belki ilginizi çeker
  1. · sözlük dili ve edebiyatı
  2. · hayatı sözlük modunda yaşamak
  3. · sözlük dili
  4. · birinci nesil yazar
  5. · boylumlama teorisi
  6. · sözlük diliyle konuşmak
  7. · şiddetle tavsiye etmek
  8. · itü sözlük üniversitesi
  9. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · onur öymen
  2. · thierry henry
  3. · 100 opera
  4. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  5. · insanın hayatına sıçan şeyler
  6. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  7. · annenin gençlik fotoğrafları
  8. · ceteris paribus
  9. · cep telefonu açılış mesajları

sözlük dili ve edebiyatı  

1. (bkz: sözlük jargonu)
    (bkz: serbest çağrışım)
    (atlantis, 31.10.2004 00:34)
  2. seçmeli ders olabilecek bir akademik dal
    (boundless, 31.10.2004 00:35)
  3. (bkz: sözlük kültürü ve ahlak bilgisi)
    (sadalet, 16.09.2007 20:17)
  4. bir ana bölüm dersi olarak: (bkz: ayar)
    (sekizinci cüce, 16.09.2007 20:20 ~ 24.12.2007 01:22)
  5. ota boka "hede", "hödö" yazanların kesinlikle kalması gereken sözlük bilimleri dalı. kendi fikirlerini ifade etmede bu kadar zorlananların veresiye defteri yazmaları yasaklanmalıyken nasıl oluyor da sanal alemde "bilmemkaçıncı nesil yazar" ünvanı alıyorlar akıl alır gibi değil. böyle cankurtaran simidi gibi kelimelere sarılan birinin anca türkçe içinde boğuluyor olması gerekir ki zaten boğuluyorlarsa da öncelikle türkçe gibi bir okyanusta yüzmeyi öğrenmelidirler.

herhangi bir başlık altında "... yapmaya yarayan hede." diye bir cümle görünce onu yazan kişinin konuşurkenki durumunu merak ediyorum. konuşurken de hede hödö diyor mudur acaba onlar?

(bkz: hede)
    (bkz: hödö)

bir diğer konu da türkçe'nin en basit kurallarından olan "bazı eklerin ayrı yazılması" kuralı. bu kural ilkokulda öğrenilir, daha sonraki yıllarda refleks haline dönüşür. artık sözlükte yazar olmuş birinin -ki o kişi 18 yaşını geçmiş olmalı, en azından sözlüğe öyle bilgi veriyor- bu kadar yıldan sonra nasıl olur da basit imla kurallarına uymaz ona da aklım almıyor. o yazarın soru ekini sözcüğe birleşik yazması veya de ekinin ne zaman ayrı yazacağına karar vermek için de ekini cümleden çıkarması filan biraz sorumsuzluk gibi geliyor bana. belki de anadiline ihanet gibi..

(bkz: dahi anlamındaki de ayrı yazılır/!misuf)

şimdiye kadar sözlük dili ve edebiyatının "dil" bölümüyle ilgilendik daha çok. edebiyat kısmına gelirsek, her yazarın belli bir edebi tarzı olduğunu görürüz. kimi ağlak giri yazar, kimi diyaloglarla anlatır derdini, kimi ufak hikayelerle, bazıları da sadece bakınızlarla. burada çok geniş bir çeşitlilik söz konusu. burada bir yazarı tarzından dolayı eleştirmek kimsenin hakkı değil; ancak yazarın da o tarzı sözlüğe yansıtırken layıkıyla yapması herkesin tercihidir.

sonuçta sözlük dili ve edebiyatı da türkçe'nin sanal aleme bir uyarlamasıdır; ancak bu ortamda kendi kendine gelişen "otokontrol" mekanizmasıyla daha düzenli, daha kurallara uyan bir uyarlaması olarak düşünülebilir. herkesin daha özenli olması ümidiyle..

sözlük dili ve edebiyatı: 4
    (misuf, 16.09.2007 20:37)
  6. (bkz: o nedir ki)
    (bkz: vizontele)
    (the godless endeavor, 16.09.2007 21:27)
  7. en asil duygunun bölümüdür;

akıllı bakınız makalesini daha teslim edemedim.
    hanım koş dersinden kaldım.
    modelleme dersini de tekrar alıyorum. (hoca bıraktı, yoksa kolay ders özünde.)
    seri eksi oy veren ibne dersi gelecek yıl verilecekmiş.
    ayar alma konusunda iyiyim, ama ayar verme dersi zorluyor biraz beni. sevmiyorum. (hocası kötü galiba.)
    "kendini sürekli olarak şahsım düğmesine basmaktan alıkoyma" seçmeli ders. bu dersi aldım, geçtim. (gerçekten.)
    çaylak edilmek kısmını da işlediler derste. iyice öğrendim. formasyon alıp tekrar yazar oldum. [aferin!]
    aramaya inanmak en zorlu ama en verimli dersmiş, onu da öğrendim.
    moderasyona mesaj atma teknikleri dersinde " 'slm nbr asl pls tşk' combosunu kullanmayınız." diye öğrettiler. hemen öğrendim.
    ...
    (thecrimson, 16.09.2007 21:46 ~ 13.10.2007 02:34)
  8. iktisadi idari bilimler fakültesi, internet bilimi ve sözlüklerarası ilişkiler bölümü.
    (kl7mu, 21.10.2007 00:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil