belki ilginizi çeker
  1. · oral exam
  2. · sınava silgisiz girmek
gündem
  1. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  2. · dünyanın en seksi şarkısı
  3. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  6. · yetenek sizsiniz türkiye
  7. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  8. · itü sözlük
  9. · yeşilçam tv

sözlü sınav  

1. 4 tane malign hocadan oluşan türevi ile, girilebilecek en siktirik jüriden sınava giren öğrencilerin tahminlerinde asla yanılmadığı sınav çeşidi.
    (gxix, 15.12.2006 11:11 ~ 31.07.2007 12:58)
  2. tıp fakültesi dediğimiz mekanları tıp fakültesi yapan sınav türü. tıbbın bütün eziyetini tek başına çektirebilen garip bir sınav çeşididir.

test, yazılı, pratik, emmeli gömmeli -aklınıza gelebilecek bütün- sınav türlerinin zorluklarını içinde barındırır. test sınavdaki hızlılığı, yazılı sınavdaki detaylılığı, pratik sınavdaki beceriyi ve hatta emmeli gömmeli diye tabir ettiğimiz sınavdaki si.. neyse.

olayı basittir aslında. sınav; jüri ve öğrenciden oluşur. öğrenciler tek tek sıra ile sınava girerler, her jüri üyesi sıra ile soru sorar ve verilen cevaba göre puan verirler.

ama basit göründüğü kadar komplikedir de.
    mesela sınava girip çıkan öğrenci arka kapıdan çıkarılıp, diğer öğrencilerle temas kurması engellenebilir, bu bir çeşididir sözlü sınavın.
    bir de tribün usülü dediğimiz sözlü sınav çeşidi vardır ki, bu modelde sınavı biten öğrenci odada kalır, diğer sınava girenlerin an be an sıçışlarını izleyebilir, acayip eğlencelidir.
    bunların yanı sıra 2-3 öğrencinin aynı anda alındığı sözlü sınavlar da vardır. "soru sekmesi" denen illet bu sınavdadır. hoca bir soru sorar, ilk öğrenci "hek hük" dediği an diğerine seker soru, diğeri bilir, halbuki sınav öncesi beraber göt gezdirmişsinizdir ama relatif olarak sizden çalışkan görünmüştür hocanın gözüne. o geçer siz kalırsınız neticede.

sorulan sorular ayrı bir dünyanın mamülüdür.
    bütün öğrencilere sorulan sorular aynı olabilmekle birlikte, her öğrenciye farklı sorular da sorulabilir. tribün usülünde, genelde aynı sorular sorulur.
    tabi bunun yanı sıra "dün fener naptı yendi mi?" gibi bir soru da sorabilirler. mesela bana en son "tıp dışı ne okursun?" demişlerdi, "yunan mitolojisi hocam" demiştim. ardından ekledi herif "yav şu turuncumsu bi kitap var küçük.. onun adı ne söyle bakalım" dedi. "o kitap tübitak yayınlarındandır hocam" cevabını verince +1 puan ekledi haneme.

ya bu sözlü sınav hakkında ne yazsam anlatamam ben size. illa ki bir girip deneyimlemek lazım.. illa ki bir sıçmak lazım hocanın önünde.. yoksa zevki neresinde.. ahah. ..
    (gxix, 24.02.2008 15:09)
  3. 6 yıllık tıp öğrenimi hayatımda çok kez girdiğim sınav türü. her türlü hocayla karşılaştım. en mülayiminden en arsızına. çalışarak girdiğim de oldu çalışmadan girdiğim de. hatta sarhoş girdiğim bile oldu. lakin hiç sözlü heyecanı denen şeyi abartıp nutkum tutulmadı. biliyosam çatır çatır söylerim. ama heyecanlanıp da iki kelimeyi bir araya getiremeyenlerin sayısı o kadar fazla ki ben kendimi sadece şanslı sayabiliyorum. kolay değil tabi. karşınızda amerika'nın bilmem ne üniversitesinde master yapmış diabet kompetanı bir profesör oturunca sizin de diabetin majör risk faktörlerini sayarken teklemeniz gayet trajik oluyor. içimden çok geçirdim "lan ben ne söylersem söyleyim bu adamı tatmin edemem mına koyim." diye. bunu hep şeye benzetirim. düşünün ki futbolla çok ilgileniyosunuz. cm yi yıllar yılı oynamışsınız. avrupa liglerindeki her takımı takip ediyorsunuz. şampiyonlar ligi maçlarını orgazm halinde izliyorsunuz. sizin için en büyük yıldızlar totti, kaka, rooney falan. o kadar bilgilisiniz yani futbolda. futbolcuların ayakkabı numarasından doğdukları şehre kadar her şeylerini biliyorsunuz. adamın birine diyorsunuz ki juventusla ilgili bildiğin her şeyi anlat. adam da lafa "eee juventus ispanya'nın güzide takımlarından biridir" derse meşe odunuyla dövmez misiniz adamı. bazen o kompetan profesörlerin karşısında ne yazık ki buna benzer durumlara düşebiliyoruz.
    yani demem o ki hiç de küçümsenmeyecek bir zorluğa ve stresse yol açar sözlü sınav tıp fakültesinde. benim bir düşüncem var seneye eğitim toplantısında hocalarla paylaşmak istediğim. sınava giren öğrenciye bir kadeh sert bir içki ikram edilsin (rakı, tekila, viski falan). hoca "dibini görmeyen ebesininkini görsün" desin. fondipten sonra ne heyecan kalır ne stress. öğrenci de biliyorsa bülbül gibi şakır, bilmiyorsa "hocam çalışmadım ben" der çıkar gider delikanlı gibi. ne güzel olur değil mi?
    (lepaca kliffoth, 19.04.2008 14:00)
  4. eğer sözlü sınav tıp fakültesindeyse* her şeye hazırlıklı olmalı ve her an her türlü sebepten kalabileceğiniz gerceğini unutmamalısınız sinirlerinizi bozmamak için. nitekim bütünlemesi, tatili piç edecek bok gibi bir tarihte olan bir stajın* sözlü sınavında anabilimdalı başkanı olacak profesörün sorduğu 6 sorunun (ve onlarca yan sorunun) %80ininden fazlasını cevaplayıp, hiç sıçmasanız bile hocanın "iyi ama sen benim dersime girmemişsin" lafını müteakip sınavdan kalabiliyorsunuz.

(bkz: mnkym)*
    (lepaca kliffoth, 02.05.2008 14:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil