italya'nın kuzey bölgelerine has pilav. bir sürü çeşidi vardır ve yapımı emek ister. daha çok yine kuzey italya'ya has
parmesan peyniri ile yapılır. sıradan bir lokantada hakikisini yemek pek mümkün değildir. en iyisi italyan bir hatunun elinden yemektir.
italyan pilavıdır,porçini mantarlı olanı pek bir lezzetli olur.yalnız bizim pilava benzemez biraz sulu lapa halindedir.bu görüntü pek iştah açıcı olmasada tadı güzeldir.deniz mahsüllü,baharatlı ve daha pek çok çeşidi vardır.
içişleri bakanı
osman güneş'in katıldığı yemek davetinde risotto istedikten sonra yemeğin şarapla yapıldığını öğrenmesinin ardından "utanmıyor musunuz? bana alkollü yemek verdiniz, bu ne rezalettir!" diyerek fırlattığı ardından da "durduk yerde bana
haram yedirtiniz!" diyerek masayı terk etmesine neden olan; bu olayın ardından masadaki herkesin yemeği bırakması, ancak muğla valisi temel koçaklar'ın yemeye devam etmesi nedeniyle görevinden olmasına neden olduğu iddia edilen, son günlerin en meşhur, olay olmuş ve sansayonel italyan yemeğidir.
zekeriya beyaz'ın hakkında caiz'dir diye laf ettiği pilav.
güzel bir italyan pilavı olmasının yanı sıra 1997 çıkışlı bir
fluke albümü. en başarılı fluke şarkısı
atom bomb bu albümdendir.
alkol oranı %8 (hacmen)
olur mu lan! bu yemek pişirilirken buharleşır gider o.
italyanlar yapınca adı risotto olan,restaurantlarda kıçımıza kazık gibi hesaplar sokularak tadılan evde yapsak evin babasının ''ne ulan bu lapa olmuş pilav,kaldırın lan gözüm görmesin zeytin ekmek yicem''demesini sağlayabilecek pilavımsı garip bir yemek.işim olmaz kardeşim risottoyla falan yaparım ben tavuk suyuna şehriyeli pilavımı aynen dalarım tencereye bodoslama.elin italyanı içli pilav yiyiyor mu ki ben risotto yiyeyim.
ilahiyatçılara göre alkol;yemekte kullanılan şarap,kimyasal değişikliğe uğramışsaona içki denmez.şarabın sarhoş edici vasfı kalmazsa haram olmaz.
edit:başka derdimiz kalmadı yemeğe katılan şarap haram mı değil mi onu tartışıyoruz!
kocaman taneli pirinçlerden yapacan onu. anne yemeği yapar gibi soğanı kavurcan pembeleşmeye yakın salacan pirinci. bulayacan yağa. her bir pirinç tanesinin her bir yerine yağ değdirecen. akabinde suyunu vericen. bunun suyu genellikle et suyu ve şarap karışımı olur. ama tavuk bulyon ve sirke de iş görür, aç bırakmaz adamı. suyu azar azar ekleyip bol bol karıştırın. güzelcene bi çeksin suyunu, pirinçler kıvama gelsin. çok az sulu kalsın. servise hazırdır.
özetle risotto denen yemek bu kadardır. gerisi sadece teferruattır. yalnız bu italyan pilavı, temcit pilavı değil. ısıtıp ısıtıp yemeye gelmez derler. tadı kaçıyormuş. yiyin gari. bırakmayın tencerede.
yapılışı pilava göre çok daha kolay olan italyan yemeği. kıvamını ayarlamanın püf noktası ise pirinci yıkamadan kullanmaktır.
efendim ilk önce risotto pirinci temin edilir. ama bu pirinç tuzlu ve kaynar suda bekletilmeden kullanılacaktır aman bunu unutmayın. ardından tenceremize her bir su bardağı pirinç için iki su bardağı soğuk su konulur ve oniki dakika boyunca kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılır. baktınız ki lapa pilav kıvamına geldi bilin ki risottonuz oldu, daha sonra bir yemek kaşığı tercihen tereyağı eklenir ve yağ iyice eriyene kadar karıştırılır. bu sade risotto içindi eğer başka birşey eklemek isterseniz (örneğin mantar) onu da bu aşamada yapabilirsiniz. şimdi diyceksiniz ki hani bunun şarap kısmı onu bilmiyorum, ben bana anlatan italyan kızın yalancısıyım, ama benim tahminimce en başta birazcık şarap ekliyorlardır heralde. tabaklara servis ederken üzerine parmesan peyniri dökerseniz tadından yenmez. hatta safranlı risotto pirinci bulabilirseniz onu denemenizi şiddetle öneririm. ( italyaya giden eşe dosta sipariş edin bence, gerçekten denemeye değer. )
yanlışlıkla bizim yeni gelinler yapar aslında , pilavın tane tane olmayanıda denilebilir, çamurumsu kıvamda olursa pek bir lezzetli oluyormuş.
hadi len çamur gibi pilav mı olur
ibine.