spoiler vermek, insanların özgürlüğünü kısıtlamakla eş anlamlıdır. hem okuyanların filmden alacakları zevki azaltır. hem de insanların sözlükte dolaşırken aman
spoiler okumayayım diye film başlıklarına girememelerine neden olur...
sözlük'ün en kullanışlı alanlarından biri de bir film hakkında yorumları okumaktır. böylece bir film izlenmeden önce içeriği(genel olarak), konusu, oyuncuları, anlatımı v.b hakkında bilgi alınır. bu da izleyip izlememe konusunda insanlarda bir fikir oluşturur. spoiler girerek, insanların bunu yapabilme özgürlüğü kısıtlanmış olur...
bir filmin eski olması o film hakkında herşeyin söylenebileceği manasına gelmez. eski filmler günümüz gençliği (ki
itü sözlük kullanıcı profilini oluşturur) tarafından geçen senenin filmlerine göre daha az izlenmiştir. ve sinemaya yeni yeni merak salmış ve eski örnekleri de izlemek isteyenler bu filmler hakkında bilgi edindikten ve sanatsal değerlerini öğrendikten sonra izlemek isteyeceklerdir. bu tarz filmlerle ilgili
spoiler vermenin insanlara dün gösterime girmiş bir filmin sonunu söylemekten daha büyük kötülük olduğunu düşünüyorum. çünkü o sanatseverler klasik olmuş bir filmin tadını alamayacaktır. ama yeni gösterime giren filmlerin büyük çoğunluğu yakında unutulacaktır, tabi tesadüfen ileride klasiklerin arasında sayılacak bir film ise o zaman ayrı...
artı sözlükte spoiler olayı sadece film isimlerine ait başlıklar altında değil, birçok şekilde ortaya çıkmaktadır. bunlar "
unutulmaz film replikleri" başlığı gibi başlıklar altında olduğu gibi (buradan oradaki her giri bir
spoiler'dır anlamı çıkmasın), çok alakasız başlıklar altında olabilir. şimdi örnek verip bir de kendim
spoiler girmiş olmak istemiyorum tabi...
sonuçta
spoiler girmek de en önemli sözlük suçlarından biri sayılmalı ve bence
moderatörler tarafından dikkate alınmalı ve hatta
ispik sebepleri içine eklenmelidir...