sözlük 

adana çık aradan

1. bir dildeki kelimelerin tanımlarını içeren derleme. yalnızca teknik terimleri içeren terimler sözlüğü olabileceği gibi, felsefe ile ilgili kelimeleri içeren felsefe terimleri sözlüğü ya da argo kelimeler sözlüğü de olabilir.

kelime - tür, anlam(lar) gibi belirgin bir biçimi vardır. bu biçim ve kullanılan kısaltmaların ne olduğu sözlüklerin başında tanıtılır.

(bkz: etkileşimli sözlükler)
    (chete, 04.03.2004 20:56 ~ 07.11.2004 13:04)

2. i-sözlük diye bir türü daha vardır..
    internet erişimi olanların tercih ettikleri yaygın öğrenim aracı
    hertür anlamı bünyesinde barındırır..
    (zeus, 04.03.2004 22:49)
  3. ilkel versiyonları kelime bazında çeşitli dillerden diğerlerine tercüme için kullanılan, günümüzde internete aktarılarak daha çok bilgi editilmesini* ve edinilmesini sağlayan, bazan güldüren bazen hüzünlendiren oluşum.
    (bkz. itüsözlük)
    (bkz. ekşi sözlük)
    (bkz. private sözlük)
    (bkz. zibidi sözlük)
    (bkz. dangalak sözlük)
    (bkz. patavatsiz sözlük)
    (ephendy, 08.06.2004 17:14)
  4. http://www.nedir.com
    http://www.bilgisozluk.com
    (aykut, 04.11.2004 02:37 ~ 02:44)
  5. hala var mı bilmiyorum bizim zamanımızda metin içinde geçen bilmediğimiz kelimelerin listelerini yapardık, anlamlarına bakar, cümle içinde kullanır, nirvanaya ererdik. anlayamadığımız kelimeleri de "benim xxx im var", "babam bana yyy aldı" gibi formalite icabı cümle içinde kullanırdık. eğer hala devam ediyorsa, belki ileride bir gün sorarlar wondrous'un evladına:
    -yap sözlüğün tanımını?
    -hede höde,
    -bir de cümle içinde kullan?
    -benim babamın sözlüğü var!*

evet esinlendim, kaynak: (bkz: @821295)
    (karoten, 26.05.2006 23:56 ~ 23:58)
  6. ing. dictionary
    (mystwraith, 07.01.2007 22:30)
  7. insana ne kadar cahil olduğunu gösteren ve öğrenmesi gereken ne kadar çok şey olduğunu hatırlatan oluşum
    (mero, 27.01.2007 01:20)
  8. www.birebir.net
    (only ash remains, 01.04.2007 20:41)
  9. apansız bir çekip gitme isteğidir bazen..
    (dirtypain, 11.05.2007 15:59)
  10. internet üzerinde binlercesi bulunan ve açılmaya devam eden oluşumlar.

itü sözlük, private sözlük, uludağ sözlük ve bunun gibi, ekşi sözlük'e alternatif oluşturmak amaçlı bir takım sözlükler kurulmuş zamanında. bu sözlükler, kendi altyapısını da geliştirerek bir yere varmışlar. şu anda hepsinin veritabanı, iyi ya da kötü bir yerlere gelmiş durumda.

fakat; internet üzerinde bu son zamanlarda yayılan, bazı hazır sözlük scriptleri ile sözlük kurma furyası, nereye gideceği belirsiz bir hal almış durumda. birbirlerinden teknik anlamda üstün olmayan, veritabanları boş sözlükler türüyor her gün. bu konuda önemli olan "sözlük açmak" değil, "veritabanı oluşturmak" ki bunu da bu tür sözlüklerin yapması ne yazık ki mümkün olmuyor. herkes egosunu tatmin etmek, "benim de sözlüğüm var" diyebilmek için internette hızla müthiş bir çöplük oluşturuyor.

aynı zamanda, belki de yaratıcılığın köreldiğini anlatan bir işaret bu. 1999 yılında ekşi sözlük tarafından başlatılan "sözlük" konsepti aynen devam ettiriliyor. gittikçe blog'lar da bu yöne doğru kayıyor. yeni bir konsept arayışı, yok denilecek kadar az. keza, artık bu büyük sözlüklerin yaptığı ufak tefek değişiklikler haricinde, sözlüklerin de teknik altyapısında gelişmeler gözlemlenemiyor.

ne kadar "çokseslilik" olarak düşünülürse düşünülsün, bu sözlük furyası ne yazık ki yalnızca kirlilik yaratıyor. oysa; "sözlük" için sarfettiği eforlarla, sanıyorum, türk kullanıcılar internet üzerinde çok başarılı eserlere imza atabilirler.
    (thedewil, 05.06.2007 01:35 ~ 01:35)
  11. bir zamanlar bbs'lerden forumlara geçildikten sonra forumların kaderi ne olduysa, forumlardan sözlüklere geçildikten sonra da benzer bir kader bekler onları.
    (asosyal demokrat, 05.06.2007 01:38 ~ 01:40)
  12. bildiğimiz anlamıyla ilk kez john garland tarafından 1225'te kullanılan kelime. ama "adam gibi ilk sözlük nedir?" diye soracak olursanız; 252 sene önce çıkarılan samuel johnson'ın sözlüğü diyebiliriz rahatlıkla. ilk türkçe sözlüğün basımından bu güne 62 yıl geçtiğini de hatırlatalım.

(bkz: samuel johnson's dictionary)
    (zoser, 30.06.2007 06:50 ~ 06:51)
  13. sözlük

leylâk: yağmurlu günlerde
    mora boyar gecenin örtüsünü

poetika: yağmur sözlüğüyle yazılır
    burada rüzgârların şiiri

rüzgâr: küçük orospu çiçeklerinin
    kokusunu sürükler gizli bohçasında

gece: güz ırmağına düşürür
    tülünü, koynuma girmeden önce

ahmet uysal
    (atxaga, 10.07.2007 13:31)
  14. aklıma hemen "haydar ediskun - baha dürder" triosunu getiren sözcük.

trio dedik di mi? üçüncüsü de kime girsin?
    (busburak, 26.07.2007 00:49 ~ 27.07.2007 20:38)
  15. yalnızca, insanların "yazma" ihtiyaçlarını giderdiği bir konsept. "sözlükten hatun kaldırmak" gibi amaçlarınız varsa, o sözlüğü hayatınızda önemli bir yere koyduysanız, orada sizin için yazılan, sizin yazdığınız 0 ve 1'lerden oluşan yazılar, dolmakalemle dosya kağıdına yazılandan, ya da bir arkadaşınızdan duyduklarınızla eşdeğerse, ya da ondan üstünse, "sözlük" maceranız bir anda tökezlediğinde, yok olduğunda boşluğa düşüyorsunuz. sanal bir ortama gerçek değerler yüklemenin, "yazma" amacı yerine başka amaçlar gütmenin bir sonucu bu.
    (thedewil, 27.08.2007 15:24)
  16. sözlüklerde konsept olarak sizden önce yazılmış girilere cevap vermenizin yasak olması bile düşünce özgürlüğünün tavan yapmasını sağlamıştır. ne var ki bazı sözlükler başka yöntemlerde* düşünce özgürlüğünü şahane bir şekilde katletmektedirler. esefle kınıyoruz biz onları zaten.
    (pasteteux, 14.09.2007 00:42)
  17. bir arkadaşımın, "yazmaya değmez!" dediği yerler bütünü.. girilerimi okutunca, "sen burda salak salak yazacağına, bunları bir güzel toparlayıp, öykü yazsana, burda boşa gidiyor bunlar?!" dediği..

düşünüyorum da, en karanlık pelerinlerine bürünmüş en alacalı saatlerde, varolabilmek adına onca çırpındığımız günler geliyor aklıma. "önce fanzin dergilerden başlarım, sonra büyük dergilerde yazmaya devam ederim.." gibi şapşal laflarımız üşüşüyor şimdi yüzümdeki küçümseyen gülümseyişlere. yazıcaktık tabii.. bizim, benim, senin söyleyecek çok daha güzel şeylerimiz vardı. en orjinal hislenişler bizdeydi, en kral biz ağlar, en orgazmik biz yazardık. çok güzel 'sanıyorduk'.

şimdi bakıyorum da.. sözlüklerin hakkını vermek lazım. en azından şu içimizde biriktirdiklerimizi kusmak adına, "biz de varız!" diyebilmek adına elimizde kalan tek şey. bizim duvarlara karalanmış sözlerimiz ve jandarma önünde koşuşturduğumuz 12 eylül'lerimiz yoktu, bizim trt 1 zorunluluğumuz büyük ölçüde yoktu ve bizim yine kemalettin tuğcu histerilerimiz yine büyük ölçüde yoktu.. diyeceksiniz ki, "neyiniz vardı aq?!" birbirine torpil üstüne torpil geçiren bir edebiyat kuşağında, "the cure nasıl türkiye'de konsere gelebilir ki?!" şaşkınlıklarımızda, iki arada bir derede kalmış zihinlerimizde hep kirlenmiş hayallerle yazdığımız sözlüklerimiz vardı..

"sözlükte yazmaya değmez.." dedi arkadaşım.. "hala bir mucize olmasını bekliyorsun değil mi?! bir şeylerin gelip seni kurtarmasını.. öldükten sonra yazdıklarımızın anlaşılacağını bekliyorsun değil mi?!" diye sordum.. çevrim dışı oldu msnde.. bir cevap alamadım..
    (geber marla singer, 02.12.2007 01:23 ~ 01:25)
  18. orijinalinde ve tüm klonlarında bilgiden çok, fikir içeren bir interaktif web sitesi türü.
    (lockman, 21.12.2007 19:11)
  19. gerçek sözlüklerde çaylaklık diye bir kurum yoktur. her birey yeni bir kelime uydurmakta ve onu kişisel sözlüğüne katmakta serbesttir.
    (recai pengül, 28.05.2008 21:20)