robert downey jr   

adana çık aradan

1. ally mcbealin larrysi
    kendisi uzun süre eroin batağında sürünmüş sesi de oldukça güzel olan stingle yaptığı düeti* büyüleyen zat
    (ascella, 17.04.2004 16:25 ~ 17:20)

2. yıllar önceki only you adlı filmde oynamış, ally seyircilerinin gözünün bi yerden ısırmasına sebebiyet vermiştir
    (bınar, 17.04.2004 17:11)
  3. filmografisinde natural born killers da bulunur
    (greeen, 17.04.2004 17:17)
  4. en son gothikada gözükmüş olan altın küre ödüllü oyuncu
    (ascella, 31.05.2004 18:31)
  5. bir dönem sarah jessica parker la birlikte olan kişi.ayrıca elton john un i want love klibinde de izleyebilirsiniz kendisini.
    (toshiba, 02.10.2005 13:07)
  6. oyunculuğuna saygı duyulması gereken kişidir. ayrıca çıkardığı "the futurist" albümüyle etkileyici sesini, piyanosunu, derin sözlerini herkesle paylaşan, bütünüyle sanatçı denebilecek ender insanlardan biridir. oscar adayı olduğu chaplin filminden smile adlı muhteşem şarkıyı da albüme alarak kulaklarda derin izler bırakmıştır.
    (libra, 02.12.2005 01:18)
  7. (bkz: chaplin)
    (kusmuk, 13.07.2006 01:10)
  8. muhteşem bir yetenek, inanılmaz bir oyunculuk, tam bir karizma...
    (haşmet asilkan, 13.07.2006 01:24)
  9. zamanında ally ve larry'nin ayrı düşmesine sebebiyet veren odur, zira uyuşturucu belasından başını kurtaramadığı için dizinin kadrosundan çıkarılmıştır. fakat kendisini bir daha göremeyeceğimize hükmetmiş öyle beklerken, kiss kiss bang bang, good night and good luck, a guide to recognizing your saints gibi filmlerde izleme şerefine eriştik, çok heyecanlandık, umduk ki nice filmlerde yine görürüz güzel yüzünü.
    (pia perfectio, 01.02.2007 00:27)
  10. oscar töreninde geçmişteki madde bağımlılıklarını tiye alacak kadar kendine güvenen bir insandır. evet geçmişini kabul etmektedir ve aynı hataya düşmeyeceğini düşünmektedir. özellikle o karizmatik rengarenk gözlüklerinin hastasıyım. gelse bir kere de ally yerine bana every breath you take'i söylesene, kendisine sözlük şifremi bile veririm şerefsizim.

(bkz: a scanner darkly)
    (ascella, 01.03.2007 13:57)
  11. robert downey jr. 4 nisan 1965 new york doğumlu bir aktör. 1992 yılında çevirdiği chaplin filmiyle akademi'ye aday olmuş ama akademi uzun süredir görmezden geldiği al pacino'ya tam da bu yıl ödül vermeye kalkıştığı için oscar alamamıştır. çalkantılı bir hayat yaşamış, uyuşturu alkol vs. bir hayli içeri girip çıkmış, sonunda gothika filminin yönetmeniyle evlenip aile babası olmuştur.
    underground filmci babasıyla adı aynı olduğu için, adının sonunda jr. ifadesi bulunan hiç büyümeyen aktör.
    (serpico, 24.04.2007 20:33 ~ 20:33)
  12. (bkz: kızların efendi adam yerine piç adam tercihi)*
    (jack, 27.05.2007 00:23)
  13. kısaca tapılası, içine düşülesi, hayaller kurulası
    (sui generis, 27.05.2007 00:50)
  14. (bkz: in dreams)
    (dirtypain, 27.05.2007 00:52)
  15. bir çok caz standardını yorumlamış güzel insan
    (dixi, 27.05.2007 01:13)
  16. tropic thunder isimli filmde siyahi bir amerikan askerini oynayacak olan aktör. binbir surat.

http://www.imdb.com/...
    (nietzsche der kopfschmerzer, 20.04.2008 13:43)
  17. 2 mayıs 2008 tarihinde gösterime girecek olan iron man filminin başrol oyuncusudur, tony stark'ıdır. birçok insan tony stark rolü ile kendisini ilk başta ilişkilendirememiş de olsa, filmin fragmanlarından anlaşıldığı kadarıyla bu rolü* robert downey jr.'dan başka kim oynarsa oynasın yavan kalacağı fikrinde birleşmişlerdir.
    (strutter, 20.04.2008 14:03)
  18. yaşlı teyzelerimiz bile kendisi hakkında"sesine, vücuduna kurban" demiştir. ben de "saldırmak istiyorum" dedim, gitti.
    (orchidaceae, 09.05.2008 21:35)
  19. ben böyle bir varlık görmedim duymadım. adını duyduğum anda kalbim hızla atmaya başlıyor, gördüğüm anda ise nefesim kesiliyor, biyolojim bozuluyor.

oyunculuğundaki başarısını anlatıp da entel ayakları yapamıycam vallahi adam allah gibi zira.
    (betty blue, 26.05.2008 01:41)
  20. the futurist adlı bir albümü de bulunmaktadır.

http://www.robertdowneyjrmusic.com/
    (mabel, 08.06.2008 17:48)
  21. kendisi 4 nisan 1965 yılında hayata gözlerini benim için açmıştır. aktör olan annesi ve yönetmen olan babası saysinde kendisini film dünyasına ve müziğe adayan robert santa monica lisesine gitmiştir. babası robert downey sr. 'ın yaşam tarzından ve filmlerinden daha küçük yaşta etkilenen robert ilk defa 1970 yılında 5 yaşındayken babasının "pound" adlı filminde bir köpeği canlandırarak bu dünyaya girmiştir. 73-75 yılları arasında ise londra'da yaşarken "perry house school" adlı bale okuluna gitmiştir. ancak sanıldığı gibi bu okul sadece bale değil, şan eğitimi, diksiyon, dans ve davranış eğitimi de vermektedir. böylelikle robert bir yıl içerisinde (1976) sevimli bir centilmen olmayı daha ufacık bir çocukken öğrenmiştir. çık şurada iki kuğu gölü balesi yap deseniz, hiç tereddüt etmeden çıkar parmak uçlarına; birleştirir kollarını yukarıda, topaç gibi döner.
    1977 yılında, annesi ve babası boşanan robert annesi ile new york'a taşınır. kendisi bunun her zaman iyi bir şey olduğunu söyler, şayet "babam bana daha 8 yaşındayken ot ikram etmişti" diyen bir adamın babasından ayrılmasını ben de saçma bulmam. babası california'ya ablası allison'la taşındığında annesiyle kalmayı tercih eder ancak bir sene sonra babasının yanına gider.
    ancak daha liseyi bile bitirmeden babasının onayıyla new york'a geri dönen robert ve kız kardeşi allison annesiyle pek fazla iletişim durumunda olmaz. bunun üzerine kız kardeşine göz kulak olmak için sabahları ayakkabı mağazasında çalışan robert geceleri manhattan'ın gece kulüplerinden geçilmez yeri olan 'soho'da canlı mankenlik yapar. yani o kadar taş ki kendisini vitrinlerde sergiliyorlar.
    daha sonra bir şekilde broadway'de iş bulabilmiş robert fraternity adında bir oyunda rol alır(1982). filmlerden gördüğümüz ultra-mega zengin yetenek avcılarından biri bu genç yakışıklı taş mükemmel (uyuşturucu bağımlısı) çocuğu keşfeder ve bir film denemesi için onu los angeles'a çağırır.
    firstborn adlı filmin çekimleri sırasında sarah jessica parker'a çıkma teklif eden robert 8 hafta sonra sarah'yla yaşamak için new york'a geri döner. "8 hafta olmasının sebebi de film çekimlerinin geç bitmesiydi, yoksa erken dönerdim" der robert bu durum için. kendisine üst üste film teklifleri yağan robert downey ayrıca danny elfman' ın da yıldızının parladığı weird science filminde anthony michael hall'la tanışır ve michael kendisine "saturday night live"da bir iş bulur. sadece bir sezon burada kalır. bir süre sonra robert'a hiç olmadığı kadar film teklifi yağar, yetenekli isimler kendisini keşfeder, ve "less than zero" adlı filmde kokain bağımlısı bir genci oynar. hollywood'daki eleştirmenler tarafından çok tutulan bu film için robert "karakteri canlandırmak hiç de zor değildi." der. ve daha sonra richard attenborough tarafından chaplin'i oynaması için çağırılır. robert downey jr.'ın yanında dustin hoffman, robin williams ve billy christal gibi ünlü isimler de çağırılır. ancak bu hayvan herif jüri karşısında nasıl bir performans sergilediyse artık, nasıl bir taklit yeteneğine sahipse, (bilemeyeceğiz) gider ve o kadar insanın önüne geçerek chaplin'i oynamaya hak kazanır. zaten yükselişe geçmiş olan robert downey jr, inanılmaz bir performansla insanların ağzını açık bırakır, üstüne üstlük o filmdeki performansı dolayısıyla bir sürü ödül alır ve akademi ödülü * adayı olur. ancak benim görüşümde akademi çoğu zaman kime ne ödülü vereceğini şaşıran bir grup insandan oluşmuştur. bir aktörün/aktrisin filmdeki performansı ne kadar iyi olursa olsun, daha büyük yapımlarda oynayan başka bir oyuncu çoğunlukla ödülü alır. o sene de akademinin kaç kez aday olmasına rağmen oscarı alamayan al pacino'ya ödülü veresi tutar, ve o güzelim performans heba olur. o seneki oscar ödüllerinde al pacino'nun surat ifadesini görmelisiniz. ağzını yüzünü dağıtasım geliyor arada.
    bu sırada (1991) robert downey sarah jessica parker'dan 7 yıl sonra ayrılır. 1992 yılında 42 gündür çıktığı deborah falconer'la evlenir ve 1993 yılında indio adında bir oğlu olur. anthony michael hall da vaftiz babası olur.
    bu arada tam 7 yıllık bir uçurum var. bunun sebebini daha sonra açıklayacağım, bizi izlemeye/okumaya devam edin.
    2000 yılında ally mcbeal'ın bir sezonunda oynamak için imza atar ve 2001 yılında ise 8 bölüm daha oynaması için tekrar imza el sıkışma/tokalaşma triplerine girer. ancak daha sonra filmin yönetmeni kendisini kovar.
    2003 yılında gothika filminin yapımcısı suzan levin'le çıkmaya başlar. ve 30. doğum gününden bir kaç gün önce kendisine evlenme teklif eder. (eski karısı deborah falconer'la ne zaman ayrıldığı hakkında bir bilgim yok) kendisi bu kadar kısa zamanda evlilik teklifleriyle insanların ilgisini çekmiş olacak ki robert downey bunun için şöyle der:"ı figured ı kind of wanted to get her while she was still in her 20s" ancak 2005 yılında evlenirler.
    2003 yılından bu zamana kadar bir sürü güzel yapıma imza atmış olan robert downey jr.'ın 2004 yılında the futurist adında güzel mi güzel bir albümü çıkar. kendisi bu albümün klavye ve piyanolarını kaydetmiştir. söyleyen de kendisidir. ayrıca aynı sene içerisinde sony robert'a ait resmi bir websitesi açar. yine aynı sene içinde msn'den kendisiyle konuşanlar olmuştur(robert msn var mı?).
    gerisi aynı zırva, 2007 yılında 100 milyon dolardan yüksek bütçeli bir film olan iron man'in tony stark'ı olur, ayrıca saçını sarıya boyatarak hayranlarını şaşırtmıştır. tabi laf olsun diye değil, 2008 ağustosunda çıkacak olan tropic thunder adlı komedi filmi için.
    robert downey jr.'ı bir bakıma johnny depp'e benzetirim ben. johnny depp nasıl oldu da captain jack sparrow'a hayat verdi, robert downey de tony stark'a öyle hayat verdi. ikisi de yükselebildiği kadar yükseldi. kimse bana "johnny depp eskiden de iyi bir aktördü" demesin. kötüydü demedim. johnny depp jack sparrow olmasaydı bu kadar sevilir miydi?

bir de "fact or fiction?" bölümü olsun istedim. burada gerçi fiction olan bir şey yok yane. it's metallica yane. ayrıca 1993-2000 arasında ne yaptığı hakkında küçük fikirler sahibi olabilirsiniz:

+peter o'toole en sevdiği aktördür.
    +ağustos 1996'da göz altına alındı, ekim 1997'de hapisten çıktı.
    +1996 yılında kamyonetinde eroin, dolu bir silah ve ot bulunduğu için mahkemeye çıktı. ilk kez mahkemeye çıkan r+obert 31 yaşındaymış o sıralar.
    +robert yerine 'bob' diyenler de olurmuş.
    +boyu 1,75.
    +öğlen 13,10'da doğmuştur.
    +180 gün hapiste kaldı.
    +o rehab senin, bu rehab benim, dolaştı durdu sürekli. cezaları uyuşturucu ve marijuana kullanımına devam ettiği için uzadı da uzadı.
    +çok sarhoş ve uyuşturucunun etkisinde olduğu bir gece evi sandığı yerde çocuk odasında uyuyakalır. burası normalde komşusunun evidir. bu yüzden de mahkemeye çıkar, yine yargılanır. hapse girer, yine rehabilitasyon merkezlerinde çürür.
    +ally mcbeal'ın yönetmeni robert downey jr.'ı uyuşturucu yüzünden tutuklandığı için kovar.
    +palm springs adı verilen yerde kendisinde haber alınamadığı için her yerde aranır durur. otel odasında kendinden geçmiş halde bulunur. yanında kokain ve metafetaminlerle bulunur. bunun üzerine geceyi hapiste geçirir, polislere bir iki şaklabanlık yaptıktan sonra 15,000$ vererek çıkar gider. yine bir rehabilitasyon tribine girer.
    +2001 yılında 3 yıl hapis cezası verilir, ama yatmaz.
    +anthony richard hall'la (moby) çok iyi arkadaşlardır. robert'ın oğlunun vaftiz babasıdır.
    +chris penn'in cenazesinde bulunmuştur.
    +susan downey'le (susan levin) evlenirken billy idol ve sting şarkı söylemişler. vay anasını. zengin adamın hali başka.
    +eltın con'un "i want love" adlı klibinde de oynadı.
    +uyuşturucu bağımlılığından kurtulduktan sonra "sigarayı bıraktım", sigaradan sonra "kahveyi bıraktım. allah huzuruna çıkıyorum" geyikleriyle insanları mala çevirmiştir. bence de en kötü yanı budur. kahveyi niye bırakıyorsun arkadaş anlamadım ki?

quotes bölümü de yapayım dedim. çok hoş oldu. ama türkçe çeviri yapamayaak kadar üşengecim. kopi peyst.

+now i'm doing everything i really wanted to do 10 or 15 years ago, but i just didn't have the maturity, for lack of a better word, to kinda put it all together. (2006)
    +they say an optimist believes the future's uncertain and that a pessimist is always right but derives no satisfaction from it. it's my duty to be an optimist, but the pessimist has more information. (2006)
    +i'm not a poster boy for good behavior and recovery in hollywood. i'm just a guy who knows he has a lot to be grateful for. (2008)
    i+ know very little about acting. i'm just an incredibly gifted faker. (1999)
    +it was so nice to go into this fake courtroom [on ally mcbeal]. i immediately went up into the judge's chair. nice view. a preferable perspective.(2001)
    +gratitude is the order of the day. make that gratitude and humility and acceptance. (2005)
    +i wouldn't recommend my path to anyone - except the most daring and ignorant - but i've never been in a better position than i am now. and i think, in a way, it's because i'm definitely road-tested. i'm like a volvo. still on the road.
    +i love peter o'toole, because he expresses a self-assurance in his sexuality without having to lay an organ on anyone. (1997)
    +"i'm allergic to alcohol and narcotics. i break out in handcuffs."(1999)

ve benim favorimdir aşağıdaki. üşenmedim türkçeye çevirdim.
    +"herkesin görüşleri, sevdiği ve hakkında aşırı derecede obsesif olduğu insanlar vardır. tek sebebi o kişinin hayat verdiği, etkilediği insanları görüp onun gibi olma isteğidir. ben her zaman kendimden etkilendim, etkilediğim insanları görerek kendim gibi olmak istedim. artık bunu uygulayan az insan var."

kendisine ulaşmak istiyorsanız:

publicist
    robert downey, jr.
    rogers & cowanpacific design center
    8687 melrose avenue, 7th floor
    los angeles,
    ca 90069
    united states

talent agency
    robert downey, jr.
    creative artists agency
    (caa) 2000 avenue of the stars
    los angeles,
    ca 90067
    united states

"robert downey jr obsessive compusive disorder" kuşağı sona erdi. iyi günler diliyorum.
    (orchidaceae, 10.06.2008 14:35)
  22. iron man filminde tony stark karakterine cuk oturmuş sanki tony stark kendisiymiş gibi benimsediğim, sevdiğim bağrıma bastığım aktördür. hakikaten filmi seyrettikten sonra anladım ki o olmasa, tony stark ı oynayacak muhtemel isimlerden aklıma gelen her aktör sırıtırmış. öyle işte. süper şahane olmuş beni benden almış bir casting işidir kanımca.
    (ad hoc, 10.06.2008 14:52 ~ 14:56)
  23. (bkz: hayatındaki azizleri keşfetme kılavuzu)
    (kadın giyinmiş zaman, 10.07.2008 12:41)
  24. yanına yaklaşabilir mi bilmem ama ben bu adamı izlerken sanki al pacino'yu izliyorum ve bu kesinlikle keyif veriyor.
    (manha de carnival, 12.08.2008 19:40)