karşısındaki muhattabın kendisine inanmayacağını düşündüğünden yeminin gücünü kullanarak konuşmalarının ciddiye alınmasını isteyen insan
karşı tarafta direkt olarak güvensizlik yarattığından muhtemelen habersiz olan insandır. sebebi bilinmeyen bir şekilde ikna etme çabasıyla dolup taşan bünye sahibinin söylediklerini çoğu zaman kimse umursamaz bile. ama o bıkmadan usanmadan azimle anlatmaya devam eder. bir nevi deşarj olma isteğidir belki de..
genellikle yalan söyleyen insandır.
hayatımda karşılaştığım insanları şöyle bir düşündüm ve en fazla yalan söyleyenlerin en çok yemin edenler olduğunu fark ettim. en fazla yanılanların da, bir konu üzerinde kendi fikrinin doğruluğunu en fazla iddia edenler olduğunu fark ettim. ilginçtir ama ne yazık ki böyle. çok yemin etmek çok doğru söylemek olmuyor. onun için boşuna boğaz patlatan insanlar olduklarını düşünmekteyim.
(03 00, 19.05.2009 09:56)
allah'ın büyüklüğünün, kudretinin farkında olmayan, "yemin " kelimesinin şeref, haysiyet gibi önemli ruhani duyguları barındırdığını bilmeyen eh birazda güven vermediği için yeminle işi çözmeye çalışan üçkağıtçı mahlukat.
(insect, 19.05.2009 11:21 ~ 11:22)
-vallaha lan!
-inancın olsun ki hasan abi!
-kuranıma nerdeyse öldürecektim adamı!(adana da yaygındır)
-musaf çarpsın! (neyse artık o)
-yeminle bak!
gibi. insanlar neyi ispatlamaya çalışıyorlar bilemiyorum ki ben.
biri bunlara
hiçbir zaman gerçeği anlatamayacaklarını ve kimsenin
hiçbir zaman gerçekleri öğrenemiyeceğini söylemeli!
bence.
edit: lillkill ufkumu genişletti. saygılar efendim.
vallahi sevmem böyle insanları.
yemin ederim sevmem lan! niye her cümlende yemin ediyorsun ki bu nasıl bir alışkanlıktır? bak
iki gözüm önüme aksın ki sevmiyorum bu tip insanları.
allah belamı versin seviyorsam.
ekmek musaf çarpsın ki sevmiyorum. getir
kurana el basayım istersen...
tanım : görüldüğü üzere sevmediğim insan tipidir.
artık yemin etmek refleks haline gelmiştir bu insanlarda. doğru veya yalan söylemesi durumu değiştirmez. ben iki cümlede bir arkadaşıma "lan" diyorsam, o da iki cümlede bir bu kelimelerden kullanır. hastalıktır.
(bkz:
yeminkolik)
+rıfat doğru söyle akşam içtin mi?
-ya meltem inanki içmedim , yalan borcum mu var sana?
+yemin et.
-emn edyrm.
+adam gibi et rıfat.
-malla milla.
+allah belanı versin rıfat.
çevrenizde güvenmemeniz gereken iki insan türünden biridir.
diğeri için bkz: (
iftira atan insan modeli)
allah seni inandırsın ki sen çok kullandıkları cümledir.
ulan sen inandırsana, demekki inandırıcı değilsin ya da yalan söylüyorsun.
bir insan sürekli yemin ediyorsa korkacaksın hacı. yemin etmeyi artık huy edinmiştir. inanmayacaksın. yemin etmek basit bir şey değildir, öyle her şeye edilmez. kendilerini o kadar geliştirmiştir ki bu insanlar gözünüzün içine baka baka yemin ederler. bir süre sonra yalandan yemin ettiği şeye kendileri bile inanırlar. he deyin geçin ama asla güvenmeyin.
-->ya yalan söylüyordur böyle bi durumda çarpılması an meselesi iken ibretlik bir durum olur bu olay
-->ya karşısındaki adam denen şeye inamamakda inat ediyordur onun inadını kırmak içindir
-->ya ağız alışkanlığı olmuştur daha önceki yaşamında yalancının teki idi ise bu huyundan vazgeçtikten sonra karşı tarafı doğru söylediğine ikna edebilmek içindir
daha başka ihtimaller de vardır da bu kelimeyi öyle her yerde olur olmaza kullanmak hiç doğru değildir.birileri öğretmeli onlara bunu
acizdir...
yalan söylüyor olma ihtimali yüksek olan kişilerdir.
+sigara varmı osman?
-allah belamı versin ki yok.
+para varmı peki?, sigara alalım.
-allah kuran çarpsın ki yok.
+olum neden sürekli yemin ediosun malmısın?
-anamı siksinler mal değilim.
+bencede siksinler osman.