günlerdir başından kalkamadığımız,tüm yurdu kasıp kavuran gerçek zamanlı strateji oyunu.
nükleer bomba olayı olayın biraz içine etmiş ama genel olarak hastalık derecesine varan bağımlılık yaratan bir oyun.
bir adam ürettiğimde 3 tane adam çıkıyor. bunlardan bir ordu kurduğumda gözüm doyuyor.devasa kalabalık ordular kurmaya elverişliliği takdire şayan. lakin olraı ip gibi dizmesi biraz absürd oluyor.
ağ üzerinde oynaması çok zevki olan ve "nası koydum atomu" tarzı arkadaşlar arası gıcık etme olaylarına açık oyun.
savunma mekanizmaları çok eksik olduğu için "oyunu hızlı gelişen kazanır" denilebilecek; savunmaya yardımcı olsun diye eklenmiş olan "gavur ellerde can azalması" olayı oyunu abzürdleştirse de ayrı bir hava verdiği inkar edilemeyecek oyun..
bu oyunla birlikte microsoft yeni bir olay getirmektedir oyununa: dünya hakimiyeti
oyunun normal, ilerlemeli bölümünde dünya haritası üzerinde dostluk-düşmanlık kavramlarının olduğu bir strateji ile dünyayı ele geçirmeye çalışıyorsunuz ki çok zevklidir lakin sınırlı bir hamle sayınız vardır ve bu pek hoşa gitmez.
dillere destan bir diplomasiyle asgari sayıdaki devletle savaşa girerek de kazanabileceğiniz bir oyun. ama size savaş açan o bir devlet her zaman oluyor. sürekli rüşvet yedirmek de güce gidiyor. hüleeaayn diyip dalıyorsunuz hamuğa koyuyorsunuz hasmınızın.
sıkılmadan saatlerce oynanabilecek oyun. her milletin kendine özgü bir özelliği vardır. mesela çinlilerde vatandaş yapmak için hiç beklemezsiniz, zart diye çıkar. yunanlılar filozofi alanında gelişmiştir. severek oynuyoruz.
strateji oyunu severler için yüksek derecede bağımlılık yarattığı tespit edilmiş olan oyun.kesinlikle başlanmaması başlanmışsa da kronikleşmeden brakılması tavsiye edilir.oldukça gerçekçi olan oyunun thrones and patriots sürümü daha bir güzeldir.bu sürümde en sevdiğim taraf soğuk savaş senaryosu olup bir ara günlerce sabah 10da internet kafeye gidip akşam 6da dönmeme sebep olmuştur.
bitirmek için ülkeleri fethederek dünyanın büyük bir kısmını ele geçirmeniz gereken oyun.age of empires'in yeni çağa uyarlanmış hali. ilk çağda okçular, mızraklılar ile savaşırken son çağda tank, atom bombası, helikopter, uçak, denizaltı gibi teknolojik araçların kullanabiliyorsunuz.
age of empires serisinin papucunu dama attığını düşündüğüm oyun.
oyun modern çağa geçinceye kadar güzel. tank,uçak üretilmeye başlandığı zaman mertlik bozuluyor. bu oyunu neredeyse bin kez oynamışımdır ama modern çağı kapatarak.
birde casus kadınlar var ki bu oyunun en olumsuz şeyidir kendileri. sen üret, casus gelsin iki cilve yapsın çalsın senin yeniçerilerini. bu casusları tespit edebilmek için ne kadar gözcü kulesi dikersen dik, gözcü kulelerinin kapsama alanı dışına çıktığında kendi yeniçerilerinin birer birer düşmana dönüştüğünü görmek sinir bozucudur.
ya nükleer bombalar? düşman tek tek içinde patlatır bombaları, sen de bir tane nükleer ile cevap verirsen, anında kıyamet kopar. madem nükleer bomba koyuyorsun, kaldır nükleer limitini. haritanın altını üstüne getirelim.
oyunun sonundaki raporlaması gerçekten iyidir.
eğer biraz daha dikkat edilseydi gerçekten mükemmel bir oyun olabilirdi. yinede kendi alanındaki oyunlara göre çok iyidir.
age of empires'a alışmış bünyelerin ilk çağlarda rahatlıkla ilerleyebilirken çağlar ilerledikçe özellikle son 2 çağda çok büyük adaptasyon sorunu yaşayabileceği oyun.kendimden biliyorum herifler tanklarla uçaklarla gelirken ben hala okçularla atlılarla saldırıyordum.sonuç kaçınılmaz oluyor tabi haliyle ama o atların kişnemesinin yerini tankların gıcırdaması tutmuyor.
eğer işin erbabı değilseniz kesinlike profesyonellere karşı oynamamanız gereken oyun.
bugün onu anladım. kendini bu oyuna adayıp 7/24 uğraşanlar var bununla.
ben barut çağına girdim diye sevinirken herifler nükleer zenginleştirmeyle uğraşıyorlardı. tam harika bir okçu timi kurmuştum ki base'im hayvani tanklarla, bombardıman uçaklarıyla basıldı mahvoldum.
bu oyundan bugün öğrendiğim tek şey varsa; o da okçuların, nükleer füzelerden güçsüz olduğudur.
ben tecrübeyle sabitledim; siz denemeyin...
seneler geçmesine rağmen hala kendisini oynatan, tanklı uçaklı çağlarını sevmediğim özellikle de arkadaşlarla beraber oynayınca tadından yenmeyen strateji harikası. ayrıca oyunda ırklarda çok gerçekçi ele alınmış. örneğin ; ruslar kendi anavatanlarından çok iyi defans yapıyorlar, türkler kale kuşatmalarında, şehir ele geçirmede kusursuzlar, yunanlılar bilimsel yönden öne çıkıyor ve ingilizler hoş bir donanma gücüne sahip. tarihi, oyun oynamayı özellikle de strateji türünü seviyorsanız rise of nations'ı mutlaka deneyin.
bigisayarda oyun olarak sadece cm, fm, nba ve fifayı bildiğim için daha yeni oynayabildiğim oyun. ergen dönemlerindeki age of empires havasını yakaladım ki aştım bile lan. şimdi age ofta mancınık denilen bir silah vardı. "git ateşe boğ lan şunu" dediğiniz zaman yaradana sığınmazdı. peki rise of nations'ta nasıl? sen mancınığa işaret ediyorsun, arkasında bulunan iki koca göt onu hareketlendiriyor. sonra topu filan koyuyorlar bekle de bekle. daha güzel orası ayrı. sonra sınırlarını sen çiziyorsun. düşmanı denize dök hemen senin çizgiler çiziliyor ya da oraya bir şey inşa et filan. ben mesela ilk başta piyade gibi zibilyon tane ölüme gönderilen askerleri gönderiyorum. arkasına okçuları diziyorum. baktım piyadeler azaldı hemen oklar işe girişiyor. ardından da son pislikleri süvariler ile temizliyorum. tabii ki arkada mancınıklar da çalışıyor. bir işe yarıyor mu? hayır.
bunun yanında 1 gün oynadım oyunu ama rüyama girdi şerefsiz. bizim evin önüne piramit dikmişim diye millet köprüye gidemiyor. birisi "terekeni sikerim ulan" diye bağırıyordu. yukarıdan, perdenin altından gizlice baktım. tırstım. yanı? uyumadan önce oyun oynama!
strateji oyunlarının teknik açıdan en elişmiş olanı. sıradan br rts 2d bir oekranda var olan binaları yıkmaya dayanır. en kısa zamanda en fazla ünite basan taraf kazanır. sayıca az olanın oyunun sonucunu etkilemeyecek kazanımları bile olmaz hızla ezilir ve işgale uğrar.
işte ron bunu nispeten kıran bir oyundu. haritaya iyi yerleşmiş, siperleri iyi yerlere kurmuş, gerektiğinde savunmak için şehirlerini vadilerin üzerine kurmuş olan tarafın oyunu kazanmak için ünite sayısını bir süreliğine az tutması pek de önemli değildir bu oyunda.
ayrıca ünite çeşitliliği rts severler için son derece tatmin edicidir. saldırı helikopterlerinden, uçak gemilerine; avcı uçaklarından , bombardıman uçaklarına ve icbm'lere kadar hemen her şey vardır oyunda. command&conqueror'a kadar modern silahlarla oynanabilecek en iyi strateji oyunuydu.