sözlükten kanatlandırılmak 

adana çık aradan

1. pek hoş olmasa da var olan ve hakkında üç beş şey karalanısacı bir olaydır. sözlük anlamı olarak tdk şöyle diyor

"kanatlandırılma : 1-) uçma yetisine sahip olma, kanat kazanma
    2-) itü sözlüğün var olan veya duruma göre o an uydurulmuş kurallarına sıklıkla uymayan kişilerin sözlük hesaplarının silinmesi durumu."

evet sözlük böyle diyor. insanların hesaplarını siliyoruz, diyoruz ki "kardeşim topu çamura attın temizle diye verdik (çaylaklık) daha bok ettin". bu eylemi sözlüğün tüm moderatörleri teknik olarak gerçekleştirebiliyor fakat biz birbirimize saygımızdan ötürü danışıyoruz hatta hepimiz toplanmadan kimse uçurulmadı bu güne kadar. dolayısıyla "wondrous koş arını uçuruyorlar" şeklinde bir kalıbı power tuşuma rutin olarak bastığımda durup dururken hiç duymadım. uçurulan kişilerin kayıtları biz de duruyor ve hatta yönetmen arkadaşlarım şimdi bildirdi 2238 kişiyi çeşitli sebeplerle uçurmuşuz. bir çoğu ilk başvuruları kabul edilmeyen büyük büyük bir kısmı ise aylarca hiç giri girmemiş insanlar.

olayın teknik kısmı oldukça güzel fakat felsefesi nedir bunun? sapık mısınız derseniz hemen açıklayalım. şimdi efendim genel bir intiba oluştu insanlarda "bunlar çok kıl insanlar herkesi kafalarına göre uçuruyorlar". efendim kıl olsak, herkesi uçurmaya adasak kendimizi ta 1 mart'ta şu diyalog geçerdi aramızda

-lan cafer, ziya sözlük yaptım la gelin
    -aha? adres ne?
    -www.sozlukyaptimkimsegirmesindiyeadresiuzun.com
    -oo güzel dur gireyim

ama geçmedi. bakın kısacık adresimiz var. üyelik alımımızsa çok yakın zamana kadar herkese açık olmakla beraber açıkladığımız sebepler uyarınca bir süreliğine kapalı. eğer hala sebepleri bilmiyorsanız ota boka ayar vermeye çalışacağınıza biraz etrafınıza bakın çarşaf çarşaf yazdık derim.

konuya giremedik. niye insanları uçuruyorsunuz sapık mısınız dediniz. hayır değiliz hatta tanıyanlar şahsımın dinginlik deryasında yüzdüğünü iş arkadaşlarımın da aynı deryadan özenle seçilmiş insanlar olduğunu bilir. (denize atmayı düşünenler için tavsiye : iyi yüzerim, ölü halim ise şişip su üstüne çıkabilir.) önemli olan hadise hala bir kısım çevrelerin sözlük hesaplarının yönetim hakkının tarafımda olduğunu sorgulama çabasıdır. sözlüğe "ben de" diyerek yazar olabilme hakkını nasıl elde ettiyseniz (gaz ve php bulutu kendiliğinden sözlük haline gelerek vermedi ya?) orada kabul ettiğiniz şartlar uyarınca (neyi onayladığını bilmeyen şuursuzlar için yazılmışı var (bkz. itü sözlük yazar alımı koşulları) ) o hesabı kaybetme olasılığınız da var. ama bu sadece olasılık. bunca kişi sözlüğü tuvalet değil sözlük olarak kullandığı için hala şifrelerini girince sevgi dolu bir hoşgeldin mesajı alıyor. ama bunun tersi biçimde "allah'ım sözlük bu. kim yaptı ki bu sözlüğü dur küfür edeyim. bok herif" deyip ondan sonra "kendine yapılan eleştirileri kaldıramayan antipatik insan" diyenler hiç hoşuma gitmiyor. bu kadar sinir sahibi olmamın sebebi de muhtemelen o insana küfür etme olanağını veren kodları yazarken uykumdan olmamdandır. sözlüğün gaz ve php kodundan kendiliğinden evrimleşmediğini söylemiştim değil mi?

tekrar ve tekrar : sözlüğe üye olmak kimseyi sözlüğün müşterisi yapmıyor. yanlış hatırlamıyorsak kimseden kredi kartı numaralarını almamıştık. kimse sözlüğün yazarı olarak doğmadı. ben dahil. isteyen herkes binbir kurallar silsilesinde boğulmayı kabul ederek sözlüğe bilgisini akıtabilir. eğer bunu kaldıramayacaksa da adres çubuğuna milyonlarca başka kombinasyon yazabilir. emin olun sözlük olmadan da yaşayabilir herkes. ama eğer hala "evet ben sözlük yazarı olmayı seviyorum" diyen varsa benim bile uymadığım zaman bin tane laf işittiğim ebediyete kadar var olacak kurallara uyması gerekiyor. sözlük, büyüdükçe kontrolden çıkmaya meyilli bir kavram ve bu da her işi rica minnet yerine sert kurallarla yönetmemizi zorunlu kılıyor. bu sert kurallara uymayanlar içinse başlığımızda değindiğimiz işlemi uyguluyoruz.

hayır. eğer sözlüğü seviyorsanız ve bunu uygulayabiliyorsanız kendi isteğiniz dışında sözlük hayatınız bitmeyecek. kaldı ki içindeki hevesi fark ettiğimiz insanlara özel olarak yardım edecek kadar da işimizi ciddiye alıyoruz. bunca paragraf içinde anlatılanları anlamayanlar da ya machiavelli okusunlar ya da kudurmuş bir şekilde küfretmeye devam etsinler.

ışık ve sevgiyle*
    (wondrous, 26.07.2004 20:29)

2. sözlük yazarlarının uçurulma sebeplerini yerine başarılı bir şekilde getiren kullanıcılara verilen 1+1 ikramiye.kişilere log in hakkı vermemek.giri girmelerini ve başlık açmalarını bunun yanında bir çok yan fasiliteden yararlanmalarını engellemek.itü sözlük ekibinin elinde bulundurduğu x tuşunun işleviyle gerçekleştirilebilen olay.

nitekim yukarıdaki sebepler sadece sık sık karşılaşılan sebeplerdir.bunun yanında elimizde sözlük konseptinin yazılı olduğu anayasa misali hukuki bir kitap olmadığı için bazen kişisel nedenlerle de bunları yapmaktayız.tabi bunu her ne kadar sözlüğün daha güzel günlere gitmesi içim yapsak ta çoğu kişi tarafından "kafalarına göre hareket eden sözlük yönetimi" olarak damga yiyoruz.keşke böyle olsaydı da ben de her gün nickine kıl olduğum,kaşının altında gözün varmış dediğim kullanıcıları uçursaydım(inanın çok eğlenirdim).ama duygusal bir varlık olarak insanoğlu ya da kalıbını oturtamayan bir oportunist olarak itü sözlük yazarı misali bir çok kişi burayı sürekli gittiği sirk sanmakta,bizi de hokkabaz yerine koymaktadır.sözlüğü başka amaçlarla kullanmaya çalışanlar,konsepti aldım arkama bilgi içeriyor sıkıysa sil diyerek kendini bu dağları ben yarattım havasına sokanlar,sözlüğü kullanmaktansa sözlüğün ebesiyle daha çok haşır neşir olmaya çalışanlara da veriyoruz bu özel menüden.
    (man on the moon, 26.07.2004 20:33 ~ 24.07.2005 20:48)
  3. (bkz. bir çift kanat)
    (mavio, 27.07.2004 20:33)
  4. çaylaklarla kullanıcıların eşit şartlara sahip olduğu tek olay
    (bitsedegitsek, 24.08.2004 09:47 ~ 11:35)
  5. (bkz: smerjin)
    (geleceği gören kunduz, 01.03.2005 23:34)
  6. yazarken çaylak yapılmayı bir türlü hazmedemeyen bünyemin, olayın şokunu bir türlü atlatamaması, hızını alamaması, moderatöre toslayıp sinirini çıkaramayıp geri gidip gelip tekrar toslaması sonucu az sonra olacak olan olay.
    (mürekkepbalığı, 31.01.2007 23:39)
  7. götü kaşınan bünyenin mutlak akıbeti...

zamanında gıcık bir adamdım. uzlaşma nedir bilmez, sadece ben doğruyumcular var ya, tam da onlardandım. sonra moderasyonla atışmalarım olmaya başladı.

silen: spyder @ 01.01.2007 19:53 | sebep: bakınız özelliği yanlış kullanılmış

ede: ya üstadım ne alakası var? ne güzel kullanmışım işte özelliği, istedikleri gibi bakıyorlar, ayıp ediyorsunuz yani?

spyder: ne diyorsun birader? yanlış işte bakınız özelelliği

silen: azureel @ 02.02.2007 19:54 | sebep: hukuken sakıncalı olabilir

ede: üstad neden sakıncalı olsun hukuken ya? yani o kadar da küfür, hakaret edemicekmiyiz? ne biçim sözlük abi burası?

azureel: hakkında yazdığın sanatçı : '' bu yorum değil, yavşaklık'' dedi ama! daha nasıl hakaret olsun?

silen: wolfshade @ 03.03.2007 | sebep: formata aykırı

ede: azizim kafan mı güzel? ne formatı ne aykırısı?

wolfshade: başlık:göt // giri: koyim de bülbül gibi öt ? bu ne ya? diil yani formata aykırı öyle mi?

silen: jugis nomen @ 04.04.2007 | sebep: aynısı zaten yukarıda var

ede: ya birader varsa var ! napayım yani. benim de aklıma geldi yazdım, sen şimdi bana hırsız mı diyorsun, yukardan mı çaldın diyorsun giriyi?

jugis: yok yani öyle birşey demiyorum da, sen neden bu kadar gocundun anlamadım. otomatik mesaj hem. o kadar vakit ayıramayız sana yani.

silen: wondrous @ 05.05.2007 | sebep: üstteki bir giriyi refere ediyor

ede: offf iyice bokunu çıkardınız ama, bu da mı suç ya? adamı onore ediyoruz daha napalım. sanki kendi girim homuna goyayaım!

wondrous: :)

bu gülücükten birşey anlamamıştım, ulan dedim moderatörleri de güldürüdüm tamam artık rahatım sözlükte, istediğim gibi at koşturabilirim. meğer farklı bir anlam ihtiva ediyormuş, fırtına öncesi sessizlik bir nevi...

bir sabah uyandım, her zaman yaptığım gibi, hemen bilgisayarı açıp, sözlüğe girdim bir de ne göreyim? hiçbirşey göremiyorum aslında. şifre kullanıcı adı falan... yok tık yok makinada. 50 kere denedim başaramadım, sözlükten içeri girmeye. anladım ki o zaman:

uçurulmuşum, hala da uçmaktayım

'istanbul kanatlarımın altında''
    (ede, 02.07.2007 19:07 ~ 13.08.2007 14:40)
  8. sözlükle ilişiğinin kesilmesidir.
    korkutucudur aynı zamanda, kısa sürede fobiler arasında hakettiği yeri bulmuştur.
    söz konusu kişi sözlük kurallarını sürekli unutmak riskine karşı ilgili sayfaların çıktısını alıp okumasına rağmen , her girişinde elinin altında bulundurmasına rağmen içinden o korku bir türlü gitmez. aslında bu korkunun temelinde süper yazma yeteneğinin olmaması da rol oynamaktadır elbetteki ama daha çok yazarın "sevdim burayı, ne güzel, insana gerek kalmıyor resmen, mis gibi okuyorsun/yazıyorsun hatta bir şey yazmamışlar, onu da ben yazayım" arzusu baskın çıkıyor. alışkanlık yapıyor, sevgili gibi oluyor, hergün en azından bir saat içinde bulunmak istiyor insan, böyle manyak gibi bakınca da kanatlandırılmak korku oluveriyor.
    evhamlı bünyeye zarar bir kavram.
    (agnodice, 15.08.2007 03:44 ~ 16.08.2007 14:52)
  9. çok güzel bir şey.
    (olahabeoy, 15.08.2007 08:39)
  10. yanlış anlaşılan bir espri sonucu uçtuysanız ve her explorer sayfası açtığınızda eliniz otomatik olarak sık kullanılanlardan itü sözlük sekmesine gidiyorsa tam kalbinizde duyduğunuz acıdır. 'itü sözlük hesabınız kapatılmıştır' yazısını görmenize rağmen sürekli kullanıcı adı ve şifrenizi girip durursunuz. belki geri dönmüşümdür diye.

hatta o kadar acıdır ki, olmayacak işlere kalkışıp, 'şifremi unuttum' ayaklarına yatıp sözlüğü kandırmaya çalışmak, mailinize yeni bir şifre gönderilmemesi üzerine tekrar üzülmektir. bir gün uzak kaldım, özledim seni be sözlük.
    (dzingis, 06.11.2007 23:33 ~ 12.11.2007 01:30)
  11. sözlük asfaltlarında dolaşan yazarların sahip olduğu fazla kinetik enerjinin, moderatorler tarafından potansiyel enerjiye dönüştürülmesi olayı...
    (zedt, 04.03.2008 01:13 ~ 01:13)
  12. sözlük yazarlarının kuralları iyi bilmemesi veya iyi niyeti suistimal etmesi sonucu gerçekleşen bir eylem.

biz bunu derslerimizde defalarca işledik, bir kere daha anlatayım. itü sözlük sathında birden fazla kullanıcı hesabı kullanmak, kankanın hesabı ile giriler yazmak kesinlikle yasaktır. üstelik bunun mantıklı bir gerekçesi de mevcuttur ki, multicilik önlensin, engellensin. daha önce de yazılmış, ama çoğu kişi okumamış olacak ki, tekrardan göstereyim. üstüne de sözlükte hakaretgibi eylemler gelecek ve gereken yapılmayacak mı sanıyorsunuz? herşey sözlük kurallarında gayet açık belirtilmiş, yoruma gerek yok.

(bkz: @719006)

şu savunma sistemine de hastayım: "tanımam etmem ama x kişisi haklıdır, çünkü o arkadaş hesabı vasıtasıyla düşüncelerini dile getirirdi ki kimsenin de karışmaya hakkı olmaz bana kalırsa. " nah olmaz, açıkça belirtilmiş bir maddenin ihlali olmuş, hÂlen savunma yapılmaya çalışılıyor. " sen konuya müdahil olmadan önce okusana sözlük kurallarında ne denmiş, ne denmemiş, ondan sonra yorum yap "
    (dünyayı kurtaran adam, 09.03.2008 01:42)
  13. (bkz: bugün pamuk kalbinden taşınıyorum)
    (jelibonlar uçuşuyor, 20.03.2008 19:15)
  14. (bkz: uçmağa varmak)
    (ageylan, 20.03.2008 19:20)
  15. (bkz: i see dead people)
    (stellina, 20.03.2008 19:21)
  16. uç uç böceği annen sana terlik pabuç alacak diyerek uçurulmaktır.
    (lolita lempicka, 20.03.2008 19:21)
  17. kimilerine göre dramatik olan bu güzel olay, 2 kişi hariç, bu sözlükte yazan herkesin bir gün başına gelecek. dileğim odur ki hesabım silindiğinde yazdıklarım gitmesin, birilerinin işine yarayabilecek bazı şeyler kalsın ardımda. yoksa bir kişi fazla yazmış, eksik yazmış sorun değil ama arada işe yarar bir kırıntı kalabilir, yazık olmasın onlara. evet, biliyorum bir gün benim de ilişiğim kesilecek -kendi isteğimle veya kuvvetle muhtemel değil- e birileri gitsin ki, yenileri gelsin yeter ki. ben gitmeye razıyım. (çok özlemce bi giri oldu ama idare edin artık, pek içliyim bu aralar.)
    (azureel, 20.03.2008 19:23)