belki ilginizi çeker
  1. · topstyle
  2. · css
  3. · sözlük stilleri
  4. · vuku bulanlar
  5. · sözlük hakkında sık sorulan sorular
  6. · stiller
gündem
  1. · google wave
  2. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  3. · zongul ducks
  4. · apertura 2009
  5. · kar yagarken hissedilen duygular
  6. · 2012
  7. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  8. · tüm giriyi kopyala
  9. · fotoğrafik hafıza

sözlük için stil hazırlarken dikkat edilecekler  

1. öncelikle 113 ayrı kişi tarafından şahsıma yöneltilmiş genel konular hakkında bilgi verelim

- sözlüğe stil hazırlamak için css bilmek zorundasınız. "şu buton şu renk olsun, şurdan dansöz fırlasın" şeklinde direktiflere uyan css'ler yaratacak bir arabirim bulunmamaktadır, yapılmayacaktır da. çünkü bu tür css müdahalesi olmadan üretilen stiller ancak pastel boyayla yapılmış bir resim gibi olur, bunları otomatik olarak da üretebilirim. gereksiz

- css bilmiyorsanız, hatta css ne diye soruyorsanız maalesef stil yaratma hevesinden vazgeçmenizi tavsiye edeceğim. benim bile onlarca ayrıntısını bilmediğim bir konuyu 0'dan anlatmam mümkün değil. zira css o kadar basit bir olgu değil. ama size bu konu için süper bir kaynak önerebilirim : (bkz: http://www.w3schools.com/...)

css biliyorsunuz kabulu üzerinden devam edelim.

- sözlük stilleri sözlüğün default css'i üzerine sizin değiştirdiğiniz class ve id tanımlarını içeren custom bir css dosyasının eklenmesiyle oluşur. eğer default.css içinde değiştirmediğiniz, dokunmadığınız kısımlar varsa bunları kendi css'inize tekrar eklemeyin. hem default.css'in ileriki değişikliklerinde stiliniz bozulabilir hem de boşu boşuna bant genişliği tüketilmiş olur.

- tavsiye edebileceğim en pratik yazılım topstyle. ben onu kullanıyorum, arkadaşlar var onlar da kullanıyorlar. hepimiz memnunuz.

- yeni bir stil için ilk aşamada stilin adıyla beraber bana bir mesaj atarak stili aktif hale getirmemi sağlayın. sonra stiller tabında stilinizi seçerek css'i yükleyin. ilk aşamada stil listesinde sadece size gözükür stiliniz. tüm denemeler bittikten sonra yine dürterseniz çalışırlığını kontrol edip yayına koyarım stili. bundan sonra da güncellediğinizde aynı arabirimle css'i yükleyebilirsiniz.

- css'inizin ismi fantastik olmasın. uzun isimleri kısaltın bir şey yapın. sorun çıkarıyor.

- stiliniz içinde kullandığınız resimler veya htc dosyaları için deneme safhasında bir web alanınız varsa ve buraya koyarsanız sizin için daha pratik olacaktır. tüm işler bittiğinde tüm dosyaları mail'leyerek sözlük server'ına atmamı isteyebilirsiniz. yaparım, zorluk çıkarmam.

- default.css içinde sözlüğün html'i içinde kullanılmış bazı id ve class'lar bulunmayabilir. default.css içinde belirlenmiş class ve id'leri kısmen açıkladım. ama mesela sağ üst köşedeki saati temsil eden .timer class'ı default.css içinde tanımlı değil. ama timer ile gönlünüzce oynamak için kendi css'iniz içine .timer class'ı koyabilirsiniz.

- sözlük html'i içinde aslında biri gelir de ilerde bunu css'le değiştirir beklentisiyle değil diğer sebeplerden ötürü tanımlanmış (javascript etc.) onlarca id var. mesela ispiyon aparatının textbox'unu özel olarak formatlayabilirsiniz. tek yapmanız gereken ispiyon aparatı source'undan textbox'a hangi id'yi vermişim onu bulmak ve css içinde #muhtesem_id ile bunu belirtmek

- bazense id'si olmayıp da yine de değiştirmek istediğiniz sözlük kısımları olabilir. bunun için de css'in object oriented yapısını kullanabilirsiniz. değiştirmek istediğiniz kısımda kısa bir html analizi yapıp "şu tablonun şu id'li satırındaki şu elementi değiştir" gibi bir direktifle istediğinizi yapabilirsiniz. hiç bir yolunu bulamazsanız bir mesajla bana bildirin, oraya bir id atayım. ilerde stil yaratacaklara da yardımcı olabilir.

- sözlük banner'ı .banner class'ıyla yönetiliyor. default.css içinde bunun standart genişliği var ama isterseniz bu genişlikle oynayarak üst butonları sağa doğru çekmeniz mümkün. zira bu class üst frame'de bir tablo hücresini tanımlıyor.

- sözlüğün üç frame'ine ayrı ayrı background'lar atamanız mümkün. üst frame .bgtop, sol frame'se .bgleft class'larıyla kontrol ediliyor. bu class'lar yardımıyla büyük bir resmi dikkatlice üç parçaya ayırıp bu parçaları tek tek frame'lere vererek ve background'ların fixed özelliğini set ederek muhteşem bir arka plan oluşturabilirsiniz.

- butonlar .but class'ıyla, butonun üstüne geldiği durum #butover id'siyle, üstüne basıldıkları durumlar ise #butdown id'siyle kontrol edilirler. burada önemli bir şey var: butover ve butdown olaylarını kullanmıyorsanız da .but için ne tanımladıysanız onları bu id'lere yazın. aksi takdirde default.css içinde tanımlamış over ve down durumları çalışır, stiliniz doğru çalışmaz.

- her frame'de linklerin renklerini vs. ayrı ayrı ayarlayabileceğinizi css bilginiz iyi olduğu için tekrar belirtmiyorum.

- mesaj çöp olay butonlarının yapısı nedense çok hıyar bir durumda. default.css içinde biraz açıkladım ama yine de bir kaç deneme yanılmayla istediğiniz şekle ulaşabilirsiniz.

- goster.php altındaki başlıkları belirleyen title class'ına verdiğiniz renk önemli değildir. zira title içinde linkler vardır. bunları değiştirmek için ".title a" ve ".title a:hover" yapılarını kullanın.

- #highlight id'si çok karşıt bir renk olmasın. bok gibi duruyor.

- yine #highlight'ı üşenmeyip çok opposite bir renk seçtiyseniz şimdi de içindeki yazılar muhtemelen gözükmeyecek. onları da #highlight .posts, #highlight a gibi onlarca tanımla düzeltebilirsiniz. dedim size adam gibi renk seçin diye.

- uzmanlar en çok kullanılan stillerin en göz yormayanlar olduğunu söylüyor. göz yormayın, emeğiniz boşa gitmesin.

- kimi çok temel özellikleri kullanmasanız da set edin. örneğin a verdiniz ama a:hover için bir şey vermediniz. a:hover için default.css içindeki tanım çalışacak ve üstüne gelince maviye dönen sarı linklere kavuşacaksınız. en azından a'yı belirlerken "a, a:hover" gibi bir yapı kullanın.

- biri yapacak biliyorum: hayvanlar gibi resimler kullanmayın. optimizasyona inanın. delirtmeyin. (ziyaretçiyi)

aklıma gelenler oldukça eklerim.
    (wondrous, 29.05.2005 00:40)
  2. her şeyi yazmışız da olayın kaynağını vermeyi unutmuşuz. default.css şurda bulunur : http://www.itusozluk.com/...
    (wondrous, 29.05.2005 00:44)
  3. - comment içeren geniş versiyonu optimize edip comment'li olanı http://www.itusozluk.com/... adresine taşıdım.
    (wondrous, 29.06.2005 23:52)
  4. - zamanında yapılmış saçma sapan bir tasarım yüzünden #highlight id'si şu an olması gerektiği çalışmasına rağmen yakında kaldırılıp yerine .highlight class'ı konacaktır. en kısa zamanda mevcut stiller bu şekilde güncellenirse şahane olur.

- default.css'i alıp üzerinde editleme marifetiyle at koşturmak her ne kadar kolay olsa da "lütfen, lütfen, lütfen" yeni css'inize sadece modifiye ettiğiniz kısımları koyun. yoksa default.css'de veya sözlük kodundaki en ufak değişme stillerinize yansımamakta, siz de mecburen yamuk yumuk gözüken css'lerinizi editlemek zorunda kalmakta, bense yüklemek, kontrol etmek zorunda kalmaktayım. önerileni uygulayın, maymun etmeyin, maymun olmayın.
    (wondrous, 17.01.2006 10:11)
  5. offline ortamda rahatça stil geliştirebilmek için sözlüğün html snapshot'larını içeren düzenlenmiş bir arşiv dosyası aşağıdadır. içinde tüm açıklamalar vardır, tüm sistemlerin stabil olması gerekir.

http://www.itusozluk.com/...

keyifli çalışmalar!
    (wondrous, 21.01.2006 22:22)
  6. -- stil sahibi değilseniz okumayabilrsiniz, okursanız anlamayabilirsiniz --

eskiden buton genişlikleri 54 pixel olarak sabit belirlenmişken geçtiğimiz günlerde default.css içinden bu değer kaldırılarak otomatik genişlik belirlenmesi olayına girmiştik. ve fakat bazı stil yaratıcıları takribi 50 paragraf yukarıda yazdığımın aksine sadece değişen class'ları kendi css'lerine koymadığı için bunlarda .but {width: 54px} ibaresi kaldı ve bazı stillerde butonlar dizayn edildiğinden daha farklı gözükmeye başladı. (moderasyon arabiriminde bu sorun çok sık görülüyor.)

sorunu çözmek için css dosyalarınızda .but class'ıyla ilişkili yerlerde tüm width değerlerini silerek arabiriminizden yeni css'i upload edebilirsiniz.

sorularınız ve sorunlarınız için lütfen ulaşın.
    (wondrous, 24.05.2006 20:55 ~ 27.03.2007 17:08)
  7. · stil sahiplerinin css dosyalarını kolayca düzenleyebilecekleri yeni bir arabirim panel'deki stiller bölmesine yerleştirilmiştir. düzenlemek istedğiniz stili seçip "düzenle" tuşuna bastığınızda aşağıdaki devasa textbox'ta css dosyanız görüntülenecektir.

· xhtml'e geçiş sonrası sanırım 10 ayrı yerde uyarısı yapılmasına rağmen default.css'i alıp aynen editleyen, yalnızca değiştirdikleri bölümleri css dosyalarına eklemeyen stil sahiplerinin stilleri muhtemelen birçok noktasından yamulmuştur. bir kısmını ben düzeltiyorum ancak gözümden kaçan bozukluklar varsa stil sahipleri durumu benimle teati edebilirler.

· bu uyarı herkes için: olmadık şeylerle karşılaştığınızda eliniz ctrl-f5'te olsun.

teşekkürler.
    (wondrous, 29.10.2006 15:52)
  8. kovan'ın yeni hali için bilhassa koyu background'lu stillerde css'e eklemeniz gereken şey şudur:

#selector a
    {
    color: #ffffff;
    }

(renk yerine fasilite ismi yerine gelmesini istediğiniz rengi yazın.)
    (wondrous, 30.10.2006 22:18 ~ 22:19)
  9. · belki üçüncüye tekrar ediyorum ancak yeni stillerde oluşan sorunların büyük kısmı alınan default.css'lerin bütün olarak değiştirilmesinden oluşuyor. "ne dediğini anlamıyoruz be adam, biraz daha açıkla" diyorsanız açıklıyorum:

default.css içinde

body
    {
    text-transform:lowercase;
    background-color:#e2e2e2;
    overflow-y: scroll;
    }

gibi bir ifade gördüğünüzde ve yalnızca sözlüğün arka plan rengini değiştirdiğinizde baştan oturup bu kalıbı kopyalamanıza gerek yoktur.

body
    {
    background-color: #ornitorenk_rengi;
    }

gibi bir ifadenin yeni css'inizde bulunması yeterlidir. çünkü ileride muhtelif sebeplerden ötürü overflow-y: scroll; satırını default.css içinden çıkardığımda sizin hazırladığınız css dosyasındaki aynı ifade geçerli kalmakta ve sözlüğün sağında solundan garip scrollbar'lar, böcekler fırlamaktadır..

yani ne diyor?

bilmediğiniz, değiştirmediğiniz satırları css dosyanıza "eklemeyin", bu giriyi tüm listenize forward edin.

· geçenlerde default.css içine eklenen #cmpdiv ve #cmpul id'leri mesaj gönderme çubuğuna eklenen auto-complete özelliğiyle ilgilidir. bunları değiştirmenize gerek yok.

· daha önce linki verilen sözlük snapshot'ı eski versiyon olduğu için bunu indirdikten sonra içindeki default.css dosyasını http://www.itusozluk.com/... adresinden indireceğiniz son versiyonla değiştirin. snapshot'ta gözüken stiller %90 sözlükte de doğru gözükür ancak sonradan sözlükte yapılan değişiklikler snapshot'ta bulunmadığı için sözlüğe yüklendiğinde bazı arızalar ortaya çıkabilir. stiliniz sözlükte aktif edildikten sonra bunla ilgili kontrolleri gerçekleştirin.
    (wondrous, 27.03.2007 17:17)
  10. xhtml'e geçiş sonrasında body tagleri arasında bulunan scrollbar-* ailesine ait property'ler internet explorer tarafından bile tanınmamaktadır. bunun çözümü tüm scrollbar'la ilgili bölümleri html {} altına almaktan geçiyor.
    (wondrous, 27.08.2007 21:06)
  11. itü sözlük v2 nin güncellenmiş offline dosyaları için benimle temasa geçebilirsiniz.
    (camel, 19.02.2009 00:52 ~ 11.03.2009 12:08)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil