orjinal adı lucky luke olan, gölgesinden hızlı silah çekmesi, daltonları sürekli hapse atması ve sigarayı bırakıp yerine ağzında bir dal parçası tutması ile ünlü kovboy çizgi kahraman...
ayrıca zeki atı düldül ve aptal köpeği rintintin de en az onun kadar ünlüdür...
morris ve goscinny tarafından yaratılan karakter.
fransızca açılış şarkısı:
on l'appelle lucky luke
de l'ouest au far-ouest
il arrive au galop
ce cowboy héros
son tir est plus rapide
plus rapide que son ombre
et son revolver
va plus vite que l'éclair
oh sacré lucky luke !
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
c'est lui qu'a le truc pour nous étonner
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
c'est un homme qui n'a peur de personne
même pas des dalton !
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
même les dalton, qui ne craignent personne
ont peur de lucky luke !
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
bang bang lucky luke
oh sacré lucky luke !
les hors-la-loi
n'échapperons pas
au tir de lucky luke !
bu da günbatımına doğru düldül ile yolalırken söyledği şarkı
i'm a lonesome cowboy
and i'm a long log way from home
and this poor lonesome cowboy
has got a long long way to go
over valleys and thru perish
from dawn to day is done
my horse and me keep ridin'
into the settin' sun
annem sahip olduğum 100'den fazla red kit çizgi romanını taşınma esnasında çoluk çocuğa dağıtmak suretiyle kafayı sıyırmama sebep olmuştur. ben neler çektim o koleksiyonu toplayana kadar bilmiyodu tabii. her birini en az 10 kere okumuştum oof of.
yanılmıyosam bi türkiye'de red kit'tir,kalan yerlerde lucky luke.türkiye'de de neden red kit ki,öz türkçe sanki dedirten çizgi roman kahramanı,çizgi filmi de olan yalnız kovboy.
ilk kez 1947 yılında ağzında sigarasıyla çizilip, 1983 yılında sigarayı bırakmaya zorlanan yalnız kovboy. bu hesaba göre 36 yıl sigara içmiştir, ciğerleri kapkaradır bu adamcağızın. dünyada ilk kez 1967 yılında türkiye'de sinemaya aktarılıp öztürk serengil tarafından canlandırılmıştır.
fantastik türk sineması'nın dünyada ilklerinden biridir.dçünkü red kit dünya sinemasında ilk kez türkiye'de beyaz perdeye aktarılmıştır. 1967 yılında öztürk serengil'in başrolünü oynadığı filmde serengil gördüğü bir rüyada kendini red kit sanır ve vahşi batıda macera peşinde koşar. 1971 yılında bu kez izzet günay red kit olur ve dalton kardeşleri kovalar. 1974 yılında ise son red kit aram gülyüz'ün yönetiminde sadri alışık olur: red kit atını seven kovboy
red kit ismini kimin verdiği kesin olmamakla beraber,büyük ihtimalle ferdi sayışman ya da hayalet oğuz'dan birisidir.atının asıl ismi de jolly jumper'dır.
her ne kadar bir amerikan kovboyu' nun hikayesi olsa da çizgi filmini fransızlar çekmiştir. her şeyiyle güzel olan çizgi filminin tek rahatsız eden noktası ise kızılderililere olan yaklaşımdır, bu aşağılayıcı tavrı da olmazsa tadından yenmez. çizgi dizisini atv' nin kış sezonunda hafta içi her gün 12.30 da izleyebilirsiniz
her bölümün son karesinde bu vatandaş batan güneşe doğru atını sürer ve rüzgar ,atkısını geriye doğru çekiştirir red kit'in. kimse de gitme kal demez. kahramanlar yalnızdır önermesini doğrulamaya yarar bir örnektir.
adana seyhan belediyesi tiyatro topluluğunda yanılmıyorsam 2000- 2001 de sahnelenen oyundur. bu oyun adana' nın en manyak mahallesi olan dağlıoğlu ndaki bir okula turneye gitmiştir. o oyuna dair bir anı;
daltonlar sahnededir, jo dalton hayin planlar yapmaktadır, red kit'in kuyusunu kazmasına ramak kalmıştır ki, koşarak sahnenin önüne gelen çocuk şöyle söyler;
" lan amınakoduumun coo daltonuu! birazdan redikit gelecek senin bacıyı sikecek! "
bu yapan çocuk, hugo ya canlı bağlantıya katılıp tolga abiye küfür eden çocuk bence...kesin.
şahsi kanaatim red kit'in bizim bilmediğimiz bir şeyi keşfetmiş olduğudur. bu hayatı zenginleştirecek, tanrı insanı yaratacak felsefi öğretilerden, acayip inanışlardan daha başka bir şey keşfetmiş olmalı." en güzel yer evdir" den, aidiyetin hayatiliğinden başka bir şey. yoksa böyle davranamazdı...
insanlara yardım eden, kimseyle kalıcı bir arkadaşlık kurmayan ama aslında hep onlarla olan biri olmak...red işte bu yüzden benim gözümde bir kahraman; sürekli batıya giden ve değişim sloganı ile tarihini aklayan bir ulusun vahşi batı konsepti ile aynı şeyi yapmasının bir ürünü değil. onun o dinginliği, bizleri en çok yıpratan o ilişkilerden uzaklığı kendisini hep bizlerden daha başka yerde tutar.
red kit, bizim acılarımızın hiçbirini çekmeyen ve kimsenin bilmediği bir şeyi keşfedip bu acılardan uzak yaşamayı(uzakta olup da mutsuz olmamayı) başarabilen bir karakter olduğu için çok başka bir yerde. onun bu halleri olmasa bunca yıldır herhalde en çok onu sevmezdik.