|
|
- sözlükte ve daha da önemlisi gündelik hayatta veya yazışmalarda çok sık tekrarlanan, dikkat edildiğinde türkçe'nin doğru kullanılmasını yaygınlaştırılacak ve özellikle eli klavye tutanlara yakışmayan basit hatalardır.
en sık tekrarlananlarına göz atacak olursak:
+ "ki" bağlacının yazılışı: en sık yapılan hatalardandır. bağlaç olarak veya şüphe/pekiştirme göreviyle kullanılan "ki"ler bazı kalıplaşmış istisnalar haricinde (çünkü, meğerki, oysaki, sanki) ayrı yazılırlar. (örnek: yeter ki sen iste güzelim, kaytan bıyık da bırakırım, nedir ki?)
+ soru eklerinin yazılışı: "mı, mi, mu, mü" soru ekleri ayrı yazılır, ve bu ekler, kendilerinden önceki kelimenin son ünlüsüne göre ünlü uyumuna uyarlar. sonlarına ek alabilirler. (örnek: şimdi bu doğru oldu mu kanka? sandığın kadar afacan mısın sanki sen?)
+ "da, de" bağlacının yazılışı: bu bağlaçlar kelimeden ayrı yazılırlar ve kendilerinden önceki kelimenin son ünlüsüne göre ünlü uyumuna uyarlar. bu ayrı yazılan "da, de"ler kesinlikle sertleşip "ta, te" halini almazlar. (örnek: hay senin arabanı da, tekerini de, tamponunu da!)
"veya" anlamında, "ya" ile kullanıldıklarında da ayrı yazılırlar, kesinlikle kesme işaretiyle kullanılmazlar. (örnek: muhittin de ya kangal alacak, ya da doberman, haberin olsun.)
bulunma hali eki olan ve "te, ta" halini alabilen "de, da"larla, bağlaçları karıştırmamak gerekir, bu en sık yapılan hatadır ve genelde internet gazetesi haberlerine yorum yazanlar tarafından, ve forumlarda çok sık tekrarlanırlar. (örnek: dudullu'da kaybettim diye ödüm kopmuştu, cüzdan dolmuşta düşmüş meğer hafız!)
- "şey" kelimesinin daima ayrı yazılması gerekilirken önündeki kelimeyle birleşik yazılması.
(örnek: "bir şey" yerine "birşey" yazılması veya "her şey" yerine "herşey" yazılması gibi )
- haberlerde ve gazetelerde rastlanan imla hatalarıdır. düzelceği de yoktur heralde. ne demiş şebnem ferah: "vazgeçtim rüyalardan.."
(mercadian, 26.08.2007 04:19 ~ 24.09.2007 23:09)
- şey hiçbir şey ile beraber yazılmaz.
- veya bitişik yazlırken ya da ayrı yazılır.
|