6-10 yaş arası en çok yapılan tartışmadır. çeşitli türevleri de mevcuttur; rocky mi? van damme mı?, örümcek adam mı? batman mi?, süperman mi? he-man mi?, donatello mu? leonardo mu?, rıdvan mı? tanju mu?, benim babam mı? senin baban mı?.... uzar gider...
uzun zamandır kafamı kurcalayan sorulardan biriydi bu. bir gün oturup artılarıyla eksileriyle ikisini de değerlendirdim. rambonun ateşli silahlara olan hakimiyeti, götüyle helikopter çekebilmesi, ağzıyla mermi yakalayabilmesinin karşısına bruce lee'nin rakibini yıpratan çığlıklarını, kurşun geçirmediği iddia edilen karın kaslarını, öldürücü darbelerini koydum. sonra baktım biri hayali biri ölü, kahramanlıklar üzerindeki amerikan hegemonyasını ve dövüş sanatları üzerindeki çekik göz egemenliğini düşündüm ve ağladım. gidip bir çay koydum.
cevaplanması biraz abes ve mantıksız olacak soru..nasıl mı oluyor? şimdi şöyle açıklayayım :
öncelikle rambo dövmez, dövemez..altyapısı yetersizdir..rambo ancak şelaleden şelaleye atlar, kıç kaslarıyla kurşun yakalar, kendine has bıçağıyla kütük keser, şekillendirir, anahtarlık yapar hatıra olsun diye..olmadı isyankar kamboçya gerillalarını vücudunun hacminden büyük ve mermileri bütün vücudunu saran makinelisiyle tarar..dövüş sanatlarında yetersizdir ama hedefi 12den vurur, acımaz..her türlü vietnam işkencesine dayanıklıdır, ama tek parmağıyla şınav çekemez..
sonralıkla* bruce lee insan üstü bir yaratıktır..her türlü dövüş sanatını bilir, bilmekle kalmaz uygular..hatta ve hatta kendine has bir dövüş tarzı bile geliştirmiştir..nunchaku ile artistlik hareket yapma ve rakibi afallatma konusunda olimpiyat madalyası vardır..tek parmağıyla şınav çeker..boyundan büyük işlere kalkışır çoğu zaman, mesela vakti zamanında kendinden boyca büyük kareem abdulcabbarı dövmüştür..ancak ramboyla karşılaştırılamaz, kulvarları farklı..
en önemli olay ise rambo hollywood şişirmesi iken, bruce lee gerçektir..o yüzden çocukluk zamanlarında "dışın, dışın, puah, puah!" sesleri çıkararak yaptığımız bu karşılaştırmayı çocukluğumuza veriyorum..afacandık valla, hey gidi günler hey..
bu arada illa bir isim vermek istersek zamanında brujj lii'yi cebinden çıkartıp esnesine bi tane şaplatmış olan bir türk babayiğidi var :