ülkemizim gözde tatil bölgelerine giderken geçilen ve nerden çıktı bunlar diye önce şaşırtan mağazalara sahip bir ilçe.
didim e giderken uğranılan yer
(aykut, 10.03.2004 22:35)
büyük köy. halkı çiftiçilikle uğraşır ve hepsi zengindir.
söke ziraat teknik lisesi isimiyle türkiye'nin sayılı ziraat meslek liselerinden birine sahip aydın ilçesi.
tarımın mafyalaşmadığı günlerde türkiye'nin en zengin ilçelerinden biriyken, şimdilerde tekelleşmiş tarım politikası sebebi ile pamuk ağalarının kan ağladığı, yerli halkın ve yeni neslin sosyo-ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için kuşadası ve izmir'e göç ettiği, gün geçtikçe gerileme gösteren, pekçok batı il ve ilçesi gibi doğudan fazlaca göç almış aydın'a bağlı ilçe(!)..belki mega köy demek daha doğru olabilir.
(poppy, 05.04.2007 05:10 ~ 05:11)
söke ovasının gelirleri ile geçinen bu ilçe tarım kasabası olmaktan ileri gidememiştir didim yoluna açılan mağazalar giyim esafının boynunu bükmüş, pamuk, zeytin ve bilimum tarım ürününe uygulanan kotalar, en önemli gelir kaynağını düşürmüştür zira bu kotalar ile elde ettiği geliri çiftçisine pirim olarak dağıtan ab, ülkemizdeki tarım pirimlerini kısıtlamıştır. doğudan çok miktarda göç almasının yanı sıra çok önceleri buraya yerleştirilen doğu kökenli çoğunlukla da etnik kökeni kürt olan kesim ne yazık ki ilçede mafyalaşmakta ve bir çok esnafı tehdit etmektedir bunun son örneği söke garında söke seyahatin diğer firmaları tehdit etmesi ve bilet kesmelerini engellemesidir pamukkale turizm dahi buna boyun eğerken karadeveci firması-ki yerli halktan birine aittir-bu baskıya yıllarca direnmiş mücadelesini vermiştir, arabaları taşlanmış , yazahanesi taşlanmış ve tehdit edilmiştir netice de söke seyahat firmasının sahiplerinin de aralarında bulunduğu 20 küsür kişinin tutuklandığı eş zamanlı bir operasyonla mafyaya bir darbe indirilmiş olsa da kalıcı olacağı tartışılır zira yerli halk polisin bırakın müdahale etmeyi evinden çıkmaya korktuğunu söylemektedir. kuşadası-söke yolunda nerdeyse hergün olan jandarma kontrolü durumun bir göstergesidir aynı durum kuşadası'nda da var olmakla beraber yerli halk git gide gerilmektedir.
genellikle tarım ile uğraşan yerli halk, bir bankadan kredi alıp diğer bankaya borcunu ödemektedir ve işlerini böyle yürütmektedir her sene yeni bankalar açılan söke'de bu method işe yarasada yeni bir bankanın açılmaması durumunda durum vahimdir. bir çok çiftçi toprağı kiralamanın işletmeden daha çok gelir getirdiğini söylemektedir. geçen sene kilosu yedi milyon olan zeytin yağının bu sene kilosunun dört milyon olması ülke politikasının çarpıklığının bir göstergesidir. bu zeytin yağının 0-1 arası asitlikte olduğu ve raflardaki zeytin yağının rafine olmasına rağmen kilosunun on-onbeş milyon olması gene kaybedenin üretici olduğunun bir göstergesidir.
kendilerini "ben aydınlı'yım" diye değil de "ben
sökeli'yim" diye tanıtan hemşehrilerimin memleketi.
*
6. yaşımda taşındığımız 19. yaşımda ayrıldığım ailemin hala yaşadığı giderek gerileyen her gün cinayet işlenen tek tip insanların olduğu biraz farklı görünen insanlara potansiyel dayak yiyici gözüyle bakılan kuşadasına yakınlığı ve eski çarşamba pazarıyla turist çeken bi yer olarak bilinen ama aslında çakmadan başka bişey çekemeyen saat 20 00 den sonra hayat biten gitmek istesen pastaneden başka bişey bulunamıyan sadece outletleri(çıkış olarak bilinir orasıda)gezilebilecek ama orda da nedense hiçbirşey bulunamıyan daha devam edersem saydırmaktan klavyemin kırılacağı aydın ilçesi
aydın ilinin 137.739 nüfuslu ve 1.114 km2 yüzölçümlü
ilçesidir.
celil ateşoğlu ilçenin kaymakamıdır.
ağaçlı,
akçakaya,
akçakonak,
argavlı,
arslanyaylası,
avcılar,
avşar,
bayırdamı,
burunköy,
çalıköy,
çalışlı,
çavdar,
demirçay,
doğanbey,
gölbent,
güneyyaka,
güzeltepe,
karaatlı,
karacahayıt,
karakaya,
kaygılı,
kisir,
köprüalan,
nalbantlar,
özbaşı,
özbeyyeniköy,
pamukçular,
sayrakçı,
serçin,
sofular,
tuzburgazı,
yamaç,
yeniköy,
yeşilköy,
yuvaca isimlerinde toplam 35
köyü bulunur.
ömrümün 18 yılını geçirdiğim şirin ama sıkıcı ilçe. söke'nin yerlileri çok zengindir ve genellikle modern insanlardır. fazlaca bulunan outlet mağazaları dolayısıyla, insanlar hep
nike,
adidas,
levis marka ürünler giyerler. ayrıca ilginç olarak basketbol kültürü burada fazlasıyla gelişmiştir.
söke lisesi'nin bahçesi
rucker park gibidir. öyle ki, bu şehirde zenci insanlar bile vardır.
doğup büyüdüğüm aydın ilinin güzide şirin ilçelerinden biridir. sürekli göç alan bir ilçedir. genel geçim kaynağı tarımdır. pamuk en önemli tarım ürünlerindendir. izmire 1 saat kuşadasına 20 dk ve didime 40 dk uzaklıktadır.
burada yaşayan gençler lise yıllarında sosyalleşecek hiçbir ortam bulamadıklarından kendilerini derslerine verirler. sonuç olarak öss başarısı şaşılacak şekilde iyi yerlere ulaşmıştır.
orta okulu ve liseyi okuduğum şehir. annem de oralı olduğu için başka bir severim sökeyi. bana söke dendiğinde ilk aklıma gelen şey cumhuriyet fırınından alınan tatlı maya, güzelyağdökenden tulum peyniri ve sökenin klorlu suyuyla yapılmış çay gelir. bu üçlü benim için asla vazgeçilmeyecek bir üçlüdür. eğitim seviyesi ve öss başarısı yüksektir. bodrum yolu üzerindeki outletlerden süper ucuz fiyatlara kıyafet alınabilir. yıllarca lee ve wrangler giydim oradan biliyorum. eğer izmirde birinin üzerinde lee ya da wrangler görüyorsanız sökeli olma ihtimali yüksektir. yazları serin olur. akşama doğru güzel bir meltem başlar. sabahları da aydına bağlı olmasında rağmen ve sıcak olması gerekirken serindir. foto döner de çok güzel resimler çekilebilirsiniz. sedef pastanesinde oturabilir güzel şeyler yiyebilirsiniz. herkesin bilmediği bir yer vardır. vakıfbanka yakın bir yerde köfteci şakire gitmenizi öneririm. baklavası da harikadır. park dışında pek sosyal alan yoktur. sineması falan var ama yine de siz bilirsiniz.