belki ilginizi çeker
  1. · corpus iuris civilis
  2. · res mancipi
  3. · res nec mancipi
  4. · anayasa hukuku
  5. · modus vivendi
  6. · roma
  7. · potestas
  8. · topu atan alır
  9. · yök
  10. · havalı ders adları
gündem
  1. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  2. · giyotine yolladılar gitmedim
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  5. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  6. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  7. · yeşim salkım
  8. · pamuk
  9. · pınarbaşı

roma hukuku  

1. bir hukuk fakültesi öğrencisinin başına gelebilecek en kötü felaketlerden birisi. hatta gelebilecek değil gelecek denmelidir zira kendileri zorunlu derstir. fakülte tarihinin en kazıklarından olan sınavlarını verip geçtikten sonra hiçbir işe yaramayacak olmasına rağmen hocaları tarafından hukuk eğitiminin en olmazsa olmaz parçası, lazım-ı gayri müfarik unsuru, mütemmim cüzü olarak gösterilmektedir. prof. dr. ziya umur'un fi tarihinde yazmış olduğu beyaz kitap ana malzeme olarak kullanılmaktadır. halihazırda, istanbul üniversitesi'ndeki derslere doç dr. diler tamer ve doç dr. havva karagöz çokyaşar hocalar girmektedir. genel kültür bakımından insanı geliştirdiği ve latince bir kaç kelime öğrettiği doğrudur. ancak "bunlar için bir insanın mezuniyetini geciktirerek hayatını sarsmak doğru mudur?" sorusu akılları meşgul etmektedir. ayrıca bir dönem boyunca dinlenen dersler, okunan kitaplar ve çözülen pratikler; insanı roma nüfusunun titius, claudius ve claudius'un kölesi k olmak üzere sadece üç kişiden ibaret olduğu yanılgısına sevketmektedir ki ne kadar yanlış olduğu tartışılmaz bir gerçektir. zira bu durumda "sen de mi brütüs" ve "yaşa sezar" cümlelerini nereye sığdırmalıdır.
    (myrmidon, 11.10.2004 15:07 ~ 24.08.2007 02:19)
  2. hukuk öğrencilerini asterix sempatizanı, roma düşmanı yapan ters.
    (sidar, 22.03.2005 20:32 ~ 20:35)
  3. büyüklerin anlattığına göre bilgisayarcıların (bkz: veri yapıları) dersi gibi bir ders.
    (bkz: celebrity)
    (excalibur, 22.03.2005 20:41)
  4. gerçek hayatta en işe yaramayan bir dersin en çok krediye sahip olan ders olması ve de dersin sınavlarının en kazık sınavlar olması öğrencinin götünden kan çeken bir durumdur.

pozitif hukuğun anlaşılmasında ve mantığının kavranmasında, bugün ingilizcede ve fransızcada kullanılan bir çok kelimenin etimolojisinin kavranmasında yararsız da değildir. lakin daha gerekli derslerden çok daha zor işlenmesinin ve bu kadar korku yaratmasının sebebi nedir bilememekteyim.yazıktır öğrenciye.
    (sidar, 22.03.2005 20:48)
  5. (bkz: magistra)
    (pablo, 22.03.2005 23:40)
  6. (famenoth, 22.03.2005 23:45)
  7. (sidar, 03.04.2005 14:48)
  8. hukukçular sistemin önemli çarklarını oluşturdukları için, sisteme karşı arıza çıkarmamaları gereklidir. bu yüzden aralarında eleme yapmak lazımdır. roma hukuku gibi fuzuli bir dersin de mevcudiyeti bu yüzdendir. hiç arıza çıkarmadan, yabancılaşmadan bu dersten muvaffak olanlar, ilerde arıza çıkarmayacak olan adamlardır; dolayısıyla hukuk camiasına girmeyi hakederler. diğerleri ise elenir. (bkz: suni seleksiyon)
    (sidar, 12.05.2005 23:49)
  9. infamis=şerefsiz
    ne kadar faydalı bir ders olduğunu siz deyin bana..
    (subuo, 10.12.2005 20:19)
  10. hukukun teknisyeni değil de mühendisi olmamız için müfredattaymış. neymiş efendim teknisyen şu şöyle olacak diye karar verirmiş, mühendis bunun nedenlerini de bilirmiş. bu yüzden daha bi donanımlı daha bi "müyendiz" hukuk öğrencileri olmamız için öğreniyormuşuz bu dersi.
    tamam iyidir güzeldir, hukuk tarihi ile hukuğa giriş karışımı kıvamında bir ders; ama kredisi görüldüğünde insana "ben hukuk teknisyeni olacam, bilmek istemiyorum hiçbir şeyin nedenini" dedirtir. bir de tabiat itibariyle yavşak yavşak söylenen latince kelimeleri eklersek iyice çekilmez olan ders.
    (twinkle, 01.03.2006 23:17)
  11. res mancipi ve res nec mancipi kardeşler de roma hukukunda mal ayrımı bakımından önemlidir ve finallerde vizelerde bu ayrımla ilgili bol soru gelir.
    (niketre, 05.01.2007 22:14 ~ 06.01.2007 20:51)
  12. sınavlarında akitler ve haklar üzerinde dönmesi muhtemel derstir ve özellikle karz akti ariyet akti gibi birbirine yakın akitlerin farkları sorulur.

tüm akitlere bkz verip, hepsini teker teker açıklamak isterdim ama sınavdan sonra silmiş beyin.
    (subuo, 05.01.2007 22:29)
  13. roma hukuku dersi bir de nadi hocadan alınırsa tadından yenilmez hale gelip not yükseltmek amacıyla pek tabi kullanılabilecek 3.sınıfta bikaç derste bikaç yerde sadece ismen anılıp geçilen hatırlanınca gülünen, söylenmesi zevkli latince kavramların akılda kaldığı bi derstir.hukuk bir bütündür hukukçu herşeyi bilmeli roma hukukundan geri kalmamalı çalışmalı çalışmalıdır.
    (pakapoka, 24.02.2007 02:21)
  14. zbigniew brzezinski nin dediğine göre dört temel kuralı şöyleymiş:

* veriyorum vermen için
    * yapıyorum yapman için
    * yapıyorum vermen için
    * veriyorum yapman için
    (alternatif maliyet, 09.07.2007 02:27)
  15. nadi hoca sayesinde korktuğumun başıma gelmediği derstir. zira kendisinin anlayışına ve ders anlatışına hayranımdır...
    (debbi, 14.05.2009 17:03)
  16. yök'ün dediğine göre ise,

"deliyim gözü kara deliyim
    yakarım romayı da yakarım"

http://www.radikal.com.tr/...

bir açıdan bakıldığında, ders yasaklanmış değil ancak zorunlu olmaktan çıkartılmıştır.
    diğer bir açıdan bakıldığında ise, siyaseten kurulan güdük üniversiteler, içinde bulundukları çıkmazdan biraz daha kurtarılmıştır.
    (budur, 28.10.2009 10:03 ~ 10:05)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil