tekrar tekrar farklı girdilerle üretilmeye müsait sanat eserlerini kapsayan bir sanat dalı. ne demek tekrar tekrar farklı girdilerle üretilebilir sanat eseri? aslında genel olarak algoritmik ya da prosedürel sanat demek. bu tür sanatta çıktı (resim, müzik, vs.) eserin kendisi değildir. tek bir çıktıya bakarak rejeneratif sanat eserini anlayamazsınız. bir çıktı sadece sanat eserinin tek bir yansımasıdır. eserin kendisini anlamak için tekrar tekrar farklı çıktılarını görmeniz/duymanız gerekir. çünkü eserin kendisi girdilerden çıktıyı üreten algoritmadır, yordamdır ve (eğer
open source değilse) onu ancak daha çok çıktısına bakarak kavrayabilirsiniz.
verilen bir resimden yeni resimler üreten veya belli parametrelere göre müzik besteleyen programlar rejeneratif sanata örnek sayılabilirler. bunların güzel tarafı, tek bir eser ile sonsuz farklı "yansıma" elde edebiliyor oluşunuzdur. bu özellikleri, rejeneratif sanat eserlerini sıradan sanat eserlerinden farklı kılar.
not: bu sanat dalını (en azından adını) ben uydurdum. elimde birkaç şey var ve onları kakalamak için entelektüel zemin hazırlıyorum aslında. o yüzden her duyduğunuza inanmayın. bunu söyleyecek kadar da dürüstüm işte.