renk körlüğü   

adana çık aradan

1. renkleri birbirinden ayırt edememe olayı. askeri okullara girmek için bir engel.
    (harakiri, 16.03.2005 16:09 ~ 16:09)
  2. renkli kontakt lens ile kısmen tedavi edilen hastalık..
    (cellman, 26.03.2005 17:54 ~ 17.07.2005 15:48)
  3. hala kafamda tam olarak canlandıramadığım hastalık.. bi insan yeşille kırmızıyı tam göremiyorsa onların yerine nasıl bi renk görüyor anlamış değilim renk körüne sorsam o da anlatamaz kanımca..
    (napoleon, 26.03.2005 21:22)
  4. (bkz: renk körü)
    (chixculub, 25.05.2005 16:42)
  5. daltonizm olarak bilinen x kromozomuna bağlı çekinik* aktarılan kalıtımsal hastalık, erkeklerde daha sık görülür. sanılanın aksine renkleri görememek değil, genelde tonlarını ayırt edememek şeklindedir. karışık tonlarda yazılmış yazıları okumak ya da çeşitli renklerdeki ipliklerin çiftlerini bulmak gibi testleri vardır tanı için
    (nepenthe, 14.04.2006 15:27)
  6. bazen ehliyet almak için kontrolden geçtikten sonra öğrenilen hastalıktır.arkadaşımın başına geldi adam 18 sene habersiz yaşamış hastalığından.
    ayrıca tedavisi yoktur diye görmüştük ilkokulda.
    (dkzcn, 14.04.2006 16:09)
  7. bir zamanlar nasıl ortaya çıkarıldığı konusunda bi hayli düşünmeme sebep olan görme rahatsızlığı.

şimdi adam kırmızıyı yeşil görse bile ona kırmızı diyecektir, çünkü hayatı boyunca o renge hep kırmızı denmiştir ve adam o rengin adını kırmızı olarak bellemiştir.

neyseki bir yöntemi varmış:
    http://www.cihannet.com/...

(not: 14. resimde "hasiktir bi zik görmüyom lan" demeden önce resmin açıklamasına bakınız)
    (louis cypher, 28.06.2006 23:22)
  8. renk körlüğü (daltonizm)
    koni adı verilen 3 tip retina hücresi sayesinde, gözümüz temel renk olan kırmızı, yeşil ve maviyi algılayabilir.algılanan bu sinyaller optik yollar sayesinde ve antagonist kırmızı-yeşil ve mavi-sarı çiftler halinde kodlanmış olarak beyine gönderilir.beyin ise görme korteks seviyesinde ve sonra diğer merkezlerde bu verileri yorumlayarak renklerin algılanmasını sağlar. eğer kırmızı görme hücreleri eksik ise kişi “protanop”tur.eğer yeşil görme hücreleri eksikse “döteranop”tur. (en sık görülen türdür.) eğer mavi hücreleri eksikse “tritanop”tur. ( en az görülen türdür.) akromatopsi ise çok nadirdir ve yeryüzünde rastlanma oranı 1/ 40.000’dir. bu kişilerde retina konilerinin üç temel renk pigmentlerinden hiçbiri olmadığı için kişi dünyayı siyah-beyaz fotoğraflardaki gibi grinin tonlarında görür.ama artık chromagen marka lens ve gözlük camlarıyla bu sorun sorun olmaktan cıkıyor.
    (fitnefücur, 15.09.2006 15:43 ~ 18:09)
  9. insanları ehliyet alırken ve askeri okullara bas vuru yaparken diğer insanlaradan ayıran bir hastalık. normal yaşamda görme ile ilgili bir problem yasatmayan literatürlere daltonizm olarak gecen hastalık. bu hastalıga sahıp kısıler hasta olduklarını genelde gec fark ederler.
    (sevilok, 03.02.2007 11:07)
  10. "abi şu yeşil kazağı versene" yada "hocam grafikteki mavi çizgi neyi ifade ediyor" gibi sorular neticesinde insanların size anlamsız gözlerle bakmasına neden olan durum.
    (togisama, 02.03.2007 19:54)
  11. okey oynarken sizi acaip hallere düşürebilecek olan durum.
    (luthien, 02.03.2007 19:58)
  12. dalton adlı bilim adamı tarafından kendi kendine keşfedilen ve adı da (haklı olarak) daltonizm olan hastalıktır. çeşitli dereceleri vardır. kimi renk körleri bir teste tabi tutulmadan önce renk körü olduklarını bilemeyebilirler.

şöyle bir örnek verilecek olursa, kişi kahverengi ve yeşili karıştırdığını söylüyorsa, söylemek istediği şey kendisinde yeşil diye bir renk olmadığıdır. yeşili de, kanverengini de kahverengi olarak görür. bu bir ağaca bakınca komple kahverengi ve tonlarında görmektir. kişi aslında hayatında hiç yeşil görmemiştir.

kaynak: arkadaşımda var ordan biliyorum

not: kendisiyle birkaç saat konuşup olayı hem onun hem de benim açımdan netleştirmiştik.
    (never walk alone, 02.03.2007 20:34)
  13. (bkz: bomba imha ekibine torpille giren renk koru kimse)
    (deniz büyücüsü, 07.03.2007 09:52)
  14. her on kişiden birinde görülen, her on hastanın dokuzunun kendinde olduğundan haberdar olmadığı genetik hastalık.
    (plectrum, 25.04.2007 15:42)
  15. belediye otobüsü soförlerinin bazıları -hepsi değil- renk körüdür. karşıya geçerken bir anda hareketleniverir otobüs ne olduğunu bile anlayamazsınız.
    (tazmanya canavarı, 26.05.2007 20:36)
  16. 18 yaşıma kadar farkında olmadığım rahatsızlık. yeşil ile kırmızıyı ve yeşil ile kahverengiyi ayıramadığımı öğrenene kadar her şey normaldi. o saate kadar aşağıda ki muhabbetlere bol bol katılırdım.

- oğlum anarsist şu tepelere bak yemyeşil valla, mis gibi
    + hee valla, mis gibi yeşile bak anasını satayım. (büyük bir ihtimal bok rengi bir kahverengi görüyorum)

veyahut, okey oynarken sürekli kandırıldığımı yada süper bir zeka gerektiren okey denen oyunu kavrayamadığımı düşünürdüm.

- alllll!!! buna okeeeyyy derler. oğlum. şlaaap (sol eli tavuk götü yapıp, üstüne taşı vurma sesi)
    + nee? ne okeyi olum o kırmızı 2
    - ha siktir lavuk. çamura yatmayın. okeyi yedin işte
    + bakıyım bi nasıl bittin sen.
    - al (elimi açıyorum)
    + puhaaaaa hhaaaaa. tıssssss..
    - noluyo lan. yarraağım ne gülüyon açıkta bi şey mi var.
    + muhaa haaaa haaaa. oğlum bu ne lan yeşil 10, kırmız 11, yeşil 12, kırmızı 13, iki tane kırmızı 5 bi tane sarı 5, bu ne lan bööle..
    - siktirin lan. yine yiyonuz beni siktirmeyin şimdi.
    + heeee heeee... yürrrrü mına godumun körüüü seni.

benim gibi bu hastalığa sahip insanlara tavsiyem okey oynamayın, oynarsanızda benim gibi götveren kankalar edinmeyin. askeri okullardan uzak durun "bana ne pilot olecem" ben demeyin. derseniz de; yükseklik korkum çıktı, ondan olamadım deyin. karizmayı çizdirmeyin. ehliyetinizi bir türlü alıp, sarının ortada, yeşilin altta, kırmızının en üstte yandığını iyi ezberleyin. kırmızı ışıkta beklerken, arkadan kornaya abandılar mı geçmeniz gerektiğine kendinizi şartlandırın.
    (anarsist, 23.07.2007 16:44 ~ 16:59)
  17. sadece okul kitaplarında bilgisine rastlamış olduğumdan gerçek hayatta pek nadir görüldüğünü sandığım, sonra dört arkadaş otururken muhabbeti açıldığında aramızdan iki kişinin bu hastalıktan muzdarip olduğunu öğrendiğimde şoke eden durum.
    (ferforje, 23.07.2007 17:21)
  18. akromatopsi ve diskromatopsi olarak iki türü bulunan genetik hastalık.bir diskromatopsi hastası olarak bu hastaların renkler birbiri içine çok fazla karışmadıkca ( renk körlüğü testlerinden bahsetmeye çalışıyorum ) renk ayırımlarında bir sorun yoktur, gönül rahatlığıyla okey oynayabilir, okey atıp 2 yazabilirler.
    (gonnara, 23.07.2007 20:50 ~ 20:55)
  19. renk körlüğü;asıl durumu ifade etmede yeterli olmayan ve yanıltıcı bir terimdir aslında.renk körlüğü; gözümüzde renkleri görmemizi sağlayan koni hücrelerinin renk algılayışındaki hassasiyet eksikliğidir.daltonistler;dünyayı siyah beyaz görmez.kırmızı-yeşili çok karmaşık hallerde ise karıştırır.çok farklı dereceleri ve şekilleri vardır.aynı kişide dahi her zaman aynı durumu oluşturmaz.yani daltonist bir kimse bazen isabetli olarak kırmızı-yeşili ayırt ettiğide olur.erkelerde yüzde 8;kadınlarda binde beş oranında görünen kalıtsal bir durumdur.öldürmez,güldürür ve çoğunlukla karşı tarafca anlaşılmaz.ilginç enteresan birşeydir.bunları sadece kendileri bilirler.allah kalp körlüğü vermesin.amin.
    (marooned, 27.12.2007 22:33)
  20. çok acıdır çok.

feleğin çemberinden daha ilkokul sıralarında geçersin. herkes rengarenk resimler yapar. tepeleri yeşil denen renge boyar. gövdesi kahverengi, yaprakları yeşil ağaçlar çizer. sen ise sarıya boyarsın yaprakları. öğretmen azarlar 'sarı yaprak mı olur lan' der. 'sonbahar demek ki ama örtmenim' dersin. bir daha aynı tür azar yememek için kendine bir taşeron bulursun. hem boyalarından faydalanacak hem de sana istediği rengi verecek bir aracı. renk körü olduğunu bilmediğin için bu kusuruna bir tanı koyamazsın. arkadaşlarına da 'aa hebele renkleri bilmiyo salaak hebeleee salak hebelee' dedirtmek istemezsin. 'tunguç, yeşili versene, tonguç sarıyı ver, tonguç turuncu dedin kırmızı çıktı' gibi sözler çıkar ağzından. ve aile.

'renkleri bilmiyo musun kaç yaşına geldin'
    'ama anne bilmiyorum işte ya'

gözlerinin rengini bile başkarına sorarsın. çok acıdır çok.

acı gerçeği yıllar sonra tespit eden bir takım testler uygularsın. evet amına kodumun 8'ini göremezsin o tabloda.

'ben renk körü müyüm şimdi?'
    'evet'
    'tedavisi var mı?'
    'tıbbın bittiği yerdeyiz hebele bey'
    'beni yalnız bırakın'

trafik ışıklarını rengine göre değil, diziliş sırasına göre tanımaya çalışırsın.

ve biri sana yeşil montlu kızı gösterdiğinde gün batımına doğru ilerlersin. mağrur ve asil. fakat kör.

(bkz: amına koyayım)
    (hebele, 20.01.2008 22:01)
  21. bu renk körlüğü olayının nasıl bir şey olduğunu yaşamayan bilmez. abi sen renk körümüsün? (kazağını göstererek) bu ne renk abi şimdi diyerek saçmalar arkadaşlar. dalga geçme ve üzerine espiri yapma zorunlulukları vardır. evet renk körleri ilkokulda anlarlar bir problem olduğunu. ama öğretmenler bir türlü anlamaz. siyah kurşun kalem yerine kırmızı kalemle yapılan ev ödevi bütün sınıfın önünde kafaya vurulur. renkleri bilmediğin için azar, dalga geçtiğin için dayak bile yiyebilirsin. öğretmen anlayamaz ve başka öğretmene yönlendirir ders saatinde. çünkü kendi sınıfın yetmemiştir rezil olmak için bide bilmem ne hocanın sınıfına gidip ordaki elemanlara göstermek lazımdır bu kusuru.

renkleri görerek yaşamak daha güzeldir mutlaka. yeşili kırmızıya, sarıya karıştırmadan, mağazaya girip bu lilanın biraz daha morumsusu varmı gibi tartışmalara girmek fena olmazdı tabi.
    (vector, 24.05.2008 07:47)