gündem
  1. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  2. · ugg
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  5. · giyotine yolladılar gitmedim
  6. · ugg düşmanı ezik kızlar
  7. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  8. · pikachu
  9. · yıllık izin

rap müziğinin yanlış anlaşılması  

1. rap müziğin amacının ve tarzının halkımızca yanlış anlaşılmasıdır. pek de yadırgadığım bir durum değildir açıkcası. türkiye'de yaşayan halkın büyük bir kısmının en önemli kavramı dindir. ateist nüfusun ağırlıklı olarak metal ve rock türevlerini dinlemesi zaten malumunuz. bu canım halkım zaten bu tarz müzikleri dinleyenlere satanist damgasını vuruyor. rap'i de bazen bu müziklerle karıştıyorlar. son yıllarda bu aşıldı ama şimdi durum daha içler acısı. bu sefer de rap "yeee, yooo!" demek sanıyorlar. bebe dizilerinin soundtracklerinde de bunu görebiliriz veya reklamlarda... sonra allah, eksik etek diye bir bela gönderdi başımıza ki bu şarkı uzun süre ergenlerin dilinden düşmedi. "bir şişeye biraya göt verirsin." diye gezen ergenler sağolsun rapi küfür diye tanıttı bu sefer de... keşke onla kalsaydı. şimdi de iranlı bir şeyhin jiletçiler arasında önlenemez bir yükselişi var. bu durum da müslüm dinleyen adamların "yo rapin oğlu!" demesine yol açtı ki
    bana koyan da bu. rap bizim kültür değildi onlara göre tabi. araplaştık efenim arabesk kültürümüz oldu. unutmadan giyim stili var bir de. bol pantolon, ny şapka ooo süper rapçiyim tarzı adamlar var. iyi de rap bu değil ki hacı. son olarak efenim bırakın halk rapi yanlış anlasın. sansi'nin de dediği gibi herkes rap dinlemesin. ne güzel nihat doğan, ismail yk var.
    (o ben değilim, 29.04.2009 17:53 ~ 17:53)
  2. hızlı konuştuklarındandır.
    (bulletproof, 29.04.2009 17:54)
  3. türkiye'de rap müzik yanlış anlaşılmamıştır. türkiye'de rap müzik yanlış anlatılmaktadır.

bunun suçlusu dinlediği müziği anlayamayan ergenlerden ziyade; lolipop reklamlarına çıkan, rap müziği ''yiyoruz-içiyoruz-mala vuruyoruz'' şeklinde yansıtan rap şarkıcılarıdır. isyan etmek, ''isyanım var ılağn!'' demek türk insanının kanında, yapısında vardır. bu toplum ne mümlüm gürsesler ferdi tayfurlar yetiştirdi. hepsi de birbirinden kaliteli sanatçılardır.

ama sen çıkıp bir isyan müziği olan rap'i insanlara aşılamak yerine popüler kültür halinde dayatırsan, daha kendin rap'i anlayamamışsın demektir.

not: ceza'yı hiç sevmiyorum (hiç belli olmuyordu zaten)
    (yata yata paslandık, 29.04.2009 17:59 ~ 18:00)
  4. bu filmin fragmanı yanlış sahnelerden seçildi.dönemin mc leri neye isyan ettiklerini dahi bilmiyorlardı.sagopa kajmer diye bir adam hatırlıyorum ben.bir şarkısı vardı siktirin gidin diye.şimdiler de 21.yy nın yunus emresi diyorlarmış.tabi ki toplumsal değerlerin,tabuların da büyük bir etkisi var.ama tanıtanlar yanlıştı.kendilerine yanlış kişileri örnek seçmişlerdi.ve ona göre davrandılar.amerika!.
    (parvenu, 29.04.2009 18:06)
  5. (togisama, 29.04.2009 18:14)
  6. bırakalım anlamasınlar hiç yahu.zaten o zaman işin özündeki ruh kaybolucak.onlar ismail yk ile murat boz ile vakit harcasınlar.herkes dinlemesin şu müziği.yeraltında kalalım,popüler kültür malzemesi yapmayalım.bütün gün clubta kız düşürmeye çalışan dünyadan bi haber gerizekalılar rapi dinlemesinler bırak yanlış anlamayı.rap dinleyebilmesi için biraz büyük düşünmesi lazım,felsefeyle ilgilenmesi falan lazım,düşünmesi lazım.her önüne gelen rap dinlerse boku çıkar o işin.
    (mokaryus, 29.04.2009 18:20)
  7. bir kere rap müzik popüler olamaz diye bir şey yok. yanlıştır. rap müzik zaman zaman popüler olabilir, rap şarkıcısı da öyle, rap şarkısı da öyle. aslında şu an türkiye'deki rap müziğe olan bakış açısı diğer ülkelere göre iyi durumda. en azından rap'i "yee yooo" gibi bir şey sanıyorlar. diğer ülkelerde rap müzik bu kadar "laubali ve cıvık" olarak ele alınmıyor. orada rap müzik demek uyuşturucu demek, cinayet demek, kan demek, seks demek. ha bizimkilerden de arada bir bu yöne kasmaya (!) çalışanlar yok mu? elbette var.
    bir keresinde fuat ergin çok hızlı okuyorsunuz eleştirisi üzerine "bence siz çok yavaş dinliyorsunuz" demişti. güzel de demiş bence. yıllardır aynı dörtlükleri 8 kez dinleyip "vayy be ne parça beee" demediniz mi. sonra gelip rap müziği ile dalga geçersiniz(!) tabi. dikkat edin de rap dalgasını geçirmesin size. neyse.
    önce önyargılardan kurtulmalı insan ve gerçekten dinlemeli. üşenmeden dinle, sonra yorumunu yap. rap'in de birçok farklı tarzı var. sert olanı var, daha popüler olanı var, daha underground olanı var.

evet doğru rap isyandır, sivriliktir, kavgadır, zaman zaman anarşisttir rap. böyle bir "temel"e nasıl "yeee yooo" diye yaklaşılıyor anlam veremiyorum. önce rnb ile rap'i ayırt etmek gerekir tabi. önlerine gelen her şapkası ters adamı rapçi sanıyorlar. şu ülkede doa bile "kadın rapçi/mc" olarak tanıtılıyorsa söyleyecek bir şey yok.
    (montana, 29.04.2009 18:28)
  8. sene 99. o zamanlar silahsız kuvvet-mic check vardı şimdiki sagopa kajmer, biraz nefret, yeraltı operasyonu falan hesabı, ee dinlerdik o zamanlar müziğin kalitesi az olsa da bi anlamı vardı. herşeyden önce protest idi bu müzik. seneler geçince bakıldı ki prim yapmıyor, müzik de kendini laylayloma bıraktı. fena yapanlar da yok değil hani illa protest olacak diye bi şart yok yani kaliteli olsun ama sadece yunus özyavuz kendini pek bozmadan gelebildi gibi bu günlere. müzik nasıl yapılırsa yapılsın her zaman yanlış anlayanlar, beğenmeyeler olacaktır ama böyle bir genel kanı olmaz. kendini doğru anlatanlar oldukça yanlış anlayanı salla zaten hedef kitlen olmaz onlar. anlayabilen gelir zaten anlatabilene...
    (mae govannen, 29.04.2009 18:34)
  9. bugüne kadar her tarz rapi dinledim.en undergroundundan en main stream olanına kadar.mainstream iş bence bir boka benzemiyor arkadaş.rap popüler olmasın arkadaş,ben istemiyorum.kahvehanede bütün gün çay içmekten başka bir bok yemeyen adam dinlemesin bilader.işi gücü cinsel organına en paralı ve en karizmatik penisi aramak olan 17-20 yaş arası tikkyler sırf bi ara popüler oldu diye rapi dinlemesin arkadaş.son sözümdür gözlerinizden öperim.
    (mokaryus, 29.04.2009 18:59)
  10. rap müziğin(!) anlaşılacak bir şeyi olmayışındandır.
    (ray simenov, 29.04.2009 19:28)
  11. (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 29.04.2009 19:29)
  12. rap müzik değildir. anlaşılmayan nokta budur.

edik: noktamı vurgulamak için tekrar söyleyeyim. rap müzik değildir. müzik türü hiç değildir. rapin müzikle zerre alakası yoktur. rap metronomun yada bir ritmin üzerine konuşma hadisesidir. konuşma diyorum zira şarkı söylemek diye birşey de söz konusu değil. rap parçalarında illaki müzik arıyorsanız arkada 5 saniyelik loopta dönüp duran melodiye müzik diye bakabilirsiniz. ama ben ona müzik demem açıkçası.
    (youseewhathappenslarrythiswhathappenslarry, 29.04.2009 19:30 ~ 30.04.2009 00:02)
  13. rap müziktir. anlatılamayan nokta bu.
    (parvenu, 29.04.2009 20:13)
  14. farkındalıklar arasında naçizane bir örnekten başka bir şey değildir. hiç bir şey tam olarak doğru anlaşılamaz çünkü. ayrıca...

rap müzik değil, müzik türüdür. kimi rap şarkıları kendilerine hayran kitlesi oluşturabilecekken kimileriyse bu müzik mi, hayır rap müzik olamaz dedirtir. önerilerim ise şunlardır:

(bkz: sagopa kajmer)
    (bkz: keny arkana)
    (lockman, 29.04.2009 20:20)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil