.
itüde 99 yılından beri sürdürdüğüm öğrencilik hayatımda bir kaç istisna hariç her sınavda içinde bulunduğum durumdur. zevkli bir hareket olması bir yana zaman kaybını da minimuma indirir. hayat görüşü olarak dahi benimsenebilir. sonra benim gibi mal bir insan olunur. evet.
berbat geçmesinin ardından, kağıdı teslim ettikten sonra bakanlara; "aga koydum çocuğu, zekiyim ben hemen yapıverdim" edasıyla yüründüğünde psikolojik baskı yapmak da mümkündür. çan da lehinize düşer böylece. deneyin farkı göreceksiniz.
" bana bakın, ne kadar karizmayım; hepinizin korktuğu, köpekler gibi çalıştığı finalden elimi,kolumu sallayarak çıkıyorum; biraz daha kasılayım ooooo, etrafıda keseyim; öle kafanı kaldırıp bakma cocugum, önüne bak, sorularını çöz, 1.5 saat daha buradasın; dışarda da bi sigara yakayım..." işte boş kağıt verip, sınavdan çıkan öğrencinin düşündükleri bunlardır. ama beyini kısa vadeli işleyen bu eleman bilmezki, ya sıcak yaz havalarında ya da bir sonraki sene, binbir stress içinde köpekler gibi çalışacaktır. bu olay diş ağrısına benzer, elbet dişçiye gitmek zorundasındır, kurtuluşun yoktur. boş kağıt vereceğine, konu hakkında azıcıkta olsa çalışıp, sınav sabahıda okula biraz erken gelip, 1 saat kadarda işi bilenlerle takılınıp en azından bir umutla bişeyler karalayıp dd için süpriz gerçekleştirme durumunada geçilinebilinir. maalesef pratik zekadan ve umuttan yoksun itü öğrencisi bir işi bıraktımı tam bırakır ve boş kağıt verir, ulan azıcık kas belki geçiceksin...
sıra veya tabureden rahatsız olarak bir an önce cevaplamak."aslında 4. soruya da bakacaktım biraz daha ama a ile b yi yaptım. sıra battı. c ile d ye bakmadım abi. diger sorular da eh iste" durumu
halen sınav kağıdıyla boğuşmakta olanlara ilk golü atmaktır. sonraki gol sınav sonuçları açıklanınca gerçekleşir; (bkz: sınavdan en yüksek notu almak).
bunun tersi bir durum da yaşanır; çalışmamışsındır. fazla yüz göz olmaya da gerek yoktur sınav kağıdıyla. kendinden emin bir tavırla kağıdını asistanlara uzatırsın, inat bu ya sınıftan dışarı da yavaş yavaş çıkarsın. hayatın sırrı bu anlarda saklı galiba.
ya inanılmaz iyi çalışmışsınızdır ve herşey bir çırpıda yaparsınız ve verilen vakitte yapacak başka birşeyiniz kalmamıştır ya da hiç çalışmamışsınızdır ve verilen sorulardan hiçbirşey anlamazsınız ve size verilen vakitte kağıda bön bön bakmaktan başka yapacak birşeyiniz yoktur onun yerine çıkarsınız
bir gün öncesine kadar son derece kaygısız winning* oynamak, sınavda soruları anlamdandıramamak ve cevapları hakkında en ufak bir fikir sahibi olmamak; akabinde kopya çekme umudunu da kaybedince yapılabilecek en mantıklı hareketi yapmaktır.
sınav yemek saatindeyse şahsımın da çabalayacağı şey; yoksa ne işin var otur paşa paşa belki iki kopya duyarsın bir yerden, ne biliyim hoca çıkanların kağıtlarını alır sen de arka sayfadaki yanıtlardan kaparsın bir şeyler