belki ilginizi çeker
  1. · hatalı giri örnekleri
  2. · bob dylan türkmüş
  3. · kullanıcıların uçurulma sebepleri
  4. · sözlükten kanatlandırılma
  5. · tanım
  6. · sözlük formatı
  7. · müze
  8. · sözlük formatına aykırı
  9. · ispiyoncuların dikkat etmesi gerekenler
  10. · sözlük formatına aykırı
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · demokratik sol halk partisi
  3. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · domuz gribi
  6. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  7. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  8. · amerikan filmleri klişeleri
  9. · allah yok diyen imam

sözlük formatına aykırı giri  

sayfa  / 2
  1. "neden ki yani şimdi?" sorusunu akıllara getiren, sinir bozucu kelime öbeği
    (whisper, 19.01.2005 02:34)
  2. (bkz: hatalı giri örnekleri)
    (bkz: kullanıcıların uçurulma sebepleri)
    (bkz: sözlükten kanatlandırılma)

başlıkları incelemeyi farz kılıyor...
    (zoe, 19.01.2005 02:35)
  3. (wondrous, 19.01.2005 03:14)
  4. c:>format sozluk: !:swh
    (stocky2001, 19.01.2005 10:22 ~ 08.06.2005 22:33)
  5. tanım içermeyen girilerdir.nasıl yani diyenler için (bkz: tanım)

aynı zamanda iki farklı kavramı hatırlatır bize
    (bkz: sözlük formatı)
    (bkz: sözlük konsepti)
    (man on the moon, 24.03.2005 21:06)
  6. tüm anket girilerinin, tüm diyalogların dahil olduğu giri türüdür... yani yaran hoca öğrenci diyalogları başlığının altında "hoca ve öğrenci arasında gerçekleşen ve aşırı bir gülme hissiyatına sebep olan diyalog" şeklinde olmalıdır...eğer bu böyleyse sözlükte çoğunlukla en çok giri girilen bu tür başlıklar topluca silinmeli ve bir daha bu tür girilere izin verilmemelidir...
    (bkz: halep oradaysa arşın burada)
    (radula, 24.03.2005 21:41 ~ 22:05)
  7. sözlük formatına aykırı durumları kapsayan ispik sebebi. dikkat ederseniz sözlük konseptine değil, sözlük formatına aykırı olduğunu söyler kendisi.tanım içermeyen tüm girileri bu kümeye alabiliriz.
    (man on the moon, 12.04.2005 00:18)
  8. en geniş kapsamlı ispiyon & silinme gerekçesi sayabiliriz kendisini. zira ele avuca sığmayan, sözlük kavramıyla uzaktan yakından ilişkili olmayan giriler bu gerekçeyle siliniyor.

kimi genel sebepleri şunlar olabilir :

- forum, irc tandanslı giriler
    - soru şeklinde başlıklara doğrudan cevap veren giriler

genelde bu gerekçe sonuna ufak bir açıklama daha iliştirilmesine rağmen hatanın bariz olduğuna karar verilmişse o anda sadece "sözlük formatına aykırı" ibaresiyle karşılaşabilirsiniz.
    (wondrous, 09.05.2005 21:00)
  9. adından da anlaşıldığı gibi düpedüz formata aykırı olduğundan silinmiş bir giridir. altında başka bir içeriksel, yönetimsel, somatik bir anlam aranması abestir. zaten ekstrem bir durum olduğunda bu çekinilmeden gerekçeye eklenmekte, sözlük formatına aykırı gibi generic bir ifade altında silinmemektedir. kaldı ki sözlük formatına aykırı generic değil, bildiğin kuralları sınırları belli bir silinme gerekçesidir.
    (wondrous, 11.10.2005 20:32)
  10. "c:>format sozluk:" mü ? muhahaha harika espiri arkadaşım,

demektir.
    (cerceve, 24.11.2005 21:31)
  11. muallak bi kavramdır.sanki biraz görecelidir.zaman zaman anlamsızdır.
    (suspect, 03.01.2006 03:17 ~ 15.01.2006 11:07)
  12. en başarılı örnek için;
    (bkz: http://www.itusozluk.com/...)
    (absent, 02.04.2006 23:14 ~ 23:17)
  13. bu başlık altına "sallandıracan bunlardan üç beşini" diyerek örnek vermek maksadıyla girildiğinde aykırılığı ortadan kalkan girilerdir. bahsettiğim "hadi el birliğiyle bu başlığın amına koyalım" demek olmuyor, o ayrı.
    (fantastik karakter, 28.04.2006 16:55)
  14. kişiden kişeye değişir ama taraflıdır bazan. güzelinden getir butonunda onlarcası var..
    (karahisari, 14.04.2007 20:35 ~ 20:36)
  15. oray eğin'le ilgili yazacağınız şeyler olabilir. zira siliniyor..
    (dulcinea, 14.04.2007 21:46 ~ 21:54)
  16. başlık: *"mazot 1 ytl olacak"
    giri: yok öyle bir şey!

bu giri sözlük formatına aykırıdır, ispiyon sonucu silinir. zira bu şekilde her tür başlığa "yok öyle bişiy", "var ama evde", "lan nerdeydi" gibi düzinelerce junk giri girmek mümkündür.
    (bkz: @305601)
    (gxix, 22.05.2007 21:16 ~ 21:20)
  17. bu sözlüğün çoğu yazarının yaptığı hatadır. sözlüğün genel kurallarına uymayan yazılar yazmak demektir. bu sözlükte kimin yazar kalacağına, kimin çaylak olacağına ve kimin uçurulacağına moderatörler karar verir. bir girinin formata aykırı olup olmadığına da... fakat burada onemli nokta şudur ki, "sözlük formatına aykırı giri" gerekçesi açıklanmadığı sürece, hatalı giri sahibi yazarın, hatasını bilmemek gibi bir durumu söz konusudur, dolayısı ile tekrarlaması muhtemel durumdur.

genel itibari ile çaylak yazar, zaten sözlük kurallarını yazı yazmadan önce okumak ve hatmetmek durumundadır. peki durum boyle iken, zavallım bu çaylaklar, sözlük formatına aykırı başlık açan yazarları, içinde bilimum hakaretle dolup taşan, sürekli boş bakınız'lar veren, üstelik tanım manım içermeyen, yalnız ve yalnız yazanın kendini kıstas aldığı yazıları okuyunca ne yapacaktır? üstelik bu tür yazıların hala okunabildigini, yani çöpe gitmediğini gördükçe, haksızlığa uğradığını hissetmeyecek midir?

kendi anladığım kadarı ile sözlük kurallarını kısaca bir tekrarlamak isterim. öncelikle tdk'nın sözlük tanımı ile başlayalım ; "bir dilin bütün veya belli bir çağda kullanılmış kelime ve deyimlerini alfabe sırasına göre alarak tanımlarını yapan, açıklayan, başka dillerdeki karşılıklarını veren eser, lügat" diyor tdk.

yani girilen girinin içinde açıklayıcı tanım olacak, subjektif düşünceler, kendini anlatan cümleler değil. hakaretler, küfürler, taraflı ve de açıklanamaz, anlamı her yere çekilebilir söz öbekleri değil. tanımsız bakınız'lar hiç değil, bakınız'la küfür etmek hiç ama hiç değil. hepimiz lafın gelişi kullanırız küfürleri. ama o küfürlerin şahsa yönelik olmamasına dikkat edilmesi de gerekmez mi? açılan başlıkların insanların düşüncelerine, yaşam biçimlerine ya da duygularına saldırmaması gerekmez mi? şimdi böyle bir başlık açıldığı taktirde, bu duruma karşı olan yazarların belli bir tepki koyması ve de zaten sözlük formatına aykırı olan bir başlığa, sözlük formatına aykırı bir biçimde cevap vermesi normal değil midir? yazarın girisi silinecekse, başlık da silinmelidir o zaman hakkaniyet namına. medeni her insan gibi, aşağılama, yerme değil, eleştiri olmalıdır girilerde. insafsızca dahi olsa, adı eleştiri olmalıdır, hakaret değil.

burası sözlük ortamıdır, isteyen istediği düşünceyi, formata uygun bir biçimde savunmakta özgür olmalıdır. her kesimin cevap hakkı olmalıdır. moderatörler herseyden önce bu dengeyi korumakla mükelleftir diye düşünüyorum. ispiyoncuların, sırf kendi düşüncelerine aykırı giri olması sebebi ile, gerekçelerin arkasına saklanarak ispiyonculuk yapmamaları gerektiğini düşünüyorum. böyle düşünüyorum çünkü, pek çok sözlük formatına aykırı giriyi ben şu an okuyabiliyorsam, ve herkes okuyabiliyorsa, o yazılar silinmiyorsa, o yazarlar çaylaklığa indirilmiyorsa, bu tür ispiyonların arkasında başka sebepler olduğu gözüme batıyor.

netice itibari ile, "sözlük formatına aykırı giri" ibaresi ile yazısı çöpe gönderilen yazarların, girilerinin neden formata aykırı olduğunun iki satır da olsa açıklanması, akla gelen yukarıdaki gibi kötü niyetli, kemirgen düşünceleri bertaraf etmek açısından iyi olacaktır. böylece onlar da ileriki zamanlarda aynı hatayı tekrarlamamaya gayret göstereceklerdir.

herkesin kendine has, kolay kolay değişmeyen bir uslubu vardır. ve fakat çoklu ortamda varolmanın da adab-ı muaşereti söz konusudur. ortak bir noktada buluşmak lazımdır. kural ne ise herkese, adam kayırmadan uygulanmalıdır. bu kayırma bilmeyerek, istemeyerek de olabilir. bilenler bilmeyenleri uyarmalıdır. "aykırı giri" nin ne olduğunu genel hatları ile öğrenmek isteyenler bu başlığı ve sözlük kurallarını dikkatlice okumalıdır. bildiğini zannedenler de tekrar tekrar okumalıdır. naçizane bir hatırlama ki, bazan çok bilmek de yanılgıya götürür.
    (shiba, 15.09.2007 19:05 ~ 19:31)
  18. sözlük formatına aykırı giri, sözlüğün biçimsel kurallarına uymayan girileri temsil eder. kişilerin "sözlüğün amacına uymamış abi bu giri ya" diye nitelendirdikleri giriler sözlük formatına aykırı olmayabilirler.

"okuyucuya bir şey katmayan", "küfür dolu", "boş bakınız içeren" giriler sözlük formatına aykırı olmayabilir.

"soru şeklinde başlığa cevap veren", "üstteki giriye katılıyorum +1 abi ağzını öpeyim" yazılı, sözlüğün tek evrensel amacı sayılabilecek "başlığı tanımlama veya örnekleme kuralını ihlal eden" giriler sözlük formatına aykırı olabilirler.

sözlükte giri silme yetkisi olan kimse, sözlük formatına aykırı olmayan bir giriyi "sözlük formatına aykırı" diye silmez. eğer girinin silinmesi için sözlük formatına aykırılık dışında herhangi bir sebep varsa bu zaten doğrudan açıkça gerekçeye yazılır.

"sözlük formatı" herkesin kabul ettiği biçimsel kurallara bağlı evrensel bir kavramdır. "sözlüğün amacına aykırı giri" diye bir gerekçe olsaydı, bu kez herkesin görüşü farklı olurdu, bu görüşler arasından hakkaniyetli kararlar çıkamazdı. bu sebeplerle sözlük moderasyonu hukuka aykırılık içermedikçe fikirlerle değil biçemlerle ilgilenir. onun için bir girinin içeriğinde yazılan şeyin önemi yoktur.

ortalıkta binlerce "sözlük formatına aykırı" giri olduğunu ama bunların silinmediğini gören yazarlar, çok yüksek ihtimalle sözlük formatını bilmedikleri için yanılgı içindedirler. itü sözlük, sayıları 200'e yaklaşan ve sözlükte en az bir tanesi sürekli online bulunabilecek gönüllü ispiyoncuların denetime yardımcı olmasıyla, hatalı girilerin büyük bir hızda işlemden geçtiği feedback süresi oldukça düşük bir yönetim sistemiyle işler. bu durumda bırakalım binlerce, onlarca bile hatalı giriye denk gelmek bir yazarın yaşam döngüsü boyunca eşine az rastlanır bir olaydır.

"sözlük formatına aykırı" diye girisi silinen insanlar "hatalı giri örnekleri" başlığında kendi girilerine benzer bir giriyi %90 ihtimalle bulacaklardır. silinen giri ve orada verilen örnekler arasındaki benzerlik ilişkisini sözlük yazarı olabilecek zekaya sahip herkesin zaten kurabileceğini düşünüyorum.

çok tırnak işareti kullandım, istanbul'un 1 aylık tırnak işareti kaldı.
    (wondrous, 23.10.2007 01:03)
  19. tez zamanda silinecek giridir.

(bkz: moderasyon çalışıyor)
    (hayri potur, 24.01.2008 20:28)
  20. belli belirsiz bir gerekçeyle silinen giri. 'sözlük formatına aykırı' gerekçesi sanki askerdeki 'emre itaatsizlik' gibi. her türlü hata bu gerekçenin altına rahatlıkla sokulabilir. sokuluyor da zaten.hatta bazen 'nası bi formatmış bu arkadaş bu arkadaş?' diyor insan.

200 küsür giriden sonra fi tarihten kalma bi giriniz formata aykırı diye çaylak oluveriyorsunuz. vardır moderatörlerin bi bildiği...
    (unclesam, 25.03.2008 23:15 ~ 26.03.2008 12:39)
  21. nasıl yazılıyor acaba diye epeydir merak ettiğim ve en sonunda yazma şerefine nail olduğum giridir. yazdım yazmasına ama bir daha yaz deseler yazamam. üstüme gelmeseler öyle kendi halime bıraksalar belki yine yazabilirim ama ha deyince yazamam. yani şöyle yazsam kesin silinir diyemiyorum çünkü sonra bakarsın silinmez göt olurum. ciddiyim, sözlükte çok var böyle göt olan.
    (nikmikyok, 06.06.2008 05:01)
  22. sözlükte bugüne kadar silinen girilerin üçte birinden fazlasının dahil olduğu grup. daha silinmemiş, ispiyoncuların şefkatli parmaklarını bekleyenleri de var. sayıca bu kadar fazla olmasının nedenleri içinde bu gerekçenin kapsamının çok geniş olması büyük önem arz ediyor. halihazırda bu gerekçe, yeni "kutsal ispiyon jeneratörü" içindeki 20 gerekçenin 5 tanesini kapsıyor. bunları biraz daha açmak gerekirse:

- sözlük formatına aykırı: ele avuca sığmaz girilerin, neresinden bakılırsa bakılsın bir kalıba sokulamayan ispiyonların gerekçesi. bu ispiyon gerekçesiyle silinen giriler, genelde omurilikten duvara çarpmışçasına geri dönen fikir kıvılcımlarından oluşuyor. bir anlık refleksine yenik düşen yazarların girileri. daha az kahve, daha az nikotin, daha çok beyin hücresi.

- tanım, başlığın sözlükteki hali üzerine: "sözlük formatına aykırı: @179206" şeklinde çöplere düşen bu gerekçeyi tanımlayabilecek en iyi şey sanıyorum şudur: (bkz: dedirten başlık)
    söylenecek fazla söz kalmıyor. "aganın pokunun üstüne pok olur mu?"

- soru başlığa cevap niteliğindeki giri: soru başlıklara verilen cevval cevaplar (çok yakıştı, cevval cevap) "sözlük formatına aykırı: @30843 @215180" gibi güzide bir açıklamayla çöplere gönderiliyor. çaylak olmadan önce muhtemelen görülen son şey bu cümle oluyor. bu da aslında çok açık. soru başlıklar var böyle. cevap vermemek gerekiyor onlara. yoksa internetten cızzzzzzz.

- içerik ve başlık birbiriyle uyumlu değil: "sözlük formatına aykırı: @688364" formatlı giri silme nedeni bu da. en çok sevdiğim ispiyon sebebi. şöyle açıklayalım, biri size isminizle hitap etmek yerine size araba diyor. ya da şunu düşünün, sevgiliniz sizi eski sevgilisinin adıyla çağırmış. çok pis koyar değil mi? evet evet sözlükteki birçok başlık bu yüzden boynu bükük dolaşıyor. o diyor "insan modeli", sen diyorsun "olay". o diyor "futbol topu", sen diyorsun "durum". ben diyim üç, sen de beş. olmaz böyle. herkes olduğu gibi tanımlansın. nesneleri nesne, kişileri kişi, olayları olay, eylemleri eylem, durumları durum, sözleri söz, cümleleri cümle olarak tanımlayalım. başlıkları başlık olarak tanımlayalım mesela. şaka lan şaka, başlıkları başlık olarak tanımlamıycaz. aman diyim.
    (bkz: ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol)

- giri başlığı tamamlıyor: "sözlük formatına aykırı: @305598" gerekçesi bu nedenle silinen girilerin sonunda görülüyor. hepimizin hayalleri var. hepimiz "hayat bayram olsa" diye başlayan cümleler kuruyoruz; ama gelin görün ki, cümleyi devam ettirdiğinizde hayallerimiz yıkılıyor. herkes hayalini kendi yaşasın. başlıklara devam etmeyelim. arkaya doğru ilerleyelim.

itü sözlük'te fotosentezin azaldığı şu günlerde 2500 ispiğimle ispiyon yapmayı bırakıyorum demek, ortamı neş'eye boğmak isterdim ama yok, bırakmıycam. biraz bilinçlendirmekten zarar gelmez (annelerin gelinlere yemek tarifinin en can alıcı noktasını söylememesi gibi haha). olm güzel yazın diyor orda, illegal yazın demiyor. eylemlerim sürecek.

evet'e bastıktan sonra;
    "bir saniyenizi alıyorum!
    biz "dedirten başlık" formatını hep bir kaçış, bir konsepte aykırılık, bir ibnelik olarak algıladık. bu çaba içinde olmadığınıza inansak da bir uyaralım istedik ama yok "ben biliyorum ne yaptığımı" diyorsanız aynen devam edebilirsiniz."

buna rağmen mi? ööeh.
    (misuf, 27.11.2008 21:21 ~ 21:26)
  23. (bkz: sözlük formatına aykırı)

anlamadığım bişi var... (belki de anlamak istemediğim, veya anlamaya çalıştıkça anlayamadığım için daraldığım bişi)

ne tür bir giri kollektif bir bilinç ekseninde değerlendirilebilir ki?
    "itü sözlük'e iki ters bir düz giri yazılamaz" diye bir kaide vardı da, acaba biz mi göremedik üye olurken?

sözlük kullanım kılavuzunda girilerin ve/veya "yorumların" -kesinlikle yorum evet- genel geçere çok bi ters olduğunu kim belgeleyip kaşeliyor cidden merak ediyorum? bilmem kaç giri girince kendisine apolet takılan bir arı mı karar veriyor buna? (büyük çoğunluk böyle evet)

silinen girilerin altında "ispiyonlu gerekçe" minvalinde bişiler yazıyor hatırladığım kadarıyla.
    moderatör ne diyor burda?
    - arkadaş bu giriyi siliyorum ama inan benim bu işte bi suçum yok, ispiyon edildiği için silmek zorunda kaldım!
    evet ben sadece bunu anlıyorum o ibareden.
    madem ki moderatör sorgulamadan ispikçinin görüşünü tereddütsüz onaylıyor, o zaman ispiyonculara da bir buton verilsin, olsun bitsin. ne diye kırtasiye israfı?

lafın özü;
    zamanın ateş pahası olduğu bir devirde, her biri birbirlerinden değerli sevgili arıcıkların böylesine değer verip, böylesine zaman fedakârlığı yaptıkları sözlükte, birilerine "lan senin ananı-avradını yüzbin kere sikerim" dememişlerse şayet, bunun daha neresi aykırıdır sözlüğe?

format dolusu saygılar efenim. hem de bissürü bissürü...
    (sinirliyim ezelden, 27.11.2008 22:57 ~ 05.01.2009 03:41)
  24. iyidir arada sözlüğe renk getirir.
    (pansbreath, 13.06.2009 13:46)
  25. müze de bolca bulunmaktadır.
    (cybertech, 13.06.2009 13:59)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil