|
|
- asıl işi araba yapmak olmasa da, el yapımı aşık olunası arabalar yapmış ingiliz firma. birinci dünya savaşı öncesi uçak motorları üretmek için kurulmuştur, ve kurucu iki kişinin adını almıştır.
- türkiyede pek yaygın olmayan araba firması
- isminin söylenmesi çok zor olan araba markası *
(hobbitt, 28.05.2004 02:59 ~ 02:59)
- gemi makinaları da üreten firma.
- dünyadaki büyük ticari uçakların büyük bölümünün motorlarını üreten firma.
- logosu;
henry royce 1884'te elektronik ve makine üreten bir fabrika kurdu. 1904'te ilk otomobilini yaptı. aynı yıl londra'da otomobil satan charles rolls'la tanıştı. ikili işbirliği yapmak üzere anlaştı. royce'un yaptığı otomobilleri rolls satmaya başladı. otomobillerin adı "rolls royce" oldu. lüks marka rolls royce'un kaputundaki zarif şekil 1911 yılından geliyor. şekil, tasarımcının sevgilisini temsil ediyor. orijinal adı "spirit of ecstasy" (yeniliğin ruhu). şekle, halk dilinde "emily" adı verildi.
kaynak: turkyouth e dergi "arabalar" adlı yazımdan.
- bayerische motoren werke'nin malı olan ingiliz şirketi.
- rolss royce'un iş akışı ve müşterilerine ne düzeyde hizmet verdiği ile ilgili bir örnek: atlantik üstünde uçan bir boeing 777'de olduğunuzu düşünün, içinde olduğunuz uçağın rolls royce motorlarından birine yıldırım düştü... kaptanlar tüm kabin görevlileri dahil, yolcular çok doğaldır ki endişelenir ama aslında buna hiç gerek yoktur. rolls royce çalışmaya başlamıştır... o motor, sinyaller aracılığıyla bilgi gönderen bir transponderla bir uyduya, uydu aracılığıyla da rolls royce'un operasyon odasındaki bir bilgisayara motorun o anki durumu, performansı hakkında devamlı bilgi gönderir. kullanılan pek çok rolls royce motor için bu geçerlidir. rolls royce bilgisayarlarındaki karmaşık algoritmalara dayanan yapay zeka sayesinde motorlar çalışırken dahi anomaliler izlenebilir. rolls royce bilgisayarındaki bu yapay zeka, motora çok büyük olasılıkla yıldırım düştüğünü bilir ve anında rolls royce mühendisine bir rapor gönderir. ilgili mühendisler uydulardan aldıkları gerçek zamanlı verilerle herhangi bir olay varsa hemen bilgi sahibi olmaktadırlar.
normal koşullarda uçak motorunun birine yıldırım düşse firmanın uzman mühendisi o alana gönderip, uçağı en yakın alana indirip kontrol ettirmesi ve motorun hangi düzeyde hasarlı olduğunu teşhis ettirmesi, uçağı orada bırakıp bırakmamaya karar vermesi gerekir. bunun maliyeti çok yüksektir. ama rolls royce mühendisleri uçak havadayken dahi bu tespiti yapabilmekte ve uçak alana indiği an tam olarak hangi bakım işlemini uygulayacaklarını bilmektedirler. motor hakkındaki tüm bilgilerle herhangi bir bakıma gerek olmadığına karar verilirse uçak yoluna devam eder. bu ise hem yolcu hem uçak firması açısından büyük bir zaman ve para tasarrufu sağlar.
- royce rolls şeklinde de söylenebilir, kimse anlamaz. 20'li yaşlarıma kadar öyle dedim ben mesela kimse de müdahele etmedi. bilmiyorum belki beni utandırmamak için acımış olabilirler.
öte yandan ilk üretimden bu yana 3-5 tanesi hariç hepsi yollardaymış. atıyormuşum gibi oldu ama öyleymiş. royce rolls dediğime bakmayın.
|