gündem
  1. · yeşim salkım
  2. · annelerin yakışıklı anlayışı
  3. · onur öymen
  4. · geniş aile
  5. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  6. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  7. · aşkın yedi seviyesi
  8. · korkma aşktan ölmez insan
  9. · yabancı filmleri türkçe izlemek

ramazanda önümde yemek yeme diyen insan  

1. nefsini daha da kuvvetlendirme fırsatını kaçırmak isteyen insandır.
    (nox, 10.08.2007 10:28)
  2. oruç olayından bihaber insandır. kendi ibadetini başkalarının işkencesi haline getiren düşüncesiz insandır.

yemek yenilmesini gördükleri zaman canları yemek yemek istiyorsa, kendilerinin orucun hedeflediği nefis terbiyesine şiddetle ihtiyaçları vardır. onlara tavsiyem, istekleri kaybolana kadar olayı izlemeye devam etmeleridir. taahhütlerini yerine getiremeyeceklerse, baştan kendilerini kasmayıp hiç taahhüt etmesinler.

benim gibi bir insan bile, ramazan boyunca alkolden, seksten, gündüzleri yiyip içmekten (özellikle içmekten) uzak durabiliyorsa bundan ders alınması gereken bazı şeyler vardır. ibadet denilen şey, sosyal bir zorunluluk olarak yapılmaz, dahası en makbulu gizli yapılandır. bu yüzden "oruçlu musun?" sorusuna ekseriya hayır cevabını veririm ki yiyip içmek isteyen insanlar karşımda rahat rahat yiyip içebilsinler veya beni din etiketine göre yargılayacak kişiler beni sevmeyip benden uzak dursun.
    (tuygun, 10.08.2007 10:36)
  3. haklı insandır. yemek yiyebilecek bir sürü yer varken neden illaki oruçlu bir insanın karşısında yemek yenir?
    oruçlu kişi, zaten nefsi ile savaşıyordur o sırada..

edit: eksileyin eksileyin öbür tarafta da ben eksilicem *
    (kitiara uth matar, 10.08.2007 10:37 ~ 11:44)
  4. kimse kimsenin ibadetine göre davranmak zorunda değildir.
    kişi ibadetine göre davranmak zorundadır.

tersini kabul ettiğimiz taktirde gıda sektöründe çalışanların ya oruç tutmaması ya da ramazan ayında 1 ay boyunca izine ayrılmaları gerekmektedir.

oruç ibadeti kişinin nefsini terbiyesi ile alakalıdır. ancak içinde bulunduğu sosyal çevreyi nefsine göre ayarlarsa bu ibadet biraz amacından sapar.

bu düşüncelerim dahilinde bu sözü söyleyen insan haksız insandır.
    (dereye inip taş bulamayan adam, 10.08.2007 10:44)
  5. (bkz: ramazanda önümde yemek yiyen insan)
    (beşincicemre, 10.08.2007 10:47)
  6. oruç ibadetinin amacı "açken yemek görünce canı istemeyecek duruma gelebilmek" değildir. bu değil islam'ın; insanlığın doğasına aykırıdır. ancak elbette ki bir insanın ibadeti diğer bir insanı kısıtlamamalıdır. örneğin başlıktaki cümleyi kullanan kişi bir lokantada ya da okul kantininindeyse çok da doğru değildir.

ama şahsen ben oruç tutan bir insanın önünde yemek yiyen hiç kimsenin "dur, ben şunun önünde bi yemek yiyim de nefsini iyice terbiye etsin, daha bir sevap kazansın, insan-ı kamil olsun" gibi bir düşünce içerisinde olduğunu zannetmiyorum.
    (yorkshire, 10.08.2007 10:57)
  7. oruç tutmanın bir zorunluluk olarak, dışsal bir güdülenme ile gerçekleştirdiği fikirine sabit, toplumsal sözlü kurallar ile dinsel içtimai kuralların içiçe geçmiş durumuna olan boyunduruğundan dolayı tanrı'nın cemalinden çok celalinden haberdar kişi yahut kişilerdir. ve neyazık ki etrafımızda çoktur. ramazan'da ikna ile tutmayanların peşinden, dalga ile karışık "niye tutmuyorsun, tut işte bir gün" diyenine mi yoksa cumaları öğle namazına yine bu bilindik taşlama ile insanlara "biz gidiyoruz hadi sen gelmiyormusun, iyi o zaman keyfin bilir" bakışları ile baskı altında bırakanına mı rastlamazsınız; genel anlamda bu tip insanlar kendilerinin, yaşamış oldukları zorunluluk ile yaptıkları dinsel görevleri, yapmayanların da yapması lazım gelir gibi bir genelleme ile yaptıklarından, işin özünde kişi ile allah arasındaki bir ritüelden kaynaklandığının farkında olmayan zihniyettir.
    (gülüsevdimdikenibattı, 10.08.2007 12:46 ~ 09.03.2008 21:14)
  8. benim anlayamadığım,
    insanlar ramazanda oruç tutanlara saygılı olurdu eskiden..
    hani " a bak x oruçlu orda sunu yapmayayım yanındayken" vs. gibi düşünürlerdi.

ne zaman değişti bu?

uyarmak başka mesele benim söylemeye açıklamaya çalıştığım, oruçlu adama bu cümleyi kurduracak ortamı neden yaratıyorsunuz ki madem?

sen git başka yerde ye o da sana bişi söylemesin kardeş kardeş geçinin.. nedir yani?
    (kitiara uth matar, 10.08.2007 12:49)
  9. olayın "ramazanda ortalıkta yemek yemeyen insanın saygısı" kavramıyla hiç bir alakası yoktur. karşısında biri oruç tutarken yemek yiyen insanın yaptığı saygısızlıktır evet, fakat bu hiç bir şekilde oruç tutan insana, sen önümde yemek yeme şeklinde, hele ki böyle emirvari bir üslupta konuşması için bir yetki tayin etmez.

olayı, burdan evlerini yakarak gönderdiğimiz gayrimüslimlerin saygı kavramlarıyla karşılaştırıp, neydik ne oldukçu bir yaklaşım sergileyerek, hatta daha da beteri, şimdi ramazanda önümde yemek yeme diyen insanı eleştiren insanları gizliden ve ima yoluyla bak işte gayrimüslimlerden beterler diyerek itham etmek bambaşka bir saygısızlıktır.

saygısızlık yaparken, başka insanların saygılarını saygısız düşüncelere alet etmek kusura bakmayın ama terbiyesizliktir.

tekrar özetliyorum. buradaki mevzu oruç tutanın karşısında insanların yemek yemelerinin doğru olup olmadığı değildir. bu başlığın konusu, ramazanda önümde yemek yeme diyen insanın bunu söylemeye hakkı olup olmadığı konusudur. ve unutanlara bir hatırlatma, karşındaki insanın bilerek veya bilmeyerek yaptığı bir hata sendeki üslup sorunları mazur gösterecek bir olgu değildir. insanları bu şekilde yemeklerinden alı koymak kendi nefs mücadende sınıfta kaldığının en bariz göstergesidir. ha bu arada evet, oruç bir nefis terbiyesi ibadetidir, aç kalma ibadeti değil.
    (tuygun, 11.08.2007 16:22 ~ 16:23)
  10. (bkz: ramazanda önümde karı zükme tutamıyorum kendimi)
    (los lunes al sol, 11.08.2007 16:32)
  11. oruç tutmanın amacının zaten kendine hakim olmak olduğu düşünülürse, kendine hakim olamayacağı korkusuyla kendine hakim olmaya çalışan insan
    (alliron, 11.08.2007 17:07)
  12. - önümde yemek yeme.
    + arkandaki masaya geçeyim abi.

(masaya geçilir...)

+ abi bişi sorcam?
    - arkamdan konuşma rıza
    + ama abi...
    - sus ramazan ramazan küfrettirip günaha sokma adamı.

(bkz: kıl)
    (nasihat, 11.08.2007 17:27)
  13. iradesi zayıf müslümandır.
    (dunya zikime eyfel dotume, 11.08.2007 17:35)
  14. bakırköy meydan saat 13:52

- e abi napalım?
    + gel burger'a * gidelim.
    - abi sen oruçlu değil miydin?
    + yaw olsun...

bakırköy burger king içi saat 14:03
    + şuradan kendine bir double whopper menü al. yanına soğan halkası al. büyük seçim olsun. barbekü sosu unutma.
    - abi senin karşında.. ayıp olmaz mı?
    + yaw ne olacak.

bakırköy burger king dış masaların biri saat 14:30 (servisi yavaş)

- ya sağolasın be abi. acıkmıştım vallahi.senin böyle bir insan olduğunu bilmiyordum.
    + ne demek canım. önemli değil. kolandan iç... bir ısırık hamburgerden aldıktan sonra bir patatesi önce ketçapa ardından mayoneze batırarak ye. hadi koçum.
    - tamam abi yerim.. e senin işler nasıl gidiyor?
    + bırak benim işleri soğan halkan soğuyor. barbekü sosuna ban da ye. bak tuz da almamışsın. patatesleri boş mu yiyorsun?
    - abi sakin ol.
    + o tabaktakilerin hepsi bitecek.
    - abi ramazanda önümde yemek yeme diyebilirdin.
    + yoo dostum ben o kadar hayvan değilim. kolana buz koydurtmuş muydun?
    (hansvoralberg, 11.08.2007 18:07)
  15. - ramazanda önümde yemek yeme ertunç.
    - tamam abi ramazan gelsin yemeyiz.
    - ramazana daha çok var, ramazan gelsin deme ertunç.
    - ben demesem de gelecek be abi.
    - bunu bilemezsin ertunç. burnumu silemezsin ertunç. konuşarak ramazanı, getiremezsin ertunç.
    - abi şiir gibi adamsın. modelsin şerefsizim.
    - bana model deme ertunç. model benim neme ertunç? modellerden usanmışım, beni modelleme ertunç.
    (tembel, 11.08.2007 18:15)
  16. su şişesini görüp; "onu görünmeyecek bir yere koyar mısın?" diyen insandır da aynı zamanda. madem dayanamıcaksın, zorlama be arkadaş! ya da madem kararlısın bu konuda, biraz daha gayret et! benim suyumun günahı ne, senden fellik fellik kaçsın...
    (casper, 20.08.2009 23:07)
  17. karşısındaki kişinin bunu düşünememesi sonucu fıttırıp , ağzından bu sözler dökülen insan . kınaya da bilirdi. olsun bu da olur .
    (masumköylü, 06.11.2009 23:08)
  18. nerende yiyim?
    (zing, 06.11.2009 23:19)
  19. o yemek ağzına sokulası kişidir. hıh.
    (yazdığımı yeniden yazamam, 06.11.2009 23:24)
  20. genelde bu cümleyi yakın arkadaşlarına söyleyen insanlardır.içinde bir nebze latife vardır.
    (elkas mirza, 06.11.2009 23:41)
  21. işin gerçeği, bazı oruç tutan insanların, tutmayanlar hakkında ileri geri konuşmaları ve bu konuşmaların oruç tutmayanların kulağına gitmesiyle patlak veren ve karşılıklı bir düşünce savaşının başladığı olaylar zinciridir. ne yapsanız artık bunu değiştiremezsiniz. bazıları bunu özellikle yapar ve geçer, oruçlunun karşısında yemek yer. gel zaman git zaman, çocuklar büyürken bu tür konuşmalar çocuğun bilinç altına yerleşerek nefret tohumları ekilmeye başlar. aslında herkes kendi işine baksa ve tutan ve tutmayan birbiri ile uğraşmaktansa, saygılı olsa, bu tür durumlar ortaya çıkmayacaktır. aynı, namaz kılan insanlara, kılmayan insaların yobaz, alkol kulanmayan insanlarında, kullanan insanlara ayyaş ve beynamaz demesi gibi.

bundan iki sene önce, taksim borsa lokantasında 20 kişilik bir grup, ramazan daveti münasebetiyle bir araya geldik ve iftar yapmak için masalara oturduk. çok yazıktır ki, yirmi kişilik gruptan sadece 4 kişi niyetliydi ve diğerleri, biz iftar etmeden önce karşımızda yiyip içtiler bir güzel. benim bu zoruma gitti ama kalkıpta bir şey demedim. içimizden biri, " madem çoğunluk oruç tutmuyor, neden ramazan ayı seçildi " diye çıkıştı ve haklıydı da. bu tür insanların aydınlanmamış ve cahil insanlar olduğunu düşünüyorum. bu dediklerim iki taraf içinde geçerlidir. fakat ne yazıkki, karşılıklı bir nefret durumu söz konusudur. umarım bizler böyle davranmayız.
    (dünyanın en büyük servetine sahip kişi, 07.11.2009 00:02 ~ 00:04)
  22. ramazanda önümde sigara içme diyen insanla ve ramazanda önümde içki içme lan diyen insanla kardeştir.
    (nivelman, 07.11.2009 00:19)
  23. herkesin ibadetine kendine arkadaşım. kendine güvenmiyorsan tutma allah allah. oruçlu oruçlu çıkmışsın gezmeye. etrafta gördüğün yemek yiyen insanlara desene bi onu sen. içinde olacak içinde. eğer sen oruç tutmayı, yemek yememekten ibaret olarak görüyorsan hiç tutma daha iyi yani.
    (iron fist, 07.11.2009 01:54 ~ 01:54)
  24. yemek yiyen kişi kadar yanlış yapan insandır...madem karşında yemek yenilmesine dayanamayacaksın tuttuğun orucun ne anlamı var? diğer insanın ise daha düşünceli olması gereken durum aynı zamanda.
    (ilhan perisi gelmedi, 07.11.2009 11:11)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil