belki ilginizi çeker
  1. · sözlükteki nurcular
  2. · götten sallamanın en güzel örneği
  3. · euzübillahiminessiyaset
  4. · gavs ı azam
  5. · said i nursi
  6. · feyzbook
  7. · bediüzzaman
  8. · sizi risale i nur a davet ediyorum
  9. · fethullah gülen den nefret etmek için nedenler
  10. · anlamaya çalışmak yerine dalga geçmeyi seçmek
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · galatasaray
  2. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  3. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  4. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  7. · sözlük yazarlarının itirafları
  8. · liselim
  9. · ünlü gayler

risale i nur  

1. (bkz: götten sallamanın en güzel örneği)
    (bkz: @765128)
    (theone, 08.05.2006 19:04)
  2. nurcuların gercekleştirdiği kitap okuma eyleminin objesidir. "okumak", risale-i nur okumakla özdeşleşmiştir. ufak tefek olduğu için her ceplerinden bi tane çıkar zaten.

edit: üçüncü kez tekrar ediyorum, itüsözlükte çok acaip bir seri eksi oy veren nurcu kitlesi var.

(bkz: sözlükteki nurcular)
    (radiokaos, 08.05.2006 19:14 ~ 19:40)
  3. bazı dayatmalar ile kuran-ı kerim'den bile üstte olduğunu düşünenlerin bulunmasının sağlandığı deli saçması. ışık evleri'nin kitaplıklarında başrolü oynar, her sofrada lafı geçer. eline alan kuran okuyor sanılır, zira baskısı da kuran'a benzer niteliktedir. dışarıdan pek inançlı, pek temiz insan modelini andırır okuyanları; çünkü elinde kuran-ı kerim(sanki) vardır. (bkz: dindar insana ahlaklı yakıştırması yapılması)

rusya'da basılması ve dağıtılması yasaklanmıştır şimdi. tebrik ve takdir ediyoruz. darısı türkiye'nin başına.
    (asosyal demokrat, 23.05.2007 17:44 ~ 17:53)
  4. said-i nursi'nin ideolojik amaçları ve kendini peygamber yerine koyup güç elde etme amaçları ile yazdığını bildiğimiz üzere, hala savunanları anlamakta güçlük çekmekteyiz.

ve hayır, asla basit bir "tefsir" olmadı o. hep ideolojiktir.

ironik, evet. (bkz: euzübillahiminessiyaset)

(bkz: kürt-islam ayaklanması)

edit: ha bu arada, furkan suresi 43. ayet: "kendi istek ve tutkularını ilah edineni gördün mü? şimdi ona karşı sen mi vekil olacaksın?"
    (asosyal demokrat, 01.06.2007 01:32 ~ 01:36)
  5. iyidir hoştur ama okuyucular denen tipler hizmet adı altında kafa sikmektedirler, aslında iyi insan olan bu arkadaşlar, okurlar sana da dinlersin..işim var kalkıcam dersin..1 kuple daha okuyalım, 1 kuple daha okuyalım diyerek bokunu çıkarırlar..ulan madem o kadar okuyorsun, tamam biz de okuyoruz risale-i nur, iyi güzel ama biraz da kur'an okusana, sanki müslüman değil başka bir dinin mensubu, takmış kafayı risale-i nur'a başka bir şey okumuyor, başka bir şey dinlemiyor öyle takılıyor sürekli, bir de nezaket gösterip sen de katılıp dinliyorsun, üstüne bıktırana kadar kafa sikiyor.
    (kabus, 26.09.2008 20:09)
  6. kimine göre işe yaramaz kelimeler dizisidir kimene göre kur'an-ı kerim'in kullanma kılavuzudur. olayı abartanlar içinse ilahi bir ansiklopedidir.
    (fittirifiti, 03.01.2009 01:44)
  7. (bkz: dünyayı kullanma kılavuzu)
    (mrok, 20.01.2009 19:59)
  8. efendim uzun yazacağım. okuyup anlamanızı umarım. risale i nur benim için orta okul yıllarından anafen dersanesi sayesinde tanıştığım bir kitap. o zamandan sonra çevremde cemaat diye adlandırılan oluşuma gittim geldim. nedir efendim fettullah gülen kasetleri dinledik, risale i nur okuduk, namaz kıldık filan. bunların hiç birinde bir sakınca görmüyorum şimdi. müslümanım ve namaz kılmak benim için gerici bir ibadet veya modası geçmiş birşey değil. herneyse fettullah kasetlerinde de normal meselelerden bahsediliyor. işte margarin alırken dikkatli olmak lazım içerisinde alkol olabilir. bilmemne maddesi margarinde bulunursa bunun bozulmaması için alkol konuluyor. alkol müslümanlara haram.. diye giden bir vaaz hatırlıyorum. efendim orta okulda belli bir zaman sonra gitmedim bu evlere. sonra ne oldu giden bir arkadaşa askeri lise kazandırdılar filan.
    işin risale i nur kısmına gelince benim için risale i nur bugüne kadar yazılmış en geniş tefsirdir herhalde. içerisinde hikayeler örneklemeler falan vardır. ve bence risale i nur okumanın kötü bir yanı yok. adam seneler önce yazmış dünyaya bırakıp göçmüş. tabii herkesin islam anlayışı farklı olabilir o yönden farklı anlaşılabilir. ama bu cemaat oluşumu bazı yönlerden abartıyor işi ve o zaman risale i nur'a haksızlık ediyorlar bence.
    risale i nur bence güzel bir tefsir ama insanlara itici gelmesinin sebebi:
    1- bir adamın "said nursi ben 20 ve 21 yy. insanına hitab ediyorum dedi. demek ki 22 yy yok. ne oluyor kıyamet kopuyor" demesi. şimdi bu sözü duydum. allah ü teala da kıyamet gününü sakladığını bilinmesinin mümkün olmadığını söylüyor. e şimdi ben ne diyeyim.
    2- cemaat oraya giden fakir çocuklara ülker ürünleri alıyor. ama cemaatin kolejinde zengin cemaatçi çocukları coca cola içiyor.
    3- risale i nur'un bu kadar büyüyüp yaygınlaşmasındaki etken olan fettullah gülen vatan sevgisinden bahsediyor. amerika'yı kötülüyor onların söylemince ama amerika'da yaşıyor. cemaatçilerin pis hakir gördüğü solcu gençler dayak yiyor ülkede birşeylerin yoluna girmesi için hapise giriyor idam ediliyor ama fettullah gülen amerika'dan vatan sevgisinden bahsediyor.
    bu saydığım üç neden bile cemaat i sevimsiz göstermeye yeter. ama risale i nur'un kötü olması gerekmez. yazdıklarımı cemaatçi pis yobaz diye damgalamaz da görmüş bir insanın anlattıkları olarak görürseniz sevinirim. risale i nur aslında islamı anlatmayı çalışan bir kitap diye düşünüyorum. evet içinde ideolojik olan şeyler vardır elbet. tamamını okumadım kesitler okudum içerisinden. ama bence risale i nur a direkt olarak bir damga yapıştırmak yanlış olur. evet belki takipçileri iğrenilecek adamlar ama takipçilerinin kötü olması lideri de kötü yapmaz sanıyorum. eksi oylarınız yerine anlayışınızı bekliyorum.
    (durağa yaklaşırken stres yapan genç, 08.06.2009 11:50)
  9. bazı insanların hadis-i şerif'ten hatta kuran-ı kerim'den daha değer verdiği din kitabı.
    (anil, 08.06.2009 12:12)
  10. lise döneminde iki sene kadar cemaat evlerine gidip gelmiş sonra da bağını koparmış biri olarak söyleyebilirim ki... sanırım bir şey söyleyemiyorum. açıkçası içinde yazılanların yarısından çoğunu hiç anlayamadım. "abi burada ne demeye çalışmış?" diye sorduğumda hep "sen oku ben sonra anlatırım." cevabıyla karşılaştım, ama hiçbir zaman anlatılmadı... ki bunu diyen "ben günde 450 sayfayla rekor kırdım" diyen bir ev abisi idi. okuduğunu benden fazla anladığını düşünmüyorum açıkçası. ve okuyanların büyük bir kısmı bu şekilde. bazı yerlerde açıklamalı anlatılıyormuş diye duydum ama hiç denk gelmedim. sonuç olarak dilini anlamayan biri için sadece zorla okutulan bir eser olarak kalır, anlayıp faydalanabilen için ise kıymetli bir eserdir.
    (ambrassador, 20.07.2009 13:06)
  11. (bkz: beyin yıkamak)
    (forgotten hopes, 20.07.2009 13:12)
  12. bu kitapların yazarı, bediüzzaman denilen said nursi, yazdığı diğer kitaplarda risale i nur için bakın neler demiş; (akıl sağlığınızdan endişe etmeyin, okuduklarınız gerçek)

"... hiç anlamasa bile, değil mi ki, risale i nur talebelerinin manevi bir kişilikleri vardır; öyleyse bu zamanın bir alimidir") (nur meyveleri, syf 66)

"... risale-i nur bir elektriğe benzer. son derece yüksek ve derin bir ilimdir o. öyleyken ne tahsile, ne ders çalışmaya hacet kalmadan; zahmet bile çekmeden herkes onu anlayabilir. ondaki derin bilgileri alabilir" (sikke-i tasdik-i gaybi, syf 2)

kısacası okuma yazma biliyorsanız ve risale i nur da varsa elinizde, beyninizin çalışmasına da gerek yok, anlamasanız da olur, alim olmak için risale i nur okumanız yeterli. elektrik gibi beyninize işliyor. tahsil yapmayın, ders çalışmayın, gerek yok diyor adam.

şimdi, bunları yazan adama bediüzzaman diyorlar. vay anasını...

ne demişler, şeyh uçmaz müridi uçurur. o hesap işte.

said nursi benim için soytarıdır, şaklabandır. daha fazlası değil.
    (iknowthepiecesfit, 20.07.2009 14:05)
  13. insan bilmediği şeye düşmandır

dünyada şu an 42 dile çevrilmiş olması itibariyle sözlükte orda burda ne olduğunu bilmeden rastgele konuşmalarından hiç bir şey kaybetmemiş mucize bir eserdir. hayatında tüm külliyatı okumadan saçma sapan yorum yapanlardan değil, külliyatı okumuş ve onun sayesinde imanını kurtarmışlardan ve müslümanlığa dönmüş eski gayri müslimlerden sormak gerekir.

okuyanlardan bazıları dar kafaları ile bi bokanlamazlar ama nutuk u okusalar hiç bi bok anlamazlar. ikisi de aynı zamanda aynı dille yazılmış eserlerdir.

geldik bazı durumlara:

1)kur an-ı kerim in tefsiri olduğu gerçeğini kabul etmeden bu kitabin kendisini kabul edemezsiniz.

2)hz ali ( r.a. ) in celcelutiye kasidesinde ileride geleceğini müjdelediği bir eserdir.

3) gavs-ı azam in yine ileride geleceğinin işaretini verdiği eserdir.

4)tüm külliyatı kabul ederek okumadan ne olduğu anlaşılmayan bir eserdir.
    (yediyelken, 09.08.2009 13:59)
  14. said nursi'nin yazdığı ve yazdırdığı söylenen uçuk kitaplar bütünü.
    risalelerde üslup özellikleri; terkipli, özentili bozuk bir avam osmanlıcasıdır. cümleler çok kere gramer hataları ile dolu ve anlaşılmaz haldedir. anlaşılmaz oluşu keramet gibi görülmektedir. risaleler kuran-ı kerim'in tefsiri olduğu belirtilir. risaleler anlaşılsın ya da anlaşılmasın okumanın ilim yolu olduğu iddia edilir.
    nurcular eflatun ve ibni-i sina'dan haberdar olmadıkları için said nursi yi bu risalelerde onları bile aştığını iddia ederler.
    risalelerde elektrik kontağı, meteor hadiselerini bilimsel olarak izah etmek dinsizliktir olarak tarif edilir. (bkz: ramazaniye risalesi)
    fihrist risalesinde nurcu olmayanların müslüman olmadıkları dolambaçlı yollardan ifade edilir.
    risaleler fütursuzca islamiyet konusunda kuran-ı kerim ve sünnetlerden sonra en büyük üçüncü kaynak olduğunu belirtir bünyesinde. (bkz: risali nur nedir risalesi)
    risalelerde said nursi kendini peygamberleştirme çabasındadır ve buna benzer hitaplar kullanır; "üstad-ı ekremimiz efendimiz hazretleri".
    ayrıca risalelerde risaleler said nursi tarafından yazılmamış, aksine kendisine yazdırılmıştır ifadeleri bulunur. (bkz: nur meyveleri) (bkz: asay-ı musa)
    risalelerde hayvanların bile risalelere hayran kaldığı belirtilir. (bkz: zülfikar hakimesi)
    hatta risalelerde anadoluda ikinci savaşın çıkmama sebebinin risale i nur olduğu söylenir. (bkz: sikke-i tasdiki gaybi)
    risalelere göre bütün ayetler, hadisler, geçmişteki din alimleri risale i nur için varolmuşlardır. (bkz: zülfikar hakimesi)
    risalelerde işkembeden sallanan ve kanıtlanması en kolay olan yalan ise gençlik rehberi adlı risalede adı geçen konferanstır. iddia edilen bu konferans ankara üniversitesi hukuk fakültesi'nde verilmiş olan ve ankara üniversiteli idareci ve hocaların da konuşmacı olarak katıldığı nurculuğu anlatan ve öven bir konferanstır. ancak fakülte kayıtlarına göre aralık 1957'de böyle bir konferans yapılmamıştır.
    risalelere göre yanlızca nurcular cennetliktir. (yüzüme de söylenmiştir bu cümle nurcular tarafından) ayrıca (bkz: barla hayatı risalesi)
    risalelerde türk ordusu tarafından komutanlara risalelerin dağıtıldığı ve askerlere öğretildiği iddia edilir. (risale i nur mizanlarından iman-ı ahiret burhanlarından birinci söz)
    risalelerde türk halkı üzerinden bölücük yapılır. (bkz: mektubat)
    risalelerde bekar kalınması telkin edilir, illa evlenilecekse nurcu ile evlenilmelidir. (bkz: hanımlar rehberi)
    risalelerde normal okullarda 10 senede öğretilenlerin nur mektepleri kurulursa 5-10 hafta da öğretileceğini iddia edilir. (bkz: gençlik rehberi)

yazıyı bitiriken de şunu ekleyeyim; peygamberimiz: "men fesserel'l kur'ane bireyhi fekad kefer" cümlesi ile kuran-ı kerim'i tefsire gayret edenlerin dinden saptıklarını ilan eder.

şimdi dağılın bakalım nurcular!

mecburi düzenleme: bu yazımdan sonra nedense mustafa kemal atatürk başlığına girdiğim yazılar eksilenmeye başlandı. demek ki görünen köy kılavuz istemiyor.
    (topal penguen, 12.08.2009 23:33 ~ 23:47)
  15. oldukça özel kitaplardır.içersinden 1-2 satır cımbızla çekilip çamur atılmaya çalışılsa da baş üstüne kitaplardandır.herşeyden önce ayetlerden bahsettiği için saygı duyulmalıdır.
    gel gelelim içerikte herşey kusursuz mudur,tabi ki değildir.hayatı sürgünlerde geçmiş bir insanın edebiyat harikası yaratmasını mı bekliyorsunuz, mevcut sistemi yıkan devrimcileri göklere çıkarmasını mı? biraz gerçekçi olmak lazım.bu kitabın yazarının bu ülke için savaşıp rus'lara esir olduğu da mı bilinmez.o bir tarafa kürt isyanı çıkartmak isteyenlere karşı durup ''bu ülkede kardeş kanı,müslüman kanı mı dökeceksiniz?'' diye fırçaladığı da mı göz ardı edilir oldu?
    diyorlar ki bu kitablardakiler hadislerden üstün tutulurmuş?bu kişiler hiç okumuş mu acaba bu kitabı,gerçekten meraktayım.yoksa sadece google de gezip falso cümle yakalamak için göz mü atmış?ayrıca yahu ayetleri anlatıyor genel olarak, daha önemlisi var mı ayetten?ayetle hadis hem çelişir mi?varsayalım çelişen hadis buldunuz o da zaten çakma hadistir kaale alınmaz.
    said-i nursi risale i nurdan bahsederken sizin idrak etmekte zorlandığınız lakin içersinde ki ayetlerin hürmetine o denli yüceltmiştir kitabı.yoksa zaten eserlerde sürekli kendi nefsi ile olan mücadelesine değinir.
    evet bu kitabı anlamak şu an gerçekten zordur.bunun sorumlusu said-i nursi değildir.çünkü lahikalar'da ''20 yıl sonra bu yazıyı gençler anlamayacaktır dil sürekli değişir sizde zamana göre sadeleştirin'' dediği halde ona sahiplenenler vasiyetini türlü bahanelerle hiçe saymıştır.
    herşey bir yana ideolojik nedenlerden ötürü bir nefret duyabiliriz, olabilir.hatta onu seven insanlarla isterseniz selamlaşmazsınız.lakin lütfen biraz saygı.
    (ayraç, 13.08.2009 00:15 ~ 00:41)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil