boksör filmi serisi, beş parçadan oluşuyor ve hepsinin başrolünde tabii ki sylvester stallone oynuyor, televizyonda verildiği akşam tüm çocuklar seyredip ertesi gün provalarını yaparlardı
dördüncü filmin sonunda "adrian adrian! ben başarabilirsem, ben başarabilirsem... sen de başarabiliyorsan, neden herkes başarmasın..." türünden bir replik vardır, tüm dünya halkına derin bir mesaj verir.
sylvester stallone'nin senaryosunu yazdığı ve "illa ben oyniycam" diye diretmesinden dolayı zorluklar içinde çekilebilen, üç oscar ödüllü film.
sadece son sahnesinde boks maçı olduğu halde, gelmiş geçmiş en iyi boks filmi sayılmaktadır. bizlerin hafızalarında ise rocky'nin maç sonrası çemçük ağzı ile "edriyııınnn, edriyıııınnn" diye bağırması yer etmiştir.
(bkz: çemçük ağız)
hollywood klasikleri arasında yerini almış film serisi.
italyan aygırı ve ivan drago boks karşılaşması sscb ve usa arasındaki soğuk savaş döneminde amerikan halkının götünü tavan yaptırmışdır.rocky'nin amerikan flamalı şortu ve bir sürü gizli milliyetçilik etkileri gözden kaçmamalıdır.etkiliyici bir seri olmasına rağmen ağır siklette dövüşen boksörlerin karşısındaki rakibe o kadar yumruk indirip birbirlerini devirememeside ilginçtir.
'acı yok edriyııınn' repliği hala bir çok kişi tarafından kullanılmakta. kafası gözü parçalanarak hiç acı hissetmeyen insan görünümlü android film karakteri.
tekrar tekrar izlediğim izlemekten bıkmadığım bıkmayacağım film serisi.
---- spoiler ----
rocky ı :
rocky bir sokak serserisidir. siyah kotu, deri ceketi, şapkası ve elinden düşürmediği siyah topuyla ortalıkta gezinmekte, patronu gazzonun alacaklarını tahsil etmek için kol, bacak kırmaktadır. çalıştığı boks salonunun sahibi mick bir süre sonra rocyknin bu serseri tavırları karşısında şişer ve rockyi salondan kovar. bu dönem rocky, kaplumbağalarını aldığı, gün aşırı uğradığı pet shopta çalışan utangaç kıza da hafiften yanıktır. şükran gününde kızın abisi aynı zamanda rockynin de arkadaşı paulie rockyi yemeğe davet eder. bir şekilde allem kullem ederler ve rocky gece kızla dışarı çıkar. gecenin sonunda da kızı alttan girip üstten çıkıp tavlar. artık iki kaplumbağasının yanında sevgilisi de vardır.
apollo creed ise hiç yenilmemiş, fırtına gibi hızlı, dans ederek dövüşen bir dünya şampiyondur. adı dünyanın her yerinde bilinir. apollo artık işin sporculuğunu veya bir şeyleri ispat etmeyi geçmiş resmen şirketleşmiştir. çok önemli bir maç yapıp hasılatı cebe indirecekken rakibinin sağ elinin üç parmağı kırılır ve maç iptal edilir. bu beş haftalık süreçte kolay forma girilemeyeceği için hiç bir boksör karşısına çıkmayı kabul etmez. apollo da vatan millet sakaryadan vuralım, amerika fırsatlar ülkesi, bir amatöre şans vereyim şeklinde düşünerek kendisine tanınmamış bir rakip arar. gecesini gündüzüne katıp tüm rehberleri altüst eder. .bunların içinden kendine en yakışanı olarak hakkında birşey bilmediği, fakat lakabından etkilendiği rocky balboayı seçer.
bunu kovmuş olan mick ortaya çıkar ve rockynin şansının olduğunu, bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini, bu işleri iyi bildiğini söyleyip rockye menajerlik teklif eder. rocky buna sağlam bir siktir çektikten sonra yufka yüreği dayanmaz ve birlikte çalışmaya başlarlar.
rocky yenmeyi düşünmemektedir. karşısında kimsenin 15 round dayanamadığı apolloya karşı dayansın ona yetecektir. maça çıkarlar 15 round sonunda kimse nakavt durumuna düşmez ve jüri kararıyla üstün olduğu round sayısı fazla olan apollo maçı kazanır ünvanını korur. fakat bir son rount vardır ki eğer 10 saniye daha geç çalsa rocky apolloyu yere serecektir. e hal öyle olunca gönüllerin kazananı rocky olur.
rocky ıı :
bu film rockynin hastaneden çıkmasıyla başlar. apollo ilk filmde rockyi nasıl dövdüyse artık rockynin sağ gözü epey büyük hasar görmüştür. doktorlar dövüşmemesini önerir. rocky de ünlü olmasını kullanıp reklamlardan para kazanmayı düşünür. adrianla evlenir. ev alır, araba alır, reklam işini beceremez götünde patlar. bulabildiği tek iş et deposunda çalışmaktır. herşeye rağmen semtinde kral gibi bilinir ve inanılmaz saygı duyulur. elindeki işinden de kovulan rock dövüşmek ister fakat mick ringe çıkmasının tehlikeli olduğuna onu inandırır ve vazgeçirir.
ilk maçtaki beraberliği gururuna yediremeyen apollo, şike iddiaları da geldikten sonra delirir. rocyki ringe çıkarmak için elinden gelen herşeyi yapar. gururunu kırar, medyada aşağılar. semtindeki saygısı azalmış hakkında korkak söylemleri çıkmıştır. bunlar micki de gaza getirir. bunun üzerine karısının hamile haliyle bir pet shop dükkanında kum mama taşımak zorunda kalması da eklenince dövüşmeye karar verir. adrian herşeye rağmen dövüşmesini istemez ve evde huzursuzluk vardır. rockynin aklı adrianda olunca verimli şekilde antreman yapamamaktadır. yoğun tempoya dayanamayan adrian hastaneye kaldırılır, erken doğumla rockye bir erkek çocuk verir fakat komaya girer. yaklaşık bir haftada hastanede geçtikten sonra adrian kendine gelir. rocky de apollodan vazgeçtiğini söyleyecekken adrian benim için kazan diye fena bir gaz verir ki anında çalışmalara başlarlar.
rockynin hayatını asıl değişterecek dövüş başlar. 15. roundun sonlarına doğru ikisinin de mecali kalmamıştır ve rocky son yumruğu vurur, ikisi birden yere yıkılır. tam son saniyede rock ayağa kalkmayı başarır ve yeni dünya şampiyon olur.
rocky ııı :
rocky artık oyunun zirvesindedir ve herkesi çam gibi devirmektedir. emekli olmaya karar verdiğini açıklar.antreman olsun diye hergün tırmandığı merdivenlerin tepesine heykeli bile dikilir. fakat clubber lang diye bir adam çıkar rockye meydan okur, sahte dövüşler yaptığını iddia eder. aslında böyle birşey vardır. mick rockyi çok güçlü rakiplerden gizler ve bunu itiraf eder. rockyde herzamanki kararlılıkla dövüş ister. fakat dövüşü ciddiye almaz dalgasına bakar. sonunda da dayağı yer aşağıya oturur. dövüşten önce kalp krizi geçiren mick de rahmetli olmuştur.
rockyde ne özgüven ne de cesaret kalmışken şovmen apollo çıkar piyasaya yine yapar yapacağını. rockyi gaza getirir allar pullar doldurur götürür. ama cesareti bir kere kırılmıştır rockynin. bunu da karısı düzeltir. adrianın bir cümlesi rockyi eski haline sokar ve rocky ortalığı dağıtır. altın kemerini geri alır.
rocky ıv :
bu bölümde rus federasyonu resmi olarak müsabakalara katılma hakkı alır. ve ıvan drago adında bir yarma boksör insan üstü gücüyle amerikaya gelip gövde gösterisi yapar. apollo yine zıplar yerinden kimmiş neymiş nasılmış demeden i'm the best tripleriyle meydan okur. basın toplantısında kavga çıkarır rusları aşağılar. maç günü öyle bir şovla çıkar ki sahneye akıllara zarardır. james brown bile living in america söylemiştir.
maç başlar apollo 10 15 kadar yumruk atar rusun burnu bile kanamaz. fakat gardını koruyamayıp rustan 10 15 yumruk yediğinde yere yıkılır ve ölür. rockynin gözünde herşey netleşir. apolloya neden istiyorsun sorusunu sorduğunda dövüş bitince anlayacaksın cevabını almıştır ve bittiğinde anlar.
rocky de meydan okur. hemde maç rusyada yapılır. karısı karşı çıkar ve rockye başaramazsın der. ama rocky dinlemez venasıl rock olduğunu orada şu cümlelerle özetler.
kazanamayabilirim. yapmam gereken elindekilerin hepsini almaktır. ama beni yenmesi için öldürmesi gerekecek. beni öldürmek içinse karşımda duracak yüreği olmalı. bunu yapabilmek içinse kendisinin de ölmeyi istemesi gerek. bunu yapabilirmi bilmiyorum...
rusyaya gider.orada gayet doğal ortamlarda kütük kar dağ vs.vs.çalışır. artık son techizat çalışan dragoyu ne dopingleri ne de insan üstü kasları kurtarabilir. hele ki karısıda rusyaya gelip her ne olursa olsun seninleyim derse...
ve maç başlar. rocky son roundda yener. ayrıca ilk başta kendisine düşman olan seyirciler desteklemeye başlar.
rocky v :
burada ring yok gong yok maç yok nakavt yok. burada yaşamın gerçekleri var.
muhasebecisinin düdüklemesi üzerine rocky ve ailesi eski yaşamına geri dönmek zorunda kalır. elinde hiçbirşey kalmaz. tam o sırada bir serseri rockye musallat olur beni çalıştır diye. tommy gun ismindeki bu genci en başta reddeden daha sonra deneyen ve bi cevher gören rocky yetiştirmeyi kabul eder. fakat bu arada öz oğlunu unutur. oğlu serseri olur ve en sonunda tommyde rockyi pahalı arabalara karı kız ortamına satar, bazı simsarların eline düşer.
bu adamlar tommyi rocky ile dövüştürüp rant elde etmek isterler. çocuk da ister çünkü düzmece bir maçla şampiyon olmuştur ve basın dahil herkes hey gidi günler rocky gibi bir şampiyon emekli oldu yerine gelene bakın, sen rockynin tırnağı olamazsın demektedir. fakat beyinden zarar gören rocky hayatta dövüşmek istemez ve bu çocuğu boşverip ailesini geri kazanır.
rocky satış yemesine rağmen televizyonda tommynin maçlarını en az onun kadar heyecanla izler. ama rockynin sabrı arkadaşlarıyla takıldığı bar, kafe, bilardo salonu karması mekanın önğne gelip rockye sen nesinki bana hiçbirşey katmadın seni devireceğim saygı istiyorum demesiyle taşar. rock yine ulen veletle velet olunmaz siktir et der eve dönerken tommynin kayınbiraderi paulieye attığı yumruk sabırları taşırır. işte rocky burada delirir. tommye hey neden gelip bana öyle vurmuyorsun der. tabii ki simsarlar karşı çıkar hayır ringde olur burada olmaz diye falan ama gözü dönen rocky 3 yumrukta yere serer. tommy zar zor ayağa kalkıp rockynin üzerine çullanır.ama bir 3 yumruk daha yer nereden geldiğini anlamaz derken rocknin beyni yine ters düz olur ve tommy rockyi devirir. o an rocky iyice delilenip tommyi bir temiz döver.tommyi iki kişi taşıyıp oradan uzaklaştırır.
tam seri burada biter derken güzel bir haber gelir.rocky vı yolda..fakat burada rocky dövüşürse artık işin cılkı çıkar.çünkü 2-3 ve 4 te emekli oldum ya da sağlıktan dolayı dövüşmüyorum deyip maça çıkar rocky.ve tam 5 te artık bitti tatlım deyipte paraya çok ihtiyaçları olmasına rağmen karısını kırmayan bırakan rocky tekrar başlarsa hiç yakışık almaz.
bence antrenör falan olacak.heyecanla bekliyoruz...
(bkz: rocky balboa)
(bkz: apollo creed)
(bkz: clubber lang)
(bkz: ivan drago)
(bkz: tommy gun)
(bkz: mason dixon) (rocky vi da)
ve beklenen film çıktı biraz gaz biraz duygusallık biraz hayalkırıklığına uğrattı beni..
rocky vı:
rocky artık iyice yaşlanmış ağzı yüzü yamulmuş bir adam olmuştur.en son filmde gitti philadelphia'da mütevazi bir hayat sürmeye devam etmektedir..bu geçen süre içerisinde karısı adrian ve köpeği butkus ölmüş oğlu ve su kaplumbağaları büyümüştür. rocky kendine adrian adında bir lokanta açmıştır. filmin başı rock ile karısının ilk buluştukları günün yıldönümüdür.rocky sabah mezarına gider oradan çıkar buluştuklarında gezdikleri heryeri kayınbiraderi paulie ile gezer. fakat paulie rockynin bu hayatta kopmuş yaşamından şikayetçidir.orada bir tartışma yaşarlar rockye geçmişle yaşama herşey paröalanıyor kendine gel hede hödö çeker..rockynin biraz işine yarar bu.bu sırada oğlu rockden uzak durmaktadır çünkü herkes ona o soyadı taşıdırğı için saygı göstermektedir.o da hırs yapmış kendi ismiyle başarılı olmak için deli gibi çalışmakta babasını boşlamakta ondan uzak durmaktadır.
bu sırada o günün şampiyonu mason dixon zayıf çelimsiz bu mu len şampiyon dedirtecek gibi görünsede 30 maçta 30 knock out almıştır ve rakiplerini feci haşat etmektedir.acımasızlığından dolayı kendi hayranları bile onu desteklemez olmuştur. televizyonlar gaza gelir ve rocky olsa döverdi işte rockymi dixonmu şeklinde yaygaralar çıkarmaya başlamışlardır. rockyde günlerini lokantasına müşterilere hikayeler anlatarak işleriyle ilgilenerek geçirmektedir.
paulie ile yaşadığı gerginliğin gecesi gençken takıldığı bara gider..orada çocıukken öğütler verdiği kızı görür.kızın oğluyla tanışır.aralarında güzel bir dostluk başlar. rocky önce oğluna sonra o kıza iş verir. bu sırada paulie de eski çalıştığı et deposunda iş bulur. fakat rocky bir an eskidiğini unutulduğunu hisseder..birşeyler yapmak ister. tekrar dövüşmek ama küçük dövüşler yapmak ister. fakat lisans alamaz. sonra da orada tansiyon biraz yükselir ve benim yapmak istediğimi engelleyemezsiniz nutuğundan sonra lisansı kapatır..para peşinde ve dixonun gelmiş geçmiş en iyi olduğunu ispat etmek isteyen simsarlar roky ile dixonu karşı karşıya getirmek isterler. önce rockynin yanına gelip para kazanırsın saygınlığını kazanırsın dixon seni incitmez derler..rocky içinden gaza gelir ne demek incitmez gibi..ve deli gibi çalışmaya başlar.ama vücudu hantallaşmıştır.rocky yaşlandığının farkındadır ve karşıdakinden yumruk yiyerek adamı yorma gibi kendi icadı taktiğin bu yaşta olmayacağını biliyordur. ve eski apollo ve kendinin koçunun da önerisi üzerine yumruklarını güçlendirir.sadece yumruk çalışır..ve baya da iyi olur. dixon dövüğşmeyi istemiyordur beni tek elle yenebileceğim bir adamla dövüştüremezsiniz falan der. fakat bir şekilde onu da ikna ederler.dövüş öncesi seyirciler basın toplantısında kızdırırlar dixonu ve hırslanır.
bu sırada oğluyla rockynin arasında garip diyaloglar olur.oğlu senin yüzünden başarılı olamadım demeye getiren laflar sarfeder.fakat rocky istersen başarırsın sorumluluk yüklemek korkakların işidir falan der.oığlunun kafaya bazı şeyler orada dank eder.işi bırakır sabah babasıyla annesinin mezarında karşılaşır.ve işi bıraktım senin yanında olacağım bu dövüşte der. o sırada paulie de kovulmuştur.
dövüş geldiğinde dövüşten önce rockynin yanına gelir ve istersen bak seni incitmeyeyim saygı göstereyim der.rocky buna gülümser ve oğluna korktuğu için yapıyor der.dövüş başlar.bu sefer beklenmeyen 3 şey vardır. öncelikle rocky bu sefer ağzı burnu dağılana kadar dayak yiyip sonradan açılmaz. ikincisi savunma yapmadan kum torbası gibi çeneye yumruklar yiyerek adamı yormaz.dövüş ilerler dixon şaşkındır rocyken böyle bir performans beklememektedir. dixon elini incitir ve performansı düşer bu sırada güzel bir dövüş olur.knock out olmaz.dövüş biter. rocky zaten istediğini yapmıştır ayakta kalmıştır. kazanın kim olduğunu dinlemez bile..çünkü önemli değildir.kazanan az bir farkla dixondur.rocky dixona sen iyi bir dövüşçüsün cesursun falan der.sarılırlar dostluk havası olur. üçüncü beklenmeyen şey işte rocky'nin yenilmesidir..
bu filmin en güzel yanı harbiden 30 sene geçmiş olduğunu iyi yansıtabilmişlerdir.fakat biraz daha üzerine düşerek daha iyi bir film çıkarmalarını tahmin ederdim. aslında rocky koç olmalıydı ve en az rocky ı kadar heyecanlı bir film çıkmalıydı..neyse sağlık olsun diyelim..
edit: serinin ilk bei filmi rocky adı adında olarak çıkmıtır..fakat altıncı filmin tam adı rocky balboa christmas ' tır.
boks maçlarında gard almanın gereksiz olduğunu bize gösteren film. "lan insan bir kere olsun yüzünü korur yoksa çernobil faciasından çıkmış gibi olur suratın tabiki. adam yiyiyor yiyiyor yumrukları sonra da adrian diye bağırıyor, kadın seni ne yapsın. ılk filmde adrian maçı izliyor canlı olarak sonra da zorla da olsa çıkıyor öpüyor rockyi o haliyle. ikinci filmde dersini alıyor maçı tvden izliyor yine öpmek zorunda kalmamak için (bu adrian zeki kadın)" diye düşündürür insanı.
sinemada fragmanını gördüğümde hsssttr oleeey diye tepki verdiğim akabindede herkesin bana dönüp baktığı ama hiç utanmadığım çocukluğumun vazgeçilmez filmi.
rocky hastası olduğu nickinden belli olan yazar. bir de i will remember süper şarkı deyip toto türkiyede daha bilinse süper olur demiş beni benden almıştır. rocky ve toto seven adam adamımdır. e zaten daha ne olsundur. * hele bir de güzel makarna yapıyorsa müthiştir derim yani.
son filmde sonunda yenilen ama 50 li yaşlarda olmasına rağmen nakavt edilemeyen film kahramanı aygır şahsiyet.
bi zamanlar izleyipte sağı solu yumrukladığım boksör olmaya niyetlendiğim ancak bi kavgada yediğim sağlam bi sağ kroşeden sonra fikrimi tamamen değiştirip hastrn lan yemeyin beni dediğim film serisi.ama yinede rambodan daha mantıklıdır.