yazar açısından, sözlük moderasyonunun o yazarın hesabını kapaması ve yazmış olduğu tüm girilerin de artık görülmez hâle gelmesidir. sadece nesnel verileri kullanacak olursak istatistikler kısmında gözüken yedi bin civarı normal yazara karşılık otuz sekiz bin uçmuş yazar bize sözlükten kanatlandırılmanın çok kolay olduğunu anlatmalı. gerçi uçan yazarların birbirinden bağımsız olduğunu varsaymak için geçerli bir sebebimiz yok, zaten uçmaya meyilli adam pek çok defa gelip pek çok defa uçup istatistikleri şişiriyor olabilir.
nesnel verileri bırakıp benim kendi kıçıma dönecek olursak, (1) sözlükte mesaj veya giri aracılığı ile başka bir yazara küfretmeyen, (2) götümüze girecek nitelikli hakaret veya suç unsuru içeren giriler yazmayan ve (3) formata bağlı kalan bir yazarın uçması için özel bir çaba sarfetmesi gerektiğine inanıyorum. format denen şey gri alanlara sahip, iyi niyetle korunan bir bölge olduğu için kağıt üstünde kurallara uygun ama kişisel yorumlara göre formata aykırı davranışlar sergilemek mümkün. eğer o kişisel yorumların bazıları aynı zamanda moderasyonun da yorumlarıysa çaylak olmanız ve ardından uçmanız olası. bunun ilk adımını gerçekleştirdim, oradan biliyorum. yine de yukarıdaki 3 şartı yerine getirdikten sonra zevzeklik ve denyoluk yüzünden kanatlandırılmanın çok zor olduğuna inanıyorum. içim o açıdan rahat, daha uzun bir süre sözlükte takılacağım sanırım. kanatlandırılırsam da sizler bu giriyi okumuyor olacağınız sıçtığımı farkedemeyeceksiniz.
benim kıçımı bırakıp, platon'un kıçına dönecek olursak, "idealar evrenindeki bir sözlükte kanatlandırma şartları ne olmalıdır?" diye sorabiliriz. ilk olarak, aynı itü sözlük'te olduğu gibi sözlükten uçmanın zaman zaman muğlak öznel ve hatta kişisel kriterlere dayanabileceğini kabul etmek gerekirdi. bu kişiyi gereksiz tartışmalardan korur, tutamayacağı sözler vermesini engeller ve tutarsızlığa düşmeden bir yönetim sergilemesini sağlar. ama sırf tutar kendi başına yetmiyor, aynı zamanda hakkaniyetli bir görünüm sergilemeli. uçmanın
gerek şartlarınının listesini hazırlamak zor çünkü nasıl bir liste hazırlarsak hazırlayalım sözlük yazarları orada bir açık bulma eğiliminde olacaktır, "bu yaptığım, listede yer almıyor neden uçtum ki?!" tipindeki tartışmalar ise kaçınmak istediğimiz, gereksiz tartışmalardan. onun yerine kapsayıcı olmayan ama otoriteyi sağlamlaştırıcı ve hakkaniyetli yönetim imajını pekiştirici bir
yeter şartlar listesi hazırlanabilir. "bu listedeki kurallara uymanız uçmayacağınızın garantisi değildir ancak birine bile uymadığınız tespit edildiği anda uçuş ile cezalandırılırsınız." tarzı bir yaklaşım benim ideal sözlüğümün yaklaşımı olurdu. elbette demokrasilerde bile cumhurbaşkanı gerekli gördüğü durumlarda suçluları affedebiliyor. mesela ali kamber o yasaklardan birisini delerse önce uçuş ile cezalandırılır sonra da özel yönetici affı ile tekrar geri gelirdi. bundan daha hakkaniyetli bir yönetim düşünemiyorum (!).