ukteci:
z3yn3p
uktecinin notu: "tanpınar'a göre nedir?"
ahmet hamdi tanpınar sağlığında edebiyatçı kimliği yönüyle edebi çevreler tarafından yeterli ilgi ve alakayı görememiştir. tanpınar edebiyatçı/akademisyen kimliğine gösterilen bu ilgisizliği
sükut suikasti olarak isimlendirmiştir.
döneminde edebiyat çevrelerince
kırtıpil hamdi denilerek aşağılan tanpınar, kendisini sükut suikastine kurban edenlere şöyle serzenişte bulunur:
"ne yaptım?
beş şehir'le, okunmayan, hissedilmeyen büyük ve küçük hikayeler, romanla
türk edebiyatı nın bütün bir tarafıyım. bu eserlerden memnun muyum? orası başka. fakat
abdullah efendi nin rüyaları bilhassa 1.hikaye böyle tenkitsiz mi geçecekti?
huzur ki okuyanların hepsi sevdiler, üç makale ile,
yaz yağmuru hiçbir akissiz mi geçecekti? bunların türkiye ye getirdiği hiç birşey yok muydu? türkiye ye ve türkçe ye? ya şiirlerim? hala hiçkimse
deniz manzumesinden bahsetmedi.
deniz manzumesiki türkçe nin beş-on manzumesinden biridir. buna eminim. buna makalelerimi de ilave edin. hayır,ben adımı,küçük şöhretimi hakettim. fakat niçin bu haksızlık? bu işte eksiğim nedir? işin öbür tarafı hala kendimle cenkleşmem, hala kendimi olmuş addetmemem! belki de kendi kendimi mahveden benim. hakkımdaki
sükut suikastinin bir sebebi de benim. edebiyatçılarla düşüp kalkamıyorum. 20 ile 35 yaş arasında olanlara çok yakındım, şimdi çok uzağım. aramızda bütün bir kültür ayrılığı var.mesafe...bu genişlik ve ayrılık benimle beğendiğim garplıların arasındakine hemen-hemen yaklaşıyor. edebiyatı, memleketin bugünkü vaziyetinde bu kadar ciddiye almamalıydım".