|
|
- kısa adı pdr olan 4 yıllık lisans programı. 4 yıl öncesine kadar çok az üniversitede olan bölüm şu anda yeni açılanlarla beraber 29 üniversitede mevcuttur. boğaziçi ve hacettepe pdr bölümleri yabancı dilde eğitim verirken diğer devlet üniversitelerinde eğitim dili türkçe'dir. ankara, marmara, dokuz eylül, gazi ve ege birçok eğitim lisans programında olduğu gibi pdr'de de yakın civarlarda puanla öğrenci alır. eğitim bilimi demişken belirteyim; anadolu öğretmen lisesi mezunlarına bütün eğitim fakültesi bölümlerini tercihlerinde verilen ek puan pdr tercihinde verilmez. eğitim bilimleri bölümü içerisindeki lisans programı olan tek anabilim dalıdır. diğer anabilim dalları sadece yüksek lisans eğitimi içindir. bölüm mezunları psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı ünvanı alır. eğitim kurumlarındaki bildiğimiz rehberlik öğretmeni, rehberlik uzmanı ünvanlı insanlar bu bölüm mezunudur, en azından öyle olmalıdır ama genellikle okullarımızda felsefe öğretmenlerinin bu işle meşgul olduğu da görülür. özel sektörde birçok büyük şirketin ve fabrikanın bünyelerinde bir psikolojik danışman barındırdıkları görülür. ayrıca yeni çıkan bir yasa ile özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinde de pdr uzmanı bulunması zorunlu hale getirilmiştir. ayrıca ıslah ve ceza evlerinde de psikolojik danışmanların çalışma imkanı vardır. adliyelerde ise sosyal inceleme ve rehberlik uzmanı sıfatı ile çalışırlar. milli eğitimde çalışmayı düşünen bir pdrci için şu denebilir: okuması rahattır, çalışması rahattır. fakat erkek bir pdrci için askerlik farklı bir işkencedir. ne kadar psikopat varsa pdrcinin başına kalır. ayrıca bir pdrci kendi psikolojik danışma ve rehberlik merkezi de açabilir.
(ageylan, 30.03.2008 21:00 ~ 01.04.2008 13:43)
- mezunlar ilgi ve yüksek lisans dahilinde klinik, endüstriyel, örgütsel psikoloji, geriatri gibi alanları da tercih edilebilir.
(kirmizi, 23.07.2008 19:10 ~ 25.07.2008 21:54)
- bu bölümle ilgili dikkat çekici detaylardan biri de, eğitim ve öğretim kurumlarındaki rehber öğretmen ihtiyacını karşılamak adına bazı üniversitelerde bu departmanının müfredatında değişikliğe gidilmiş, psikolojik danışmanlık alanına yönelik birtakım derslerin kaldırılması öngörülmüş ve eğitim alanındaki derslerinin sayısı arttırılmıştır. bu durum ilerde eğitim dışındaki alanlarda psikolojik danışmanlık hizmeti vermeyi düşünenlerce tepkiyle karşılanmaktadır.
- öss ye hazırlanırken girmek istediğim ama sayısalı seçmiş olduğumdan giremediğim yer.
girseydim bilmiyorum nasıl olurdu?günde 100 tane öğrenciye akıl ver.ayrıca hepsini derdi de öyle su kesildi ders çalışamadım olayı değil.sevgilisinden ayrılan var,babasıyla takışan var.
o sebepten rehberlik şekil değiştirip,böyle güzin abla-mehmet çoşkundeniz arası bi yaratığa dönüşebilir.
aman diyeyim.
- psikoloji mezunlarının tek başına klinik açamamasına rağmen bu bölüm mezunlarının açabildiği artısı varmış.ayrıca çalışabilecek alanların genişliği karar vermeyi güçleştirir.
- psikolojiden sonra istediğim güzel paralı bölüm.hele boğaziçi olursa tadından yenmez
- şu an okumak isteyen ve okuyan öğrenci sayısında bir patlamaya doğru ilerleyen bölüm zira ihtiyaç da vardır.
- eğer öss ye girmiş ve aynı zamanda uzun süreli ilişkisine son vermiş arkadaşınız varsa yapmakta olduğunuz bütün davranışların bütünüdür. hem öss den gelen puana göre tercih yaparken "sence bunu yazsam olur mu?" yahut "bu bölüm hakkında ne düşünüyorsun? geleceği var mı?" gibi sorularla karşılaşırken şunun gibi sözlere şahitlik edebilirsiniz; "şimdi napiyordur acaba?, unutamıyorum abi napim...ama o çabucak unuttu" sizde arkadaşınızın moralini düzeltmek amacıyla ona destekte bulunarak bir nevi psikolojik danışmanlık yapmış olursunuz ayrıca tercihlerle ilgili sorularına yanıt arayarak(ve/veya bularak) rehberlikte yapmış olurusnuz. ne kadar profesyonelce bir şeydir tartışılır.
(vgarter, 23.07.2008 22:43 ~ 24.07.2008 23:14)
|