belki ilginizi çeker
  1. · evlilik
  2. · akit
  3. · manken ajansı
  4. · yazarım çok can yakarım
  5. · karar
  6. · çeviri işinin incelikleri
  7. · çok taraflı hukuki işlemler
  8. · kadir topbaş
  9. · hukuk çevirisi
  10. · key ödemeleri
gündem
  1. · kar yağarken hissedilen duygular
  2. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  3. · bir kadının bilmesi gerekenler
  4. · the twilight saga new moon
  5. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  6. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  7. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  8. · fashion tv
  9. · salipverdi şövalyesi

sözleşme  

1. hukuki işlemlerin en büyük grubunu oluşturan ve irade açıklamaları karşılıklı olan 2 taraf arasında meydana gelir..söz konusu sözleşmeler, genel olarak, birbirinden farklı menfaat ve amaçlarla hareket eden kişiler arasında hukuki bir sonuç doğurmak için yapılırlar..bu amaçları şöyle sıralayabiliriz;

> yeni borç doğurmak (a evsahibi ile b kiracı arasında yapılan anlaşma)
    > mevcut bir borçta değişiklik yapmak (b kiracısı evi boya badana yapacağı için a evsahibinin kiradan bir miktar düşmesi)
    > ya da borcu tamamen ortadan kaldırmak (sözleşmenin feshi, iptali, sona ermesi vb..)
    (zeus, 18.04.2007 15:02)
  2. sözleşmekten olumsuz emir.
    (budur, 20.11.2007 16:53)
  3. (bkz: akit)
    (heidi, 20.11.2007 16:55)
  4. sözleşme, iki tarafın karşılıklı ve birbirlerine uygun irade açıklamaları sonucunda meydana gelen iki taraflı bir hukuki işlemdir.
    sözleşmeler borç ilişkisinin kaynaklarındandır.
    (su kusu, 10.02.2009 14:59)
  5. sözleşmeler isimli ve isimsiz akitler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. isimli akitler kanunda öngörülen sözleşmelerdir. isimsiz akitler ise kanunda düzsenlenmemiş ancak sözleşme serbestisi gereği taraflar arasında iradi olarak yapılmış sözleşme türleridir.
    sözleşmelerde tarafların iradeleri tespit edilirken hakim sözleşmede tarafların kullandığı terim ve kelimeleri değil, onların iradelerinin ne yönde olduğunu dikkate alır. misal; taraflar trampa sözleşmesi yapmışlardır ama takas terimini kullanmışlardır. borçlar hukuku hocamızın anlattığı üzere puştluk sözleşmesi başlığı altında kira sözleşmesi yapan yurdum köylüsü varolduğundan dolayı hakim iyi ki de terimlere ve başlıklara bağlı kalmamaktadır*

(başlık; büyük harflerle) puştluk sözleşmesi

ben a traktörümü b'ye kullanması için 3 aylığına kiralıyorum
    ben b traktör karşılığı her ay 100tl vermeye söz veriyorum
    bu sözleşmeden dönen puşt olsun!

imza ......

imza ......
    (sakıncalı piyade, 13.04.2009 02:44 ~ 02:50)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil