|
|
- işlenmemiş, ham anlamına gelen ingilizce kelime. aynı zamanda sayısal fotoğrafçılıkta kayıpsız 12 bit olarak kaydedilen formata da verilen isimdir. 8 yerine 12 bit olunca renk derinliği, daha rahat işlenebilmekte, işlenirken daha az bozulmaya uğramaktadır bu format. bu özelliği sayesinde dijital negatif de denilmektedir. boyutu sıkıştırılmadığı ya da kayıpsız sıkıştırıldığı için çok fazladır, tiff'den az olsa da. windows üzerinde çalışan bir fotoğraf işleme yazılımının bunları okuyabilmesi için plug'in gerekmektedir. ya programla ya da makine sürücüleriyle birlikte gelir bu plug-in.
- yeri gelince 16 bit bilgide içerir kendisi
- sayısal ses kayıtlarında dalga sample'larının yer aldığı biçim. sample'ların boyutu, çalınma frekansı, kanal sayısı gibi verilerin hiçbiri yer almaz, dolayısıyla bu veriyi saklamak için bir başlığa* ihtiyaç vardır.
(raiser, 20.07.2005 22:03 ~ 22:03)
- memory stick ya da memory stick magicgate kullananlara tavsiye etmeyeceğim kayıt yöntemi. bir resmi kaydetmek 30 saniye kadar sürüyor.
- objektife düşen görüntünün tamamını, dönüştürme/sıkıştırma benzeri herhangi bir kayıplı algoritmaya tabi tutmadan depolayan görüntü formatı. dijital fotoğraf makinalarında bulunur. bu formatı kullanmanın avantajı; ışık, beyaz dengesi, kontrast vb. özellikleri, fotoğrafı tekrar çekmeden düzenleyebilmenizi sağlaması ile, birden fazla resim çekmiş gibi esneklik sağlayabilmesi. bu açıdan güzel ama boyutu, eşdeğeri çözünürlükteki jpg resmin 4 katı falan ama bu fark çok da sorun değil gibi. tek derdi photoshop gibi popüler bir programa uygun plug-in'inin her daim bulunmaması.
makineye göre farklılık göstermesi yüzünden transferi zor olduğundan, adobe bu formata karşılık digital negative isminde bir format çıkarmış.
(bkz: dng)(azureel, 09.04.2008 08:00 ~ 08:01)
- hakkında bir şeyler duymuştum önceleri fakat ne hikmetse hiç uygulamaya geçmemiştim,oysa fotoğraf makinem de bunu desteklemekteydi,ve dün akşam bir deneme yaptım,çektiğim fotoğrafı pc'ye attığımda photoshopta gördüğüm gerçekten bir mucizeydi,gözlerime inanamadım sonucu görünce.evet,raw formatını destekleyen bir foto makinesine sahipsen ve hiç denememişsen,hemen al eline makineni ve hemen çekmeye başla,farkı görünce sen de bana hak vereceksin.
|