belki ilginizi çeker
  1. · spoiler
  2. · spoiler
  3. · itü sözlük ün yüzde otuz ingilizce olması
  4. · romeo and juliet
  5. · micah sanders gibi oy dağılımını değiştirmek
  6. · vuku bulanlar
  7. · türkiye deki sinema izleyicisi
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  3. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  4. · günün tek şarkılık özeti
  5. · ugg
  6. · aşk ı memnu
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · stratovarius
  9. · itü sözlük şampiyonlar ligi fantezi futbol ligi

sözlükte spoiler vermek  

1. bir film başlığı altına film hakkında yorum yazmak,görüş belirtmek güzel bir şeydir.ama o başlığın altına "filmde şu böyle yaptı,o onun kafasını kopardı,şu şununla sevişti" şeklinde yazmak mideye zararlıdır.hazımsızlık yapabilir aman dikkat.

edit:spoiler verilecek ise bile girinin başında veya bir yerinde spoiler olduğu belirtilmelidir.aksi takdirde tam giriyi okurken "..ve filmin sonunda katil bay brown idi." şeklinde bir cümleyle karşılaşmayı kimse istemez.
    (man on the moon, 24.06.2004 03:50 ~ 16.02.2005 01:22)
  2. vizyondaki filmler ve yeni filmler için yapılması sakıncalı bir durumdur ama bundan 10 sene önce gösterime girmiş bir film için yapılmasında bir zarar yoktur.

ayrıca her filmle ilgili başlık açıldığı için o filmle ilgili birşey öğrenmek istemeyenin o başlığa bakmaması daha doğru olur fikrimce.
    (nienna, 24.06.2004 09:59)
  3. son alınan duyumlara göre www.bufilmdenevar.com gibi sitelerden film içeriklerini copy/paste yapmak vücutta aşırı laksatif etki yapıyormuş.tedavi yöntemleri hala araştırılmakta.
    (man on the moon, 28.06.2004 18:52)
  4. spoiler vermek, insanların özgürlüğünü kısıtlamakla eş anlamlıdır. hem okuyanların filmden alacakları zevki azaltır. hem de insanların sözlükte dolaşırken aman spoiler okumayayım diye film başlıklarına girememelerine neden olur...

sözlük'ün en kullanışlı alanlarından biri de bir film hakkında yorumları okumaktır. böylece bir film izlenmeden önce içeriği(genel olarak), konusu, oyuncuları, anlatımı v.b hakkında bilgi alınır. bu da izleyip izlememe konusunda insanlarda bir fikir oluşturur. spoiler girerek, insanların bunu yapabilme özgürlüğü kısıtlanmış olur...

bir filmin eski olması o film hakkında herşeyin söylenebileceği manasına gelmez. eski filmler günümüz gençliği (ki itü sözlük kullanıcı profilini oluşturur) tarafından geçen senenin filmlerine göre daha az izlenmiştir. ve sinemaya yeni yeni merak salmış ve eski örnekleri de izlemek isteyenler bu filmler hakkında bilgi edindikten ve sanatsal değerlerini öğrendikten sonra izlemek isteyeceklerdir. bu tarz filmlerle ilgili spoiler vermenin insanlara dün gösterime girmiş bir filmin sonunu söylemekten daha büyük kötülük olduğunu düşünüyorum. çünkü o sanatseverler klasik olmuş bir filmin tadını alamayacaktır. ama yeni gösterime giren filmlerin büyük çoğunluğu yakında unutulacaktır, tabi tesadüfen ileride klasiklerin arasında sayılacak bir film ise o zaman ayrı...

artı sözlükte spoiler olayı sadece film isimlerine ait başlıklar altında değil, birçok şekilde ortaya çıkmaktadır. bunlar "unutulmaz film replikleri" başlığı gibi başlıklar altında olduğu gibi (buradan oradaki her giri bir spoiler'dır anlamı çıkmasın), çok alakasız başlıklar altında olabilir. şimdi örnek verip bir de kendim spoiler girmiş olmak istemiyorum tabi...

sonuçta spoiler girmek de en önemli sözlük suçlarından biri sayılmalı ve bence moderatörler tarafından dikkate alınmalı ve hatta ispik sebepleri içine eklenmelidir...
    (8844455, 28.06.2004 19:48 ~ 19.03.2005 14:29)
  5. (bkz: @1411730)
    bruce willis ölü muabbetleriyle başlayan spoiler verme işi artık iyice çığırından çıkma noktasına gelmiştir. bu gidişe bir son vermek gerekir, yoksa cinnet geçiren spoiler karşıtlarının ne yapacağı hiç belli olmayacaktır.
    (universalmind, 24.05.2007 10:54 ~ 11:02)
  6. saygısızlık, bencillik, heyecan katli vesaire değildir. kaldı ki yazısının spoiler içerikli olduğunu belirten yazar aksine saygılı yazardır. ayrıca spoiler verdikten sonra seri mesaj atıp "@xxxxxx bu giriyi okumazsan babanı öldürürüm" diyen yazar da yoktur tahmin ediyorum.
    (gxix, 24.05.2007 11:06)
  7. (recai pengül, 24.05.2007 12:53)
  8. nalet olsun böyle işe dedirten durumdur.

harry potter'ın son kitabı çıktığından beri paranoyak bir halde gezmekteyim. çevremde birisi "ha" ile başlayan bir kelime söylediği anda deliye dönüyorum. herkesin bana harry potter'ın sonunun ne olacağını söylemek için birbiriyle yarıştığını düşünüyorum. en yakın arkadaşlarımla bu yüzden kavga etme derecesine geldim. trip attım, küfür ettim, tehdit ettim. nihayet bir mesafe katettiğimi düşünüyordum. artık kitabın ilk çıktığı andaki o spoiler verme hevesi yavaş yavaş kayboluyordu. tehlike geçiyordu. yaşasın diyordum kendi kendime. ama az önce gezinirken sözlükte, o çok sakındığım gözüme battı çöp. hem de öyle böyle bir çöp değil. son kitabın olayı bitti hemen hemen benim için. elbetteki spoiler veren arkadaşın kötü niyetli olduğu gibi bir düşüncem yok ama yine de anlık sinirle bastım küfürü. burdan kendisinden özür diliyorum ama bir özür de ben bekliyorum.

özür beklememin sebebi de spoiler'ın veriliş şekli. şöyle ki; giri bir satırı dolduracak bir cümle ile başlıyor. hemen o satırın altında bir satır boşluk bırakılmadan az sonra spoiler verileceğine dair bir uyarı "yapılmış". ve altında yine satır atlanmadan spoiler tek bakışta okunacak ve rahatlıkla anlaşılacak şekilde verilmiş. daha somut bir örnek vermek gerekirse hemen hemen şöyle bir şey:

sivilce insan derisinin altındaki yağ ve irin birikimidir. ıvırdır zıvırdır, falandır filandır.
    ---spoiler
    son kitapta harry'nin de yüzünde çıkan şeydir.

evet hemen hemen buna benziyordu ve -gizli bkz'a bile alınmamış- spoiler yazısını okuduğum anda harry'nin bir sivilcesi olduğunu da okumuş oldum. emeği geçen herkese teşekkürler.
    diyecek başka bir şeyim yok...
    (yorkshire, 21.09.2007 22:23 ~ 22:26)
  9. genelde dikkat edilmeyen hususlardan biri. tabi ki bir diğeri de imla hatası.

bu yüzden izlemek istediğim bir kaç film/dizi piç oldu gitti. çünkü genelde film/dizi sürükleyici midir, vakit kaybı mıdır, indirmeye/izlemeye değer mi, değmez mi bilgi almak için sözlüklere dadanırım.

çalakalem (şimdilerde çalaklavye mi deniyor buna?) yazmanın verdiği şevk midir, heves midir, önce ben yazacağım gazı mıdır yoksa okuyanı umursamamak mıdır bilinmez hiç dikkat edilmiyor. halbuki yapılan tanımın başına bir spoiler ibaresi, hatta gizli bakınız içerisinde bir spoiler ibaresi tüm bu soruna çözüm olacak.
    (calm of desolation, 30.08.2009 18:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil