sözlükte bugüne kadar silinen girilerin üçte birinden fazlasının dahil olduğu grup. daha silinmemiş, ispiyoncuların şefkatli parmaklarını bekleyenleri de var. sayıca bu kadar fazla olmasının nedenleri içinde bu gerekçenin kapsamının çok geniş olması büyük önem arz ediyor. halihazırda bu gerekçe, yeni "kutsal ispiyon jeneratörü" içindeki 20 gerekçenin 5 tanesini kapsıyor. bunları biraz daha açmak gerekirse:
-
sözlük formatına aykırı: ele avuca sığmaz girilerin, neresinden bakılırsa bakılsın bir kalıba sokulamayan ispiyonların gerekçesi. bu ispiyon gerekçesiyle silinen giriler, genelde omurilikten duvara çarpmışçasına geri dönen fikir kıvılcımlarından oluşuyor. bir anlık refleksine yenik düşen yazarların girileri. daha az kahve, daha az nikotin, daha çok beyin hücresi.
-
tanım, başlığın sözlükteki hali üzerine: "sözlük formatına aykırı:
@179206" şeklinde çöplere düşen bu gerekçeyi tanımlayabilecek en iyi şey sanıyorum şudur: (bkz:
dedirten başlık)
söylenecek fazla söz kalmıyor. "
aganın pokunun üstüne pok olur mu?"
-
soru başlığa cevap niteliğindeki giri: soru başlıklara verilen cevval cevaplar (çok yakıştı, cevval cevap) "sözlük formatına aykırı:
@30843 @215180" gibi güzide bir açıklamayla çöplere gönderiliyor. çaylak olmadan önce muhtemelen görülen son şey bu cümle oluyor. bu da aslında çok açık. soru başlıklar var böyle. cevap vermemek gerekiyor onlara. yoksa internetten cızzzzzzz.
-
içerik ve başlık birbiriyle uyumlu değil: "sözlük formatına aykırı:
@688364" formatlı giri silme nedeni bu da. en çok sevdiğim ispiyon sebebi. şöyle açıklayalım, biri size isminizle hitap etmek yerine size araba diyor. ya da şunu düşünün, sevgiliniz sizi eski sevgilisinin adıyla çağırmış. çok pis koyar değil mi? evet evet sözlükteki birçok başlık bu yüzden boynu bükük dolaşıyor. o diyor "insan modeli", sen diyorsun "olay". o diyor "futbol topu", sen diyorsun "durum". ben diyim üç, sen de beş. olmaz böyle. herkes olduğu gibi tanımlansın. nesneleri nesne, kişileri kişi, olayları olay, eylemleri eylem, durumları durum, sözleri söz, cümleleri cümle olarak tanımlayalım. başlıkları başlık olarak tanımlayalım mesela. şaka lan şaka, başlıkları başlık olarak tanımlamıycaz. aman diyim.
(bkz:
ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol)
-
giri başlığı tamamlıyor: "sözlük formatına aykırı:
@305598" gerekçesi bu nedenle silinen girilerin sonunda görülüyor. hepimizin hayalleri var. hepimiz "hayat bayram olsa" diye başlayan cümleler kuruyoruz; ama gelin görün ki, cümleyi devam ettirdiğinizde hayallerimiz yıkılıyor. herkes hayalini kendi yaşasın. başlıklara devam etmeyelim. arkaya doğru ilerleyelim.
itü sözlük'te fotosentezin azaldığı şu günlerde 2500 ispiğimle ispiyon yapmayı bırakıyorum demek, ortamı neş'eye boğmak isterdim ama yok, bırakmıycam. biraz bilinçlendirmekten zarar gelmez (annelerin gelinlere yemek tarifinin en can alıcı noktasını söylememesi gibi haha). olm güzel yazın diyor orda, illegal yazın demiyor. eylemlerim sürecek.
evet'e bastıktan sonra;
"bir saniyenizi alıyorum!
biz "dedirten başlık" formatını hep bir kaçış, bir konsepte aykırılık, bir ibnelik olarak algıladık. bu çaba içinde olmadığınıza inansak da bir uyaralım istedik ama yok "ben biliyorum ne yaptığımı" diyorsanız aynen devam edebilirsiniz."
buna rağmen mi? ööeh.