bu, bence, tam olarak ne olduğunu bilmediğim bir hastalığın belirtileridir. işin telif kısmını bir kenara bırakıp (aslında kenara bırakılamayacak kadar önemli ama), bu davranışa nelerin sebep olduğu bilinmelidir. benim gözlemlerimle, bunun hafife alınmayacak kadar bir problem olduğunu söyleyebilirim.
sürekli filim indirip izlememek, sadece birkaç kişi ve çok yüsek internet hızı olanlara atfedilemez. orta boy internet bağlantısına sahip her insan da bunu rahatlıkla yapabilir; gerçi belirli bir zamandan sonra ciddi maliyetleri olmaya başlıyor. özellikle iş arşivleme safhasına geldikten sonra, durumun vahimliği biraz daha ortaya çıkıyor.
bu hastalığa yakalanmış birkaç kişi tanıyorum. bu kişiler, işleri güçleri olan, yaşı otuzların üstünde olan, yapacak pek bir şey de bulamadıklarından kendilerini filmlere vermiş kişilerdir. bunların bilgisayarları kesinlikle kapanmaz. elektirik kesintisi gibi durumlar için kesintisiz güç kaynakları vardır. ayrıca, harici sabit diskleri ve depolama alanları da kendilerinin bile bilmediği kadar çoktur.
son aldığım haberlere göre arşivleme işi bu kişiler için artık işkence olmaya başlamış. dahası, artık indirdikleri filmleri ne arşivlemeden ne de seyretmeden siliyorlarmış. tek şey söyleyebilirim bununla ilgili:
oha
bazıları ise artık fantaziye başlamış.
dünyanın en kötü filmlerini seyretmek gibi kendilerine çeşitli hedefler koymuşlar ki kendi gözlerimle gördüm, bunu yapıyorlar. hatta bir ziyaretimde, muhabbetten sıkılınca ultra kötü bir film seyretmiştim. bunu da şahsım olarak bir misafir ikramı gibi kabul ediyorum...
sonuç olarak, bu bir hastalıktır. işe giderken bilgisayarı açık bırakmak, eve gelince bilgisayar başına oturmak, hiç seyretmeyeceğin dizi film vs.. bir sürü saçmalığa kaynak aramak, indirmek, bazen arşivlemek çoğu seferinde silmek; internet, elektirik, depolama vs.. için para saçmak ve vakit öldürmek... bu hastalık değilse, peki nedir? bence bu kişilerin bilgisayarlarını kırmak gerekir. reset atınca düzelemeyecek hale sokmak gerekir. dışarı açılmalarını ve insanlarla vakit geçirmelerini sağlamak, bu kişileri uyandırmak için yapılması gereken tek şeydir.