|
|
- windows xp pro işletim sisteminde uzaktaki bilgisayara wan ya da lan ağıyla bağlanmak için kullanılır. oldukça yavaştır,sıkar,bayıltır,uçağa atlayıp uzaktaki bilgisayarın yanına gitmek sinir sisteminiz için daha iyidir. 3389 portunu kullanır
ayrıca diğer uzak masaüstügiller için;
(bkz: pcanywhere)
(bkz: radmin)
(bkz: terminal services)
- windows makinalara uzaktan erişim yapmaya yarayan bir hadise. (bkz: terminal services)
- (bkz: telnet)
- windows xp sp2 ile beraber, tıpkı windows server 2003 terminal services gibi birden fazla local veya remote kullanıcının aynı anda pc'de oturum açabilmesiyle ilgili değişiklikler yapılsa da final build'de bu özellik pc'yi aynı anda bir kişininin kullanabilmesini öngören eula ile çeliştiği için kaldırılmıştı.
lakin final build'den önceki termserv.dll'i mevcut kurulum üzerine patch'leyip bu özelliği aktive etmek hala olası. bir vatandaş bu işle uğraşmış, buyrun linki:
http://sig9.com/...
böylece evde bilimum server ihtiyaçlarımı karşılayan makinama uzaklardan bağlandığımda o esnada msn'de arkadaşlarıyla sohbet eden valide hanımın logoff olmasıyla saç başını yolmasından kurtulduk. sırf bunun için server 2003 kurmaya niyetlenmiştim, teşekkürler türkiye.
- uykuluyken ya da akıl başta değilken kesinlikle kullanılmaması gerekir.
yüzlerce müşteriye hizmet veren bir sunucu bilgisayarına bağlandıkran sonra iş bitirilir ve kişi kendi bilgisayarını kapatacağı yerde sunucuyu kapatır ve bir kaç dakika ne yaptığının farkına varamaz.
mal gibi kendi bilgisayarının kapanmasını bekler ve sonra yaptığı mallığın varkına varır ama sunucu çoktan kapanmıştır ve telefonlar çalmaya başlamıştır.
başa gelebilecek başka bir mallık ise bağlanılan sunucunun ağ ayarlarını değiştirmek için sunucunun ağ ayarlarının pasif hale getirilmesidir, bu mallıktan sonra sunucuya artık ulaşılamaz hale gelir ve yine telefonlar çalar.
bir de birisinin bilgisayarına bir kaç ayar yapmak için bağlandıktan sonra ne yapacağınızı unutup bağlandığınız kişinin msn'i üzerinden başkalarıyla konuşmaktır ki çok ayıptır ve başa gelmiştir.
(bkz: uzak durmak lazım)(mustafa, 13.07.2007 11:50 ~ 11:51)
- uzaktaki bilgisayarlara internet üzerinden bağlanarak işlem yapmaya yarar. bazı uzak masaüstü uygulamalarının açık unutulması o programın kullandığı portun açık kalmasına, mütemadiyen istenmeyen kişilerin bilgisayarı yönetmesine sebebiyet verebilir.
(bkz: remote desktop)
(bkz: radmin)
- remote assistance da sanırım bu olayı kullanıyor.
- uzaktan erişilmek istenen bilgisayara yapılması gereken ayarlar
1. remote desktop programı, tcp/udp 3389 portunu kullandığı için, bilgisayarın router'ı (adsl modem/router cihaz veya kablonet modemden sonra gelen router cihazı) üzerinden bu portun dış/iç trafik için erişime serbestçe izin verilmesi gerekmekte.
ek bilgi: normalde routerlar, sadece içeriden dışarıya giden isteği iletir (sanıyorum) ve o istek üzerine bilgisayara gelecek olan datayı taşır. bir port aktivasyonu, dışarıdan gelecek isteklere karşı beklemede kalan server kurulumu gibi durumlarda ilgili portun açılması anlamına geliyor.
2. remote desktop programının, kendine gelecek istekleri kabul edebilmesi için de bir ayar yapmak gerekmekte.
bilgisayarım -> sağ tık -> özellikler -> uzak -> uzak masaüstü
buradaki "bu bilgisayara dışardan bağlanmalara izin ver" opsiyonu ticklenmeli.
3. bilgisayara remote desktop vasıtasıyla login olacak kullanıcı için bir şifre belirlenmesi gerekiyor.
denetim masası (control panel) -> kullanıcı hesapları
bölümünden, bilgisayara giriş yapacak kullanıcı için giriş şifresi oluşturulmalı. şifresiz giriş istemleri, local login için kabul edilse de, remote desktop uygulaması şifresiz girişleri kabul etmemekte. ayrıca şifre oluşturulduktan sonra, local loginler de bu şifre ile yapılacak, unutmayın.
bilgisayarın bu şekilde ayarlanması ile, dışarıdan erişime hazır hale gelmiş bulunuyor.
evdekinde bu ayarları yaptıktan sonra dışarıdaki bilgisayardan evdekine erişmek için ise;
başlat -> çalıştır -> "mstsc" yazmak yeterli. veya uzun yoldan
başlat -> programlar -> donatılar -> iletişim -> uzak masaüstü
bağlantısı kullanılarak program çalıştırılmalı. bu programda yapılacak ayarlar ise şunlar;
1. genel:
bilgisayar: 195.174.107.12 gibi bir şey (evde dynamic ip adresi olduğundan, sürekli değişir.)
kullanıcı adı: domokun (login esnasında yazılabilir, şimdi yazılmasına gerek yok.)
parola: 123123 (login esnasında yazılabilir, şimdi yazılmasına gerek yok.)
etki alanı: boş bırakılacak. (genelde olmaz?)
2. görüntü
tam ekran, yüksek renk (16 bit)
tam ekranda bağlantı çubuğunu görüntüle (işaretli olacak)
3. yerel kaynaklar
uzak bilgisayar sesi: çalma.
(bağlantı iyi ise aktifleştirilebilir amagereksiz data transferi olur arada, hızı düşürür)
yerel aygıtlar: disk sürücüleri kesinlikle bağlanmasın.
sorun çıkarması muhtemel. yazıcıları ve seri bağlantı portlarına da bağlamayın.
4. programlar
boş kalacak, bir şey yazılmasın buraya
5. deneyim
bağlantı hızı ayarı, modem 56k ayarları uygundur.
bunlar ayarlandıktan sonra alttaki "bağlan" tuşu ile sisteme giriş yapılabilir. sistemden çıkmak için, ekranın orta üstündeki çarpı işaretine basmak kafi. kolay gelsin.
- windows vista'da olağanötesi bir hızla çalışıyor. 10 mbit/s ağ bağlantısı ile, evdeki iki bilgisayarımdan diğerini sanki karşımdaymışçasına, bütün görsel efektler ile beraber kullanabiliyorum. windows xp'de bir logon, logoff 5 dakika sürüyordu. şimdi saniyeler sürüyor.
- microsoft elimizin altındaki her makinaya bu özelliği kazandırmış, fakat, gelin görün ki arabirime bir wake-on-lan özelliği kazandırmamış. ev makinamdaki bir dosyaya erişebilmek için ya makinayı 24 saat açık tutmalıyım, ya da gubidik wake-on-lan uygulamalarını kullanmalıyım.
- yaptığım yüzeysel incelemelerim sonucunda farkına vardım ki remotely kontrol edilen desktop'ın sahibi (eğer ki bilgisayar & teknolojisi adına pek bir bilgiye sahip değilse), işlem sırasında şapşallaşıyor..öyle salak salak sırıttığı da gözlemleniyor çevreden..
#: eheheh, nasıl oluyor ya, süper bişiymiş bu
(hattın diğer ucunda ben): bekle halledicem sorunu şimdi..
#: eheh, mauza bak kendi kendine hareket ediyor..
ben: ...
#: uzaylılar bilgisayarımı ele geçirdi, imdaatt...eeheheheheh! (bu arada mouse'un kontrolünü alıyor)
ben: olm dur iki dakka sakin ya, elleşme mouse..
#: direnç gösteriyoruz dünyalılar olarak..
ben: (içses: nerden bulaştım ben bu belaya ya?!)
bu da onca teknik bilgiden sonra işin tadı tuzu olacak bir anı olarak kayıtlara geçsin..
|