madem
@2058007 numaralı girinin fikir babalığı yaptığı bir mecradayız, o zaman birkaç hususa değineyim:
yönetim ne kadar isterse istesin, çoğu sözlük yazarı, çaylak modunda iken, çöp kutusunda link verilen "çöpünüz hep pir-ü pak kalsın istiyorsanız bunları okuyun" denen başlıklara gidip okumuyor. ben şahsen bizzat kendim öylesine bir göz gezdirmiştim. niye? çünkü o başlıklardaki giriler çok uzun. ayrıca sözlüğün ilk zamanları yazılmış giriler olduğu gibi dururken, zaman içinde oluşan format değişiklikleri ilk giride değil de, (atıyorum) 15 numaralı giride "şöyledir" diye eklenmiş. bence o başlıklardaki giriler olabildiğince kısaltılmalı ve güncel tutulmalı. yani ilk girinin edit tarihi 2006 veya 2007 olsa inandırıcılığından bir şey yitirmez.
ispikçilerin yeni gelen yazarlara "şöyle olur, böyle olur" demesi aslında pek de zor değil. ben elimden geldiğince ispiklemek yerine mesajla uyarıp "kaide şudur" diyorum. karşılığında "sana ne oğlum" diyen de olmadı. aksine her biri de ayrı ayrı teşekkür etti, aynı hataya düşmedi. bunun tek çaresi var: kural koymak değil, ortak tavır almak. yeni gelen bir yazarın formata hakim olamamasından dolayı yazdığı bir giriyi ispiklemek, hatta ileri gidip altına ayar veren bir giri girmek yerine basit bir mesajla söz konusu yazarı uyarmayı şiar edinirseniz ne moderasyon yorulur, ne ispikçi. ayrıca ilişkiler iyileşir. allah aşkına, sabahtan akşama kadar yarrak kürek mevzularda klavye parmaklıyoruz, bir insan evladına kısa bir mesaj atmak mı ağır geliyor? "sevgiliyi cyborgla basmak" daha mı önemli bir mevzu? veya "dinlemekten bıkılmayan şarkılar" başlığına giri mi yetiştirmek zorundayız?
kesinlikle ortak tavır meselesi bu. kurala kaideye gerek yok bence. her 10 giri giren çaylağı yazar yapın. yok eğer "ortak tavır" olayı sökmüyorsa 10 giriden sonra "çekirge" diye bir mod açın. bu modda yazar 30 giri girsin. sadece moderatörler ve ispikçiler bu girileri görebilsin. bu esnada yazarın elinden tutulsun. bu da benden ufak bir tavsiye.