amiga 500'ün kullanım klavuzunda "ayıltmak" olarak türkçeye çevrilmiş bilgisayar terimi. o yıllarda anlamıyoduk tabi ama şimdi gerçekten takdir ediyorum, geç de olsa... *
özellikle windows işletim sistemi yüklü olan bilgisayarda çoğu problemi çözebilecek olay.herhangi bir sorun olduğunda:
- hacı makina yavaşladı ya.
- reset çek,düzelir.
şeklinde de kullanılır.
bununla ilgili bir fıkra da var:
bir elektrik mühendisi,bir makina mühendisi ve bir bilgisayar mühendisi otomobille yola düşmüşler.bir süre sonra araç arıza yapmış,yolun kenarına çekmişler.elektrik mühendisi:
- dur ben bi' bakayım.
deyip aşağı inmiş.bütün elektrik aksamını kontrol etmiş,kablolara bakmış."arabayı çalıştır" demiş,çalışmamış.geri arabaya binmiş.
makina mühendisi:
- bi' de ben el atayım.
deyip arabanın altına yatmış.mekanik aksama,motora bakmış."arabayı çalıştır" demiş,çalışmamış.geri arabaya binmiş.
makina ve elektrik mühendisi olayı çözemediklerinden bilgisayar mühendisine dönmüşler.bilgisayar mühendisi düşünmüş:
- eee,inip tekrar binsek?
soft reset ve hard reset olarak bilinen iki türü olmakla birlikte; yanılmıyorsam soft reset işlemcinin program sayacının* yazılım ile sıfırlanması ile yapılırken, hard reset denileni işlemcinin reset bacağının konumunun değiştirilmesi ile (bir tuş ile örneğin) yapılmakta.